Asiantuntijapalveluiden markkinointi

20.09.2012 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Asiantuntijapalveluiden markkinointi

Digitalisoituminen muuttaa markkinointia. Parhaimmillaan erillistä markkinointia ei tarvita ollenkaan. Jos yrityksen toiminta on aktiivista, kiinnostavaa, innostunutta ja läpinäkyvää, erillistä markkinointia ei tarvita. Selkeä yritys, joka on hyvin tuotteistettu ja palvelumuotoiltu löytää asiakkaansa. Myynnin roolia markkinoinnin on lähes mahdotonta korvata. Parhaimmillaan hyvä markkinointi antaa asiakastyön kissoille leijonan varjon. Miten leijonan varjo synnytetään?

Otsikko on harhaanjohtava. Kysymys ei ole markkinonnista vaan liikeideasta, kasvu- ja kilpailustrategioista, asiakkuusstrategiasta, toimenpiteistä mahdollisille asiakkaille ja arjen johtamisesta. Ideat ratkaisevat. Parhaat yritykset markkinoivat kaikessa tekemisessään. Rekrytointi, alan tapahtumat, omat toimitilat, jokainen asiakaskohtaaminen ja tietysti näkyminen verkostoissa. Hyvä tekeminen on ihan yhtä kallista kuin huonokin, usein halvempaa. Hyvä tekeminen on investointi, joka parantaa yrityksen myyntiä, mainetta, auttaa yritystä kasvamaan ja nostaa sen arvoa. Huono tekeminen vie rahaa. Asiantuntijapalveluiden markkinointi jos jokin on viestinnän markkinointia. Viedään näkemyksiä, ajatuksia, toimintamalleja ja työkaluja asiakkaille. Käytetään erikokoisia ämyreitä. Hankitaan huomiota tekemiselle, synnytetään tarpeita asiakaspäässä ja voitetaan toteutuksia. ”Hyvä palveluyritys on jatkuva mielenosoitus ja bileet rannalla yhtäaikaa.”

Minulle sanottiin eilen, että ”aktiivinen käyttäytyminen verkossa näyttää siltä että olet työtön ja kinuat töitä.” Voi olla, mutta fiksuimmat tajuavat että jokaisella kirjoituksella on yhteys asiakastyöhön, ei manipulatiivisesti vaan näkemyksellisesti. Aivan rehellisesti. Tätäkin kirjoitan Tampereelle, K-Marketin tarinat tulevat Keskolta, tai ehkä S-ryhmästä. Jostain kuitenkin. Ovatko juttuni niin huonoja, ettei niillä löydä töitä? Tämä ja suuri osa ensi vuotta on jo loppuunmyyty. Jotain vielä mahtuu kalenteriin. Listalla on pörssiyhtiöitä, kasvuyrityksiä ja johtajia jotka haluvat sparrausta. Muutama mahtuu vielä.

Ihmettelen, ja olen kirjoittanut, siitä mikseivät mainos-, viestintä-  tai henkilöstöpalvelut toimi avokeittiökulttuurissa? Eikö parasta markkinointia olisi avata omaa ajattelua, työkaluja tai toimintamalleja avoimesti? Ideoita voi varastaa, toteutuksia ei. Hyvät toteutukset ratkaisevat. Kaikki ammattilaiset tietävät sen. Suomi on täynnä energiatehokaan rakentamisen toitottajia. Kuka siellä erottuu? Kuka pystyy viemään pääpalkinnon? Mikä on paras: Rethink, Biofore vai Metsa group? Substanssi ratkaisee, mutta ei poista työnteon vastuullisuutta. Asiat on vietävä maaliin ja työtä on tehtävä joka päivä. Miksi työskentelet piilossa? Etkö uskalla näyttää osaamistasi? Miksi tekisit mainoksen? Eikö olisi parasta tehdä jotain sellaista josta voisit ylpeänä kertoa?

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Janne
2012-09-20 07:14:02

Moi. Miksi markkinointi olisi jollakin tapaa "erillinen"? En usko että yksikään pörssiyhtiö pärjäisi ilman markkinointia. Hyvä markkinointi herättää yksilöt tuottamaan sisältöä ja johtaa tekemistä yhdessä myynnin ja johdon kanssa.

Markkinoinnin roolit toki muuttuvat eri toimialoilla, luontaisesti sen mukaan kun liiketoiminta muuttuu ja kehittyy. Ja mikä toisaalta on markkinointia? Jokainen sähköposti, esite, tarjous, tapaaminen, video, blogi jonka tuotamme ja jaamme eteenpäin. Onko liiketoiminnassa mitään sellaista, joka ei olisi markkinointia? Jo se väri jolla tuotteemme maalataan tai tapa jolla hoidamme asiakaspalvelua, ovat markkinointia.

Tulevaisuuden markkinointi on johtamista, ohjaamista ja tukemista. Annetaan oikeanlainen työkalupakki käyttöön ja seurataan että jälki on oikeanlaista.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-20 18:17:07

Hyvä kommentti Janne!

Kuten Jussinkin puheenvuorossa; markkinointi on erottelematon osa yrityksen toimintaa. Sitä on kuitenkin osattava johtaa, suunnnitella ja kehittää yhdessä liiketoimintojen kanssa.

V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.