Verkon vaikuttajat 2012

07.10.2012 | Kasvu | Ville Tolvanen

Verkon vaikuttajat 2012

Vaikuttaako Ville verkossa? Onko Villen viestinnällä vaikutuksia? Millaisia vaikutuksia viestinnällä on? Onko Villen vaikuttamisella väliä? Vaikuttaminen verkossa kiinnostaa ja erityisesti verkon vaikutukset elämäämme ja liiketoimintaan ovat vaikuttavia. Muutama sana siis niistä.

En varmasti toimisi näin, jos en näkisi vaikuttamisen vaikutuksia. Toisaalta monta euroa on säästynyt terapiarahojakin siirtymällä vaikuttamaan sisällöillä. Työpajavänkyttämisen sijaan on helpompi vaikuttaa vapaasti verkossa, antaa kiinnostuneiden tarttua ideoihin. Yhteistyö sujuu paremmin, elämän laatu paranee. Siinäpä muutama hyvä syy vaikuttaa verkossa.

Olen saanut arvokkaita neuvoja viestinnän laadusta, määrästä ja vaikuttavuudesta. Kiitos niistä. Useimmat ovat neuvoneet kirjoittamaan vähemmän, paremmin tai rajaamaan aiheita johonkin tiukkaan asiasisältöön. En ole kiinnostunut, koska en näe verkkoa omassa tapauksessa yhtenä kanavana, suoramarkkinoinnin tai vuoropuhelun kanavana, vaan kokonaisvaltaisena toimintamallien muutoksena. Yritän elää kuten opetan, suosia avokeittiökulttuuria ja jakaa mahdollisimman paljon kiinnostavia asioita.

Ehdotin noin viisi vuotta sitten useille yrityksille verkkostrategiaksi ”yliavoimuutta” julkaisemalla paljon, käyttämällä eri tytäryhtiöiden domaineja ja linkityksiä ristiin yritys voisi nousta verkossa fyysistä kokoaan huomattavasti suuremmaksi ilmiöksi. Kukaan ei uskonut. Taisin olla taas aikaani edellä, surullista. Moni näistä yrityksistä voisi olla globaalisti digitalouden merkittävin toimija omalla toimialallaan. Satojatuhansia kävijöitä? Kielialueet? Uudet liiketoiminnat verkossa? Verkkokauppa? Mitä hyötyä on ollut jarrun painamisesta? Edessä on lähes koko markkinoinnin muuttaminen vuorovaikutteiseksi ja viestintäprosessien digitalisoituminen. Nyt ollaan monessa talossa lähtöruudussa. Parhaimmat ovat hereillä. No eipähän lopu hommat kesken. Olen aina sanonut, että jos mikään muu ei elämässä onnistu, ryhdy internet-konsultiksi, ei lopu hommat ikinä!

Lyhyesti Villen vaikuttamisesta verkossa, aloitetaan numeroista (2012) ja vedetään sitten nippuun. Voi tulla vähän pidempi kirjoitus tänään. Viikon kirjoitustauko tuntuu… hyvältä.

 1. Google mainonnan näytöt 2012: 5 093 461 mainosnäyttöä, kaksituhatta klikkausta (0,04%) hinta 3300 euroa. Täytyy huomauttaa että Rooman edustama aihepiiri on erittäin kapea ja kiinnostuneiden lukumäärä vähäinen verrattuna vaikkapa liikuntaan. Jos 5 miljoonaa näyttöä mediassa maksaa 3000 euroa pidän nykyisten mediatalojen tulevaisuutta äärimmäisen vaikeana. Miten mtv3 tai hs.fi voi laskuttaa näytöistä jos Google antaa ne ilmaiseksi? Vain klikit maksavat ja voisin sanoa että 3000 euroa ei riittäisi missään muussa mediassa yhtään mihinkään. Onko jollain varaa jättää google käyttämättä? En käsitä miten yliolkaisesti yritykset siihen suhtautuvat. Ihan sama mitä myyt, markkinoi verkossa. Keinoja ja mahdollisuuksia on vaikka millä mitalla, unohda bannerit. Unohda mainonta.
 2. Villen blogin suosio? 17943 eri kävijää tuottivat yhteensä 32342 käyntiä vuonna 2012. Yhteensä Villen blogia on luettu vuoden aikana yli 60 000 kertaa. Mielestäni se on varsin paljon ottaen huomioon kirjoittajan tuntemattomuuden, aiheen kapeuden ja vähäisen jakelun (ei ”virallista” mediaa, kuten Talouselämä tms.)
 3. Rooman sivustoja on luettu samassa ajassa myös noin 15000 kertaa. Se on niin paljon, että pitäisi ehkä alkaa myymäänkin jotain? Mielestäni se on erittäin paljon tämän kokoiselle yritykselle.
 4. Rooman presentaatioita on luettu Slidesharessa yli 10000 kertaa. Se on yllättävän paljon.
 5. Näkyvyyttä Facebookissa, Linkedinissä, Pinterestissä on vaikea arvoida. Noin 500 uutta seuraajaa Twitterissä. Aktivoiduin vasta keväällä. Ainakin niiden vaikutus oman sivuston liikenteeseen on erittäin tärkeä. ”luomulevikki” on nousussa.
 6. Kontaktit, yhteydenotot, kaupat jne. Kerron kysyttäessä. En ole tarkkaan laskenut, mutta voin tehdä senkin.

Numeroista näkee nopeasti, että suppilo verkossa, kuten suoramarkkinoinnissakin on raaka. Vaikuttavuus (aktivointi) on noin prosentin luokkaa. Tuhat lukee, satapeukuttaa tai jakaa, prosentti kommentoi. Moni sanoisi, että voisihan saman liikevaihdon tehdä myymälläkin. Kyllä voi, mutta rakentuuko brändi? Mikä on vaikutus pitkällä aikavälillä? Mihin työntekosi tallentuu? Tuleeko korkoa korolle?

Moni on pitänyt sisältömäärää valtavana, tai jotenkin liian suurena. Jos sitä on liikaa, mikä on oikea määrä? Kuka sen määrää? Vertaan itseäni Yhdysvalloissa toimiviin konsultteihin ja asiantuntijapalveluyrityksiin. Sisältöä on paljon, mutta ei vielä merkittävästi. Luvut monilla muilla aihealueilla ovat paljon suuremmat.

Miten joku voisi kuvitella vaikuttavansa yhdellä kommentilla kuukaudessa? Kuka tai mistä sen löytää? Ei mistään. Avain on siinä, että verkossa voi vaikuttaa paljon muutenkin kuin pelkillä sisällöillä. Pelkkä Facebook puuhastelu menee jo naurettavan poulelle. Verkossa vaikuttaminen on käyttäytymistä valitun brändistrategian mukaisesti. Se miten yritys käyttyäytyy eri tilanteissa, millaista sisältöä se tuottaa ja miten sisältö leviää, ratkaisevat pelin. Jälleen kerran; Katso miten hyvin uusi Bond elokuva markkinoidaan mediassa. Kaikki tietätävät että bond on 50v, Adele laulaa laulut jne jne…

No miten verkossa vaikuttaminen toimii? Kiitos, erinomaisesti. Saamme jatkuvasti uusia yhteydenottoja, Liiketoiminta on 100% kasvussa, asiakastyytyväisyys hyvä (haluavat ostaa lisää) ja erilaisia lukijoita, seuraajia ja kommentoijia tulee lisää. Toimii siis mielestäni erinomaisesti. Ja jännittävää nähdä miten toimii tulevaisuudessa. Kuka osaa sanoa paljonko tekeminen vaikuttaa kolmessa vuodessa? Minne Ville + tiimi on matkalla? Kiehtovaa. Olisi erittäin hienoa tehdä globaalia sisältömarkkinointia pelitalolle, teollisuusyritykselle tai palveluyrityksille. Yhdistää myyntiä, markkinointia ja liiketoiminnan kehittämistä. Jos pystyn tekemään vaikutuksen yhdelle miehelle tai asiakkailleni, mitä se olisi yritykselle, jolla on globaalia potentiaalia? Törmätään.

Päätimme järjestää joulukuussa 2012 avoimen aamiais- ja keskustelutilaisuuden vaikuttamisesta verkossa yhdessä Solitan, Dynamon, Qurun ja Dinglen kanssa. Itse ajattelin tilaisuuteen ainakin vastauksia seuraaviin kysymyksiin. Jos mielessäsi on jotain mitä ehdottomasti pitäisi käsitellä, laita kommenttisi tähän kirjoitukseen. Yritän lyödä tilaisuuden lukkoon tulevan viikon aikana.

 1. Onko vaikuttaminen verkossa hidas vai nopea prosessi? Onko verkkos ns. hidas vai nopea media? Miten vaikutukset syntyvät? Miten vaikutat verkossa, miten mittaat tuloksia lyhyellä ja pitkällä aikavälillä?
 2. Millainen sisältö toimii verkossa? Mitkä ovat oman sisällön, jaetun, ansaitun ja levitetyn sisällön toimivat suhteet? Paljonko satsaat omaan ja kaverin mediaan? Miten mittaat menestymistä sosiaalisessa mediassa? (unohda ”fanitus”)
 3. Miten rakennat itsellesi näkyvyyttä verkossa? ”Kukaan ei käy kotisivuilla, miten sinä löydyt ja näyt verkossa?”
 4. Miten organisoit oman toimintasi digiaikaan? Miten vaikutat ja johdat toimintaasi verkkotaloudessa?
 5. Jotain kivaa vielä.

Jos olet periaatteessa kiinnostunut osallistumaan ko. tilaisuuteen, peukuta tätä juttua. Tiedetään varataanko 2, kaksikymmentä vai viisikymmentä kahvikuppia.

Tervehtien, uusien sisältöjen kimpussa,

V

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Anne-Maarit
2012-10-07 10:12:14

Moikka VIlle!

Hyvä konkreettinen ja omakohtainen yhteenveto siitä, että verkolla on väliä ja että kohderyhmäsi on löytänyt viestisi. Lisäisitkö aamiaistilaisuuden aiheisiisi kapeiden kohderyhmien löytäminen ja kohdennettu viestintä verkon välityksellä. Olen törmännyt tähän keskusteluun usemammassa paikassa viime aikoina ja väitän, että tätä ei ole osattu vielä viestiä kenenkään toimesta tarpeeksi hyvin. Perinteisesti markkinointia tekevissä yrityksissä verkkopanostukset tökkää siihen, ettei tiedetä kuinka edetä suunnittelussa ja pohditaan vain kanavia eikä sisältöä. Jotta tämä ymmärrys kasvaisi, pitäisi se pystyä konkretisoimaan hyvin.

terkuin Anne-Maarit

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-08 05:55:02

Erinomainen kommentti! Tuo kohderyhmien löytäminen, erityisesti kansainvälisesti, on kiinnostavaa. Palataan tähän! Kohdennetusta viestistä löytyykin jo kättä pidempää. Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Kulmala / Sonera
2012-10-07 11:05:17

Mielenkiintoisia aiheita! Kiinnostaisi kuulla myös millainen rooli isomman organisaation eri toiminnoilla voisi olla sisällöntuotannossa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-08 05:54:00

Hei, minulla on aiheesta presentaatio, josta puhun huomenna mm. ASML seminaarissa. Tulen myös mielelläni vierailemaan yrityksessänne mikäli niin toivotte. terkut, Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-09 05:27:07

ohessa ajatuksia... https://www.villetolvanen.com/2012/10/09/sisallot-ratkaisevat/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi Lystimäki
2012-10-07 12:49:59

Hyvä Ville! loistavia huomioita. Miten tämä viedään suurempaan mittakaavaan on mielenkiintoinen haaste. Tätä pohdintaa ja varsin kokeilevaa vaikuttamista olemme ajaneet kohta 146 viikkoa Torin parissa. Juuri nämä mainitsemasi sisältö-edellä ja mittarit-kertoo ajattelu ohjaa mitä huimimpiin löydöksiin. Jopa niin, että se haastaa TV-mainonnan ja bannerimainonnan satsaukset, koska muilla tavoin saavutettu sitoutuminen, kiinnostunut ja suosittelu on aivan toisella tasolla. Reipas 2 vuotta sitten mekin lähdimme vain nettipohjaisilla markkinoinnilla ja teimme muutamia TV hankkeita. Mutta kyllä se ydin on edelleen kokeilevassa vaikuttamisessa ja tekemisessä netin ja verkostodynamiikan ehdoin. Ja kyllä, trendi näyttää edelleen huimalta. http://www.google.com/trends/explore#q=tori.fi%2C%20huuto.net&cmpt=q

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jani Niemi
2012-10-07 13:35:29

Jussi, aika hienoa käppyrää! sulla varmaan olis muutama asia kerrottavana noista hommista:)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-07 13:49:14

Jussi! olemme samalla asialla. Kokeilu, käyttäytyminen ja erilaiset vaikutusmallit. ei pelkkiä kilpailuja, tarjouksia tms. mainospöhnää, vaan aitoa sisältöä, tarvelähtöistä viestintää. kuten olen sanonut "tulevaisuuden markkinointiviestintä on viestinnän markkinointia." Mielestäni kiinnostavaa, ja sitä juuri teen asiakkaiden kanssa, on miten yrityksen pitäisi käyttäytyä eri tilanteissa. millainen sisältö leviää, levitetään ja kiinnostaa verkossa?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-07 15:31:27

Yksi parhaista sisältömarkkinoinnin esimerkeistä on loistava Foo Fighters filmi http://intl.foofightersfilm.com/ "Me mennään, maailmalle, tehdään siitä filmi, sit me kerrotaan et tehtiin filmi, näytetään se, sit kerrotaan miten siistiä oli tehdä filmi... eiku kiertää maailmaa. On todella tärkeä oppia käyttämään sisältöjä ja muokkaamaan niihin kiinnostavia näkökulmia. Tämä on samanaikaisesti kiehtovaa että äärimmäisen vaikeaa...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-07 15:32:58

Ville sai "vihdoin" tuupattua Foofightersin filmin omiin juttuihinsa ;) Tästä tietää Tuukka Temonen paremmin. sisältö = paras markkinointi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.