Verkostotalous

06.09.2012 | Kasvu | Ville Tolvanen

Verkostotalous

Tästä ajatuksesta kiitokset menevät lämpimään kahvihetkeen Töölön torille. Ajatus ei ole omani, mutta halusin jakaa sen kanssanne. ”Jakaminen on välittämistä.” Idea on niin hyvä, että se on kumpuillut ajatuksissani jo kuukausia.

Yritystoiminnassa on jo pitkään kohistu klustereista, verkostoista, verkostotaloudesta ja ekosysteemeistä. Katsotaanpa millaisia tuloksia eri toimintamallit synnyttävät.

Nokia onnistui tekemään taloushistoriaa. Sen yli vuosikymmenen kestänyt markkinajohtajuus matkapuhelimissa teki meistä kaikista tyytyväisempiä ja rikkaampia suomalaisia. Millaisen verkoston tai mitä uutta liiketoimintaa Nokia onnistui luomaan matkapuhelinliiketoiminnan ympärille? Unohdetaan alihankinta. Ei mitään, tai ei juuri ollenkaan. Nokia epäonnistui kaikissa merkittävissä palveluliiketoiminnan kehityshankkeissa. Club Nokia, N-Cage, Ovi, jne. Mikään ei onnistunut satojen miljoonien käyttäjien potentiaalista huolimatta. Miten yritys voi näin kategorisesti epäonnistua uusien liiketoimintamallien kapitalisoinnissa? Onko uudenlaisen toimintamallin hyödyntäminen oikeasti niin vaikeaa? Taitaapa olla.

Tutustutaan hetki toiseen osaamisklusteriin. Metsäteollisuus on aina antanut muiden jalostaa sivutuotteitaan. Se ei ole ollut turhan tarkka tärpäteistä tai muista kemikaaleista, puunjalostuskin oli pitkään erillisten yritysten hallussa. Metsän ympärille on syntynyt aika merkittävä osaamisklusteri. Storaenson Rethink-aloitekin on hyvä ajatus rakentaa metsäklusteri vielä kerran uudelleen. Osallistun mielelläni talkoisiin.

Voisiko olla niin, että ruokkimalla alihankkijoiden ohella innovaattoreita pärjäät itsekin paremmin? Eikö verkostotaloudessa vouhkata nimenomaan erilaisten kompetenssien yhdistämisestä? Eikö globalisaatio, digitalisaatio ja kuluttajistuminen juuri ohjaa räätälöidyn täsmätoiminnan rakentamiseen? Miksi suomalaiset menevät niin sekaisin menestyksestä, että jumalakompleksi iskee aina alle aikayksikön? Miksi yrityksen kuvittelevat hallitsevansa kaiken itse ja pitävät niitä asioita tarpeettomina, joita juuri nyt ei ehditä kehittää?

Miksi meillä Suomessa toimii lähes pelkästään suljettuja yrityksiä? Eikö portit olisi syytä avata pienimmillekkin puuhamielille ja puhua avoimesti yritystoiminnassa piilevistä arvoista, uusista mahdollisuuksista? Epäilen jokaiselta tehdaspaikkakunnalta löytyvän ylimääräistä tilaa. Sinne vaan työpajoja pitämään. Kyllä joku riskin kantaa? Itse olen yrittänyt piilevistä yritysarvoista meuhkata. Mitä jos kaivos- tai elektroniikkateollisuus kutsuisivat sata pientä toimijaa siipiensä suojaan? Voisiko minkä tahansa ympärille rakentaa kehittämiskeskuksen verkostotaloudelle? Olisiko lopputulos parempi kuin Nokialla? Voisiko arvoa luoda vuosisadoiksi eikä vuosikymmeniksi? Miksi kaikki pitää tehdä itse. Ja jättää tekemättä?

Miten hyödynnät henkilökohtaisen klusterisi? Voisiko yhden miehen yritys olla ekosysteemi? Voisiko mikroyritys rakentaa merkittävän osaamisverkoston? Tunnen muutamiakin tapauksia jossa yhdet aivot palvelevat monen yrityksen tarvetta luovalle tai strategiselle osaamiselle. Tälläisiä hämähäkkejä tarvitaan. Ennen heitä kutsuttiin patruunoiksi. Vielä enemmän tarvitaan kuitenkin halua luoda parempi Suomi jälkipolville, parempia yrityksiä ja arvoa yli kalenterivuoden. Ahneilla tuntuu tässäkin asiassa olevan ankea loppu. Olisivatko avoimuus, liittoutuminen, jakaminen ja yhteistyö seuraavan strategiakauden salaisuudet? Olisiko postimerkissäsi pönötyksen sijaan vapaus, veljeys ja tasa-arvo?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Susanna Paloheimo
2012-09-06 04:48:29

Päivän Tolvanen kannattaa lukea. Nykyajan matroonat ja patroonat tuottavat omiin kyliinsä paljon hyvää. Verkostotaloudessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Elina Kiiski
2012-09-06 05:33:14

Olipas kerrankin kirjoitettu verkostotaloudesta maalaisärjellä

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pauli Komonen
2012-09-06 06:51:46

Hyvä kirjoitus!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-06 07:23:45

Kiitos Elina! Ja hienoa että palautetta tulee niinkin arvostettavasta osoittesta kuin Sitra. kummarrus, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-06 07:24:03

Pauli Komonen Kiitos! Jakoon vaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2012-09-06 18:07:08

Ville, uskon Nokian tapauksessa Simon Sinekmäiseen lähestymiseen. Nokia määrittelee miksi he ovat olenassa: Olemme matkapuhelinvalmistaja ja haluamme tehdä teknisesti ylivoimaisesti parhaita puhelimia.

Kun taas Apple ajattelee: me uskomme erilaisuuteen. Me uskomme status quon järkyttämiseen. Teemme sen suunnittelemalla kauniita tuotteita, joita on helppo käyttää.

Nokia vieläkin, vuonna 2012 myy puhelinta ominaisuuksilla. "Meidät erottaa parempi kamera ja paremmat navigointipalvelut." Apple myy lifestyleä. Ihmiset määrittelevät itsensä vahvasti omistamiensa tavaroiden mukaan. Uskomattoman pienet erot johdon ajatusmaailmassa tekee valtavia eroja myynnissä ja tuotossa.

Tuli tosta puuklusterista mieleen jotain kautta US Army. He ovat rakentaneet ympärilleen todella laadukkaan innovaatio ryppään. Joku kutsuisi näitä alihankkijoiksi. Budjetti on megalomaaninen, mutta sillä ja ajatusmaailmalla tuotetaan todella innovatiivisia ratkaisuja. Varmasti mallia pystyy ottamaan. Toinen mikä tuli mieleen on on PepsiCo.n ja Amexin 100 miljoonan dollarin start-up rahastot. Mun mielestä tämmöinen R&D:n ulkoistaminen nälkäisille star-upeille on mahtavaa. Näin varmasti saadaan parempia tuloksia, kuin tekemällä R&D talon sisällä.

Sori taas pitkä vastaus.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-06 20:09:13

Janne, kuten yleensä, olet oikeassa. Nokian kamerafarssi oli surullista seurattavaa... jos he näkisivät microsoft ekosysteemin, puhelimen täytyisi jollain tavalla täydentää uniikilla tavalla pc-käyttöä. sitten siitä olisi hyötyä yrityskäyttäjille.... ekosysteemien aikana tuo radiopuhelinfirma, joka saa aikaiseksi kameran on hätkähdyttävä kertomus kuinka syvälle huipulta voi pudota. terkut! V ps. toivotaan Nokialle parasta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.