Tunnista, ymmärrä & hyödynnä digitalisoitumisen mahdollisuudet

02.09.2012 | Kasvu | Ville Tolvanen

Tunnista, ymmärrä & hyödynnä digitalisoitumisen mahdollisuudet

Muutosta on vaikea tunnistaa. Se ei välttämättä näy, tunnu, haise tai maistu yrityksen arjessa. Johdolle muuttuva toimintaympäristö ei välttämättä näy ollenkaan. On siis erittäin vaikea ymmärtää, milloin muutos on välttämätöntä. Näyttäisi olevan erittäin vaikea myös tunnistaa, milloin muutos on aloitettava. Liian usein se tapahtuu pakon edessä. Miksi et muuttuisi hyvän sään aikana?

Asiat muuttuvat koko ajan, lähes huomaamatta. Erityisesti yritysten kilpailu- ja toimintaympäristö. Meidän on vaikea havaita, milloin toimintaympäristön muutos on niin suuri, että sisäinen muutosprosessi on käynnistettävä välittömästi. Milloin olet nähnyt kaukopuhelumainontaa? Et vuosiin, kaukopuhelujen nimi on nykyään Skype. Muistan elävästi kun rakas ystäväni Mikko väitti operaattorilta, ettei Skype vaikuta heidän liiketoimintaansa millään tavalla. Joku toinen piti blogeja ohimenevänä ilmiönä, kansalaisjournalismia epäluotettavana roskan puhumisena.

Tällä hetkellä 2/5 suomalaisista yrityksistä on mobiililla päätelaitteella järkevästi toimiva verkkopalvelu, vaikka rohkeimpien arvoiden mukaan nettiä käytetään puhelimella enemmän kuin tietokoneella jo tänä vuonna. Eikö sinun yritystäsi tarvitse tavoitaa tabletilla tai puhelimella? Eikö sitten ole aivan sama sammuttaa koko verkkopalvelu? Jää kokonaan pois verkosta? Laita viestiä tulemaan, jos uskallat jäädä pois internetistä. Tehdään dokumentti luopujista. Tiedän kyllä paljonkin johtajia ja yrityksiä, jotka voitaisiin tähän ryhmään luokitella.

Haluan jakaa hauskan tarinan. Kaverin lapset olivat pohtineet kotona ruokapöydässä: ”Tuleeko kaikki televisio-ohjelmat samanaikaisesti kaikista televisioista?” Isä vastasi kyllä. ”MIKSI? Eihän ne tule tietokoneeltakaan?!” Selitäpä tämä sitten maalaisjärjellä. Samaan aikaan maikkarin johto kertoo ettei heidän liiketoimintamallissaan ole mitään paranneltavaa. Kanavahässäkkä ilman selkeitä asiakkaita ja palvelutasosopimuksia on pystyyn kuoleva ajatus. Ei varmaan tunnu asiakastilaisuuksissa, sisäisissä keskusteluissa tai vuosisuunnittelussa, mutta pelottaa varmasti katsoa, mitä aidosti on tapahtumassa. Kuka uskaltaa tunnustaa muutoksen pakollisuuden? Tapahtuuko se ajoissa vai liian myöhään? Mielenkiintoista seurata asian kehittymistä. Täytyy ottaa pari ohjelmaa varalta talteen jos sattuu häviämään.

Eräs äiti oli opettanut lapselle soittamaan perheenjäsenille. Oli suositellut pojalle Viberin käyttöä. Oli sitten yrittänyt selittää lapselle, että tässä on tämä toinenkin, maksullinen puheluversio. Lapsi oli mennyt sekaisin ja äiti pohtinut että miksei opettanut pelkkää Viberiä. Nettinatiivi lapsihan hyväksyy sen minkä hänelle opettaa, miksi turhaa opettaa sitä vanhaa, kallista, menneen maailman ratkaisua.

Ohessa hyvä artikkeli siitä, miten vähittäiskaupat ovat mediayhtiöitä. LINKKI Olen itsekin kirjoitellut aiheesta. Stockmannilla tai keskusliikkeissä asiaa näyttää olevan lähes mahdoton hyväksyä. Saa nähdä millainen on tulevaisuus. Tyrmäävä oli Prisman avaus verkossa, Hesarissa ja kivijalassa. Miten voi olla niin tasaisen lattea toimintaympäristöstä riippumatta? Sellaista on tuotantolähtöisyys. Sanovatpa asiakkuuksista mitä tahansa, tuotantolähtöinen on tykki, josta maksalaatikkoa ammutaan maailmalle. Kun keskusliikkeet kerskuvat olevansa niin hyviä ja tehokkaita, mihin he itseään vertaavat? itseensä?

Olen vuosikymmenen aikana keskustellut useasti Oulun tulevaisuudesta. Nokian väistämätön lähteminen kiellettiin lähes täysin, kunnes se oli housussa. Sitten haetaan kriisiapua veronmaksajilta. Oululaisilla oli reilu vuosikymmen aikaa investoida ja rakentaa Nokian rinnalle. Eipä saatu kummia aikaiseksi. Hyvinvointi tuhoaa kyvyn rakentaa lisää hyvinvointia. Tämä on nuorien talouskulttuurien ongelma. Kiertämällä Euroopassa näkee miten hyvinvointi on kumuloitunut läpi vuosisatojen, erityisesti Saksassa. Weingutit, moottoritiet ja alppimajat sulassa sovussa. Bemarilla Frankfurtin pilvenpiirtäjiin. Pitäisikö Suomessakin pohtia investointeja enemmänkin kuin säästölistoja? Miksi pääministerillä on paljon lainaa, mutta vähän sijoituksia?

Huvittavaa on murroksessa elävien yritysten muutoksen hyssyttely. Kerrataan mitä on tehty, eikä mihin ollaan menossa. Sanomalehtiyhtiöt, muutkin mediayhtiöt, vähittäiskauppa, julkiset palvelut ja teknologiayhtiöt. Ainakin ne ja monet muut ovat murroksen nimeltä digitalisoituminen keskiössä. Huvittavaa asiassa ovat ainoastaan ne pennoset, mitä murroksen kapitalisoimiseksi käytetään. Seuraavan sukupolven johtajille jää paljon siivottavaa. Tuotantotalouden raunioyrityksiä, joilla on vähän tai ei ollenkaan paikkaa uudessa maailmassa. Markkinassa, joka hyödyntää uusien palveluiden mahdollisuudet rohkeasti. Katsokaa lapsiinne, jutelkaa teinien kanssa, kysykää opiskelijoilta. Oppikaa niiltä, jotka näkevät enemmän mahdollisuuksia kuin vaikeuksia. Pysäytä peli ja totea muutoksen välttämättömyys. Älä siirrä päätöksiä vetoamalla huonoon taloustilanteeseen, vaan hyödynnä muutoksen pakollisuus. Tulevat polvet kiittävät vielä. Ei anneta Suomen ajautua tytäryhtiötalouteen nykyisten sukupolvien mukavuudenhalun takia.

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2012-09-02 14:30:28

Meillä on aina tapana kilpailla Suomen parhaista työpaikoista, viestinnästä, sijoittajasivuista jne. Mitäpä jos joku alkaisi pitää äänestyssivostoa Suomen HUONOIMMISTA palveluista? vaikkapa verkossa? Jätettäis amatöörit ulos ja arvioitaisiin vain niitä joilla on rahaa ja resursseja? Kenen saitti pääsisi listallesi?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Mattinen
2012-09-03 21:57:23

Kyllä me tiedetään ne jotka istuvat interwebin tarkkailuluokalla. Kisataan mielummin siitä, että kuka kasvattaa kävijöitä/minuutteja/sivulatauksia keskimäärin eniten seuraavan kuuden kuukauden aikana?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-04 06:16:40

Loistava idea Mikko! miten tämä järjestetään?! medioiden välinen... pitäiskö konversio olla jotenkin mukana? V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Erämetsä
2012-09-04 12:44:44

Vaikken ole asiantuntija, niin ei tilanne minusta ihan noin katastrofaalinen ole. Ja esim. mainitsemasi Maikkari. Onhan siellä palvelutasosopparit; Katsomossa, maksulliset kanavat, ilmaistavara... Katsomo vetää hyvin. Tai vaikkapa Iltalehti, jonka verkkobusiness on erinomaisen kasvavaa ja kannattavaa.
Ei niin etteikö asioita voisi tehdä paremmin varsinkin maailmanvalloitusta ajatellen, mutta ei kaikki ihan menneen maailman medioita tai toimijoita ole. Ja itse odottelen muutaman rohkelikon lisäksi uusia avauksia maksullisen mediakontentin saamiseksi verkkoon. Saataisiin Sisällön vastaisku aikaan. Oletko koskaa miettinyt tätä: jos "kaikki" ovat verkossa, ja jos "kaikki ansainta perustuu mainontaan" (kuten Googlessa tai FB:ssä tai...), niin ketkä lopulta kustantavat "kaiken". Noh: "kaikki mainostajat ovat verkossa ja mainostavat toistensa saiteilla ja kaikki muu kuin mainokset on ilmaista"... Mielenkiintoinen tulevaisuus noin niinkuin ansaintaloogisesti:-)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Risto Isohanni
2012-09-04 16:17:22

Pilvessähän jatkossa bisnestä tehdään...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-04 17:14:27

Timo, toivotaan näin! mutta kyllä menee maailma yrityksiä nopeammin tässäkin asiassa... ehkä olin turhankin synkkä...alleviivataan. mutta verkko tulee ja lujaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-03 05:06:46

Olikohan se Timo niin että romahtiko se maikkari tappiolle 6kk tämän jälkeen? ;) terkut V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo
2012-11-23 18:20:27

VILLE! Asiaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-11-24 20:28:32

Kiitos! milloinkahan me taas kohdataan? toivottavasti pikimmiten. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Marsio (@MikkoMarsio)
2013-05-03 08:44:26

Hyvää juttu Ville, taas kerran. (En ole muuten se operaattori-Mikko jota lainataan). Taas palataan ajatuksiin "olet sitä miten olet määrittänyt liiketoimintasi ja yrityksesi identiteetin". Tekniikan Maailma ilmoittaa että nyt voit lukea saman lehden iPadissa - kun on mielestään lehti johon tehdään artikkeleita (hyviä juttuja kylläkin) niin vaihdetaan vain esitysformaattia. Miksi en voi vertailla tuotteita omilla parametreilläni, saada itseäni kiinnostavan auton kaikkia tietoja yhdelle haulle ja jalostaa siitä itselleni hyötyä? Maksumuuri - kuka on edes keksinyt noin negatiivisen nimen kehitysaskeleelle? Kuulostaa pakon edessä tehtävältä ratkaisulta jota väännetään alakulon vallitessa. Missä kaikki positiivinen ja uutta luova kehitys?

Tuotekeskeiset kodinkonekaupat, autokauppojen heikot verkkopalvelut joissa auton omistaja (tila jota autokauppias tavoittelee vaikka kutsuukin sitä auton myymiseksi) haluaisi palvelua omistukselleen, operaattorien tuotetyrkkyverkkosivut (enemmän heillä on olemassa olevia asiakkaita joita palvella ja ilahduttaa kuin löytää uusia), valtionhallinnon jokainen organisaatio tekee omat "sähköiset palvelunsa": Kela, Verottaja, yms. Miksi en voi asioida "arjenhallinta.fi" palvelussa josta saisin nämä kaikki? Esimerkkejä on lukemattomia

Näkemystä ja uskallusta. Innostusta ja luovuutta. Pois pakonomaisesta puurtamisesta. "Emme voi panostaa enempää kun seuraava kvartaali näyttää huonolta". Jopa Amerikassa kasvaa kritiikki kvartaalitaloutta kohtaan enemmän kuin Suomessa. Miksi? Koska nähdään että omistaja saa enemmän toisella ajattelulla. http://www.forbes.com/sites/stevedenning/2011/11/28/maximizing-shareholder-value-the-dumbest-idea-in-the-world/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.