Viestintätoimisto 2020

08.09.2012 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Viestintätoimisto 2020

Olen odotellut viestintätoimistojen vastausta murroksellisesti muuttuvaan mediakenttään. Hiljaista tuntuu olevan. Verkon täyttyessä yritysten, kuluttajien ja yhteisöjen viestinnästä on asiantuntijoiden pakko siirtyä viestimisestä vaikuttamiseen. Millaista on vaikuttaminen digiaikana?

Tunnustan pitäneeni viestintätoimistojen toimintaa vähän puuhasteluna, mutta arvostan heidän tuottamiaan tuloksia, terhakkuutta ja venymistä asiakkaiden välillä mahdottomiinkin tarpeisiin. Millainen on viestintätoimisto 2020? Miten viestintätoimisto tuottaa parempaa näkemystä, strategista ajattelua, tehoa ja tuloksia asiakkailleen? Minä rakentaisin toimiston seuraavalla reseptillä.

Mielikuvassani viestintätoimistot puhuvat strategioista ja suunnitelmista, mutta tarjoavat suoritteita, joihin on vaikea tuottaa niin merkittävää lisäarvoa, että niihin kannattaisi aidosti investoida. Perustiedotteet ja mediatempaukset saa tarvittaessa pikkurahallakin. Miten sitouttaa asiakasta merkittävimpiin sijoituksiin ja pitkäjänteiseen, jopa strategiseen, yhteistyöhön? Unohdetaan viestit, kanavat ja mediarekisterit. Ryhdytään vaikuttamaan.

Vaikuttajaviestintä. Jokainen johtaja, ministeri, ammatinharjoittaja tai virkamies tarvitsee sparrausta presentaatioihin, esiintymiseen, ulkoasuun ja viestintään sidosryhmille, kuin myös oman porukan keskuudessa. Tuotetaan sisällöt, näkemystä, ulkoasu, videot ja blogikirjoitukset, jotka tekevät johtajasta itsensä, yrityksensä ja henkilöstönsä näköisen ihmisen. Mediavalmennus, puheet sijoittajille ja hallitukselle, kohtaamiset eri kohderyhmien kanssa on syytä tallentaa ja antaa rakentavaa palautetta ainakin 2-4 kertaa vuodessa. Vapautetaan yritysjohto nukkumaan paremmin ja viihtymään niin omissa, kuin vieraissakin medioissa. Tehdään johtamisesta kokemuksellista ja valmennuksesta antoisaa. Hyvä ”kampanjapäällikkö” toimii taustalla, mutta varmistaa että niin tentit, esitykset, ulkoasu, kuin hiuksetkin voivat hyvin. Vakuutan usean yritysjohtajan haaveilevan tällaisesta avusta, haasteena on löytää oikea tapaa tuotteistaa, myydä ja markkinoida ajattelua. Saada siitä riittävä korvaus suhteessa sen arvoon. Millainen on ”uskottu mies” viestinnän avustajana?

Yritysten oma viestintä. Miltton näyttää meille latua. Unohdetaan viestinnän ja markkinoinnin väliseinät ja vaikutetaan kaikissa kanavissa. Google poistaa viestien lähdekoodit, joten tiedotteet, viestintä, esitykset ja markkinointi näkyvät iloisena sillisalaattina verkostoissa. Digitalisoituminen purkaa kohderyhmäajattelua ja poistaa kanava-ajatteluun syntyneitä maneereja. Nykyiset ahtaat ajatukset eivät kestä digitaloisoitumisen happotestiä. Yritysten on opittava hyödyntämään omia kanaviaan, yhteisöjä, sosiaalisia verkostoja ja ansaitsemaan huomiota valtamedioissa. Miten vaikuttaminen voi onnistua ilman kokonaisvaltaista suunnittelua, raja-aitojen kaatamista ja monimuotoista vaikutusten mittaamista? Heitetään 80-luvun ajattelu roskiin ja otetaan reilusti kiinni tulevasta. Kenen viestintää aidosti arvostat? Kenen maine kestää kriittisenkin arvion? Mainitse aidosti hiton hyvin viestivä Suomessa? Minulla on vaikeuksia keksiä vaikka kuinka hempeä yrittäisin olla.

Yhteisöviestintä. Verkostotalous tulee ja muuttaa maailmaa. Miten ekosysteemit viestivät? Onko asiakkaasi kapellimestari, soolokitaristi vai patarummuissa? Miten hyödynnät harrastajat, ammattilaiset ja erilaiset verkon solmukohdat liiketoimintasi edistämisessä? Jos asiasta puhutaan Suomi24-palvelussa, oletko mukana, pihalla vai kokonaan ulkona pelistä? Missä yhteisösi kokoontuu, missä asioista keskustellaan ja missä sinun pitäisi olla mukana? Perinteinen ”ollaan tehty vaikka mitä” ei kelpaa, vaan tarvitaan parempaa kykyä tunnistaa vaikuttavuutta. Unohda kanavat, peukuttajat ja kommentointi. Mieti miten koko lauma edistää liiketoimintaasi? Montako suosittelijaa keräät vuodessa? Minne ryhmämatkasi suuntaa seuraavaksi?

Olisin mielelläni mukana tulevaisuuden viestintätoimiston rakentamisessa. Ensin pitää luopua ikiaikaisista viestinnän maneereista, aloittaa puhtaalta pöydältä ja yhdistellä asioita eri toimijoilta, ymmärtää hyvin mihin maailma on menossa. Tarvitaan intohimoa, rohkeutta ja halua aidosti rakentaa viestinnän menestystarinoita. Tarvitaan pelkäämätöntä asennetta kohdata toimialan muumiot ja katsoa eteenpäin. Tarvitaan tinkimätöntä uskoa parempaan maailmaan, viestintään ja halua rakentaa vuosikymmenen menestyvin yritys. Tarvitaan joku, joka ei tee niin kuin on aina tehty, vaan haluaa tehdä sitä, mitä seuraavaksi tehdään. Oletko se sinä ja yrityksesi?

ps. Joku aina kysyy, että miksi kirjoittelen näitä verkkoon, enkä ”myy” jollekkin. Sanon, että on ihan sama kuka ideat keksii, vasta muutoksen johtaminen ja onnistuminen uusissa toimintamalleissa  kirjautuu historiaan. Missä on hyvien ideoiden historia?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Janne Nyyssönen
2012-09-09 10:53:44

Hyvää pohdintaa Ville.

Itse hylkäisin suoriteperusteisen laskutuksen ja siirtyisin kuukausipohjaiseen laskutukseen. Se mahdollistaa paljon paremmin strategisen tason suunnittelun ja syvällisemmän osallistumisen yrityksen viestintään. Asiakkaallekin olisi paljon helpompaa, kun tietävät, että koko viestintä hoidetaan tietyllä summalla.

Miksi yritykset haluaa viestiä? Kuten sanoi, hyvää viestijää on Suomesta hankala nimetä vaikka maksettaisiin. Yleisesti voidaan sanoa, että viestintää vaivaa tylsyys, tylsyys ja tylsyys. Kaikki yritysten viestit puristetaan semmoisen mankelin läpi, että viestit kuulostaa vain jargonilta ja kiinnostaa vain yritystä itseään. En ymmärrä mistä tämmöinen johtuu. Pelottaako inhimillisyys ja erottautuminen niin paljon? Viestinnän pitää olla inhimillistä. Inhimillinen viestintä on se, joka muuttaa myös brändit inhimillisiksi. Yritysten viestinnän pitäisi olla kuin ihmisen keskustelu toisen ihmisen kanssa.

2020 viestintätoimisto tarvitsee vahvan analyyttisen osaamisen. Analysoimalla saadaan kullan arvoista tietoa viestinnän tehokkuudesta, miten ja missä asiakkaat brändistä puhuu, siihen miten kilpailijat viestii ja mitkä ovat tulevia trendejä.

2020 viestintätoimisto toimii yrityksen viestintäjohtajan iskuryhmänä, jolla on kyky, taito reagoida nopeasti. Viestinnän tehtävä ei voi olla pelkkä puhuminen, viestinnän pitää osata myös kuunnella.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-09 12:08:00

Viestintätoimistojen ongelmavyyhti muistuttaa mainostoimistojen vastaavaa muttei ole läheskään niin paha. Pohjimmiltaan viestintää vaivaa mainitsemasi laimeus ja tylsyy. Ajatelleaan että faktapohja = tylsää... Monocle onnistuu tekemään kiinnostavia artikkeleita Norjan rautateistä, tai melkein mistä tahansa. Ehkäpä viestinnän pohjimmainen ongelma on näkemyksettömyys?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2012-09-09 21:50:03

Eräs konsultti totesi minulle taannoin, että corporate communicationsin tilalle tulisi tuoda creative communications. Kaikille viestinnän osa-alueille tämä ei sovi (talousviestintä jne.), mutta monessa paikassa luovuutta tulisi kyllä painottaa huomattavasti nykyistä enemmän.

Olen Jannen kanssa samaa mieltä siitä, että kuukausilaskutus on huomattavasti toimivampi kuin projektilaskutus. Tällä tavalla saadaan aikaan pidempikestoinen, molempia osapuolia palveleva yhteistyösuhde. Työn tilaajana aina epäilen, että kun projektilaskussa kerrotaan Account Directorin käyttäneen tehtävään kuusi tuntia, on Junior Copy todellisuudessa puuhastellut homman kanssa pari tuntia.

Viestijänä minua on usein harmittanut se, että kiireen vuoksi luovat hommat on jouduttu ulkoistamaan toimistoille, ja itse on tehty pelkkää tylsää projektinpyöritystä. Toimistot puolestaan myyvät samoja toimiviksi mieltämiään konsepteja useille organisaatiolle, minkä vuoksi kaikki viestintä näyttää homogeeniseltä ja tylsältä. Kuuluttaisin in house -viestintään nykyistä enemmän luovuutta ja omaa tekemistä. Eri asia tietysti, millä se saadaan kaivettua esille.

Äkkiseltään ei tule muuten mieleen yhtäkään viestintätoimistoa, jolta lähtisin luottavaisin mielin tilaamaan kattavia sosiaalisen median palveluja - ei Suomesta eikä Britanniasta/Yhdysvalloista. Digipalvelut tulevat yksiltä toimistoilta ja perinteisempi PR toisilta. Kuulisin toki mielelläni olevani väärässä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-10 06:04:31

Heidi! Kiitos osallistumisesta... Ammattilainen puhuu asiaa. On totta että raja-aidat ovat turhankin tiukat. Tuntilaskutus on kusetusta... Mutta kuten sanot, aito työstekentely vaatii molemmanpuolista syventymistä, Aitoa sitoutumista! Tiedät mistä puhut, opeta muitakin?! Ala konsultiksi välillä?! Osaamistasi kaipaavat kaikki... Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2012-09-10 18:26:15

Haha, kiitos! Voi hyvinkin olla, että konsultin rooli kutsuu siinä vaiheessa, kun työelämä tulee taas ajankohtaiseksi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-10 19:52:51

joo. maailmaa parantaneena on hyvä parantaa muutama yritys. ;) terkut V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ulla Koivula
2012-09-10 09:01:50

Ville, olen toiminut markkinoinnin ja viestinnän ostajana melkein 15 vuotta ja ilun viisi vuotta omassa PR toimistossani myyjänä/konsulttina. Kokemukseni mukaan tässä ei ole vain toimistoista kysymys, toki monet viestintätoimistot ovat jääneet 90 -luvulle, tiedotteiden stilisoijiksi ja kanavien hallitsijoiksi. Mutta näin on myös niiden asiakkaat. Eikö tämä suinkaan aina ole huono asia, joskus vain yritykset toimivat näin, ja silti tekevät budjetoitua tulosta.

Sitten on olemassa niitä asiakkaita, jotka vaativat ja haluavat muutosta ja aikovat sen myös tehdä, vaikka läpivienti tekee kipeää, yrityksen sisälläkin. Ja ne asiakkaat yleensä kyllä löytävät toimiston tai "freelancerin" joka pystyy tarjoamaan PR:ää, jossa kuluttajat neulotaan kiinni palveluiden tai tuotteiden ekosysteemiin ja tuotekehitykseen monikanavaisen kommunikaation avulla.

Eli muutos ei ole pelkästään toimistosta kiinni, siihen tarvitaan myös muutoshaluinen asiakas (ja ikävä kyllä, yksi henkilö asiakkaan päässä ei riitä). Communicare = tehdään yhdessä.

Olen tällä hetkellä mukana kansainvälisessä projektissa kaupallisena kehittäjänä (viestintä,tarjooma,brändi). Voin kertoa, että iloitsen joka päivä tuotekehityksen ja
PR:n läsnäolosta uuden palvelualustan luomisprosessissa.
Tälläistä ei usein saa kokea, mutta toivottavasti pääsen hyödyntämään sitä tulevissakin projekteissani.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-10 09:27:32

Hei Ulla,

Hienoa että pääset toteuttamaan itseäsi! Tunnistan tottakai haasteen myöskin asiakaspäässä, olisin voinut kirjoittaa jutun asiakkaankin päähän mutta ajattelin, että ehkä se sopii kuitenkin paremmin myyjien huoliksi...

Samalla tavalla kuin mainostoimistojenkin kanssa, muutos vaatii yhteistoimintaa, ennakkoluulottomuutta, erinomaisuutta ja vahvaa tahtoa. Juuri sen rakentavan muutoksen perään minäkin huhuilen.

Terkut,
V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Minna Pinola
2012-09-10 11:34:49

Uudistuminen on tosiaan alan suurin haaste tällä hetkellä. Markkinoinnin&viestinnän konvergenssi, uudet yhteisöt ja välineet, visuaalinen viestintä... Molemmilla puolilla pöytää (ostajan ja myyjän) tarvitaan lisää laaja-alaisia ihmisiä, ja se on osaamishaaste niin toimistoille kuin yrityksille. On myös kyettävä kehittämään luovia (markkinointi)viestinnän konsepteja, joiden idea kantaa niin mediaviestinnässä, sisäisessä viestinnässä ja vaikuttajaryhmissä kuin mainonnassa. Esim. yhä monimuotoisemmat sponsoroidut sisällöt nostavat päätään medioiden eloonjääntikamppailuissa. Toimistopuolella toimistot yhdistyvät yhä enemmän ja ’tavaratalotyyppiset' toimistot elävät, sillä tehokkuus jää puuttumaan ja konsepteilta lähtee puhti, jos digi, videot, mediaviestintä, valmennukset jne. ostetaan kaikki eri luukuilta.

Tylsyydestä - siinä missä suurin osa markkinoinnista pyrkii suoraan ovipumpun laulamiseen (houkuttelu&kauppa), viestinnän tavoitteeksi määritellään usein esim. luotettavuusmielikuvan nostaminen, informoiminen, keskustelun herättäminen, kriisien ehkäiseminen... (asiallisuus). Tavoitteet ja mittaustavat ohjaavat toteutuksia. Siksikin viestinnän on kammettava itsensä yhä paremmin strategiapöytiin ja lähelle liiketoimintaa, sinne missä se iso kuva piirretään (parhaimmillaan luovasti). Organisaatioissa on edelleen tosi suuria eroja, miten strategisena osana viestintä nähdään.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-10 12:29:58

Hyvä vastaus!

Keskustelin juuri tänään asiakkaan kans siitä että onko Tylsä = totta ja kiinnostava = valhe. Usein huomaan keskutelun menevän näin. Markkinointi; meidän on erottauduttava. Viestintä; mutta meidän on kerrottava totuus. Kumpikaan ääripää ei pidä paikkaansa. Monocle tekee kerran kuukaudessa kiinnostavaa sisältöä täysin typeristä aiheista. Ehkäpä aiemmin kommentoitu "creative communications" on vastaus. Kuka hanskaa sen ekana?

terkut,
V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2012-09-10 12:17:25

Kiitos Ville!

Luin postauksesi lauantaina iltapäivällä. Vastasin siihen Twitterissä muutaman tunnin kuluttua, ja silti tuntui että se oli liian myöhään. Halusin kuitenkin hetken hahmotella ajatuksia, jotta en ryntäisi asiaan liian nopeasti. Siksi vastaus tänne blogiin vasta nyt. Olit muuten viikkopalaverimme kuuma aihe tänään.

Tästähän koko digitalisoitumisessa on kysymys: vauhti on niin nopeaa, että päätä huimaa! Qurun Aki Snellmanin pari viikkoa sitten sun blogin kommenteissa lanseeraama termi "reaaliaikainen markkinointiviestintä" vaatii paljon käsipareja ja todella fiksua aivokapasitettia. Huomaan itse, että monta kertaa tilaisuus on melkein mennyt ohi, kun minä vasta saan hetken aikaa kirjoittaa. Mikä onkin sitten toinen pointti: miten priorisoida asiat.

Tulin tänä aamuna töihin kymmentä yli seitsemän hoitaakseni Taitomyllyn uuden myllymestarin nimitysuutisoinnin siten kuin se pitää tehdä. Aamun Kauppalehdessä oli juttu, josta olin keskustellut toimittaja Mikko Metsämäen kanssa viime viikolla. Tänä aamuna viesti lähti Cisionin välityksellä muille medioille ja sähköpostitse asiakkaille ja sidosryhmille. Seuraavaksi kirjoitin blogipostauksen ja jaoin sen Plussassa, Febussa ja Twitterissä ja sen jälkeen firman nimissä Febussa ja Twitterissä. Aikaa meni mukavasti puolisentoista tuntia.

Koska saatoin itse päättää kaikki viestit ja kanavat, aikaa meni kuitenkin vain noin vähän. Jos olisin tehnyt tätä asiakkaan puolesta, olisin todennäköisesti joutunut hyväksyttämään jokaisen tekstin useammalla eri henkilöllä eri organisaatiotasoilla. Muutosehdotuksia ja korjauksia olisi tehty. Lopulta olisi saatu aikaiseksi sellainen teksti, jonka voimme jakaa verkkoon. Tämä on toistaiseksi arkea.

Sanoin keväällä 2011 Kauppalehdessä, että seuraava suuri viestinnän murros liittyy asiakaspalvelun siirtymiseen verkkoon. Tullaan palkkaamaan kokonaan uusilla nimikkeillä työskenteleviä ihmisiä, jotka toimivat työnantajansa viestijöinä verkossa. Näin on käynyt. Mutta vasta aika harvassa yrityksessä.

Katson peiliin. Totean, että vika on tuolla. En ole osannut myydä riittävän hyvin. Asiakasta en halua syyttää.

Tuossa tekstissäsi mainitset myös "uskotun miehen". Viestintäjohtajan "iskuryhmä" on puolestaan Jannen termi. Molemmat uppoavat, kiitos niistä. Olen onnekseni saanut olla sellaisessa roolissa useammankin asiakkaan kanssa. Aika monta kertaa ollaan muuten kommentoitu asiakkaan asuakin... Toivottavasti muutoshaluisia asiakkaita löytyy lisääkin. Ilo kuulla Ulla, että olet juuri nyt keskellä uudenlaista projektia!

Aihe on kuuma. Puhun tästä miltei päivittäin eri asiakkaideni kanssa. Muutos tulee, mutta malttiakin tarvitaan. Väkisin runttaaminen ei auta ketään.

Lopuksi vielä pari sanaa palvelusopimusmallista ja kuukausiveloituksesta. Ne ovat yrittäjän kannalta parempien yöunien tae. Asiakas on kokemukseni mukaan myös tyytyväinen. Sitoutuneisuus, palvelun korkea laatu, proaktiivisuus ja erinomainen raportointi myös pitävät hänet tyytyväisenä. Yrittäjän kannalta on kaikesta huolimatta seurattava toteutuneita tunteja, sillä muuten huomaa käyttävänsä yhdelle asiakkaalle 150% enemmän aikaa kuin on sovittu. Eikä meillä muuta myytävää ole, joten kannattavuus romahtaa, jollei pelisäännöistä ole sovittu ja niitä noudateta.

Olen todennut usein palvelusopimusmalliin sitoutuneille asiakkaillemme, että tämä malli säästää rahojanne, sillä tehän investoitte meihin opettamalla meille liiketoimintaanne ja toimintaympäristöänne. Kun opimme, olemme jatkuvasti tehokkaammin avuksi. Parhaan idean keksimiseen menee parhaimmillaan nanosekunti. Ja kun kohtelette meitä arvostaen, me teemme kuitenkin ehkä sen 110% veloituksesta.

Jatketaan. Tätä voisi jatkaa loputtomiin. Minä lähden kuitenkin nyt myymään uutta palvelusopimusta asiakkaalle, joka on itse päätynyt tähän malliin hyvin sujuneiden projektien jälkeen. Kuinka tyytyväiseksi tällainen yrittäjän tekeekään!

2020 on jo ihan kulmalla. Mitähän kaikkea siihen mennessä ehtiikään tapahtua?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-10 12:27:54

UGH! Hyvä vastaus, hyvä avaus tekemisen nykytilasta. Toimiston pitäisi mennä asiakasta vastaan? positoida, tuotteistaa, esimerkittää oma tekeminen niin että se on ostettavissa? Huippuyksilöt toimivat kyllä mutta miten saadaan toimisto ja oyj samalle viivalle?

Jatkamme keskustelua! Terkut Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2012-09-10 18:24:27

Hyviä pointteja. Sanot, ettet halua syyttää asiakasta, mutta mielestäni viestintätoimistot kyllä joskus voisivat. Ei ole mitään järkeä, jos jokainen sosiaaliseen mediaan menevä teksti täytyy todella hyväksyttää organisaatioissa noin monella tasolla. Se syö koko välittömyyden ja nopean reagoinnin idean.

Asiakkaana haluan sanoa viestintätoimistoille, että haastakaa meidät! Ajattelua ei voi ulkoistaa, mutta työn tilaajana rakastan eniten niitä toimistoja, jotka kertovat minulle että olen väärässä ja selittävät miksi. "If you always do what you've always done, you will always get what you've always got."

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-10 19:53:46

Tuo on totta! haastan asiakkaita "ammatikseni" harva siitä on hermostunut kun pysytään asiassa ja substanssi on hyvää. Täytyy tietää milloin haastaa, hierooa ja olla ihan hiljaa ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2012-09-10 20:15:46

Juuri näin! Miksi asiakas maksaa ison kasan euroja, jos ei voi luottaa viestintäammattilaisiin normaalissa kommunikoinnissa?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-11 05:57:30

Jotenkin musta tuntuu että sitä asiakkaan ja toimiston roolitusta pitäisi todella pohtia. Mitä asiakas tekee itse ja mikä on toimiston vastuulla? Variaatio on todella suurta... ehkä yksilösuorittamisessakin taso vaihtelee myös suuresti...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.