Mitä Monopoly opettaa?

28.08.2012 | Kasvu | Ville Tolvanen

Mitä Monopoly opettaa?

Innostuin kesälomalla pelaamaan Monopolyä ipadilla. Syvennyin tutkimaan legendaarisen kapitalistipelin dynamiikkaa. Pelasin kymmeniä pelejä eri taktiikoilla. Menestyminen on muutaman pelin jälkeen aika helppoa, opetus markkinataloudesta sitäkin kiinnostavampi.

Yritän kiteyttää oppini mahdollisimman lyhyeen. Pelaatkaa itse niin huomaatte kyllä, miten homma toimii. Tontit voi joko ostaa yksitellen tai jakaa kerralla valmiiksi. Mielestäni toimintamallilla ei ole kauheasti merkitystä pelin lopputulokselle. On ajasta kiinni haluaako arpoa tontit valmiiksi vai noppaa heittämällä. Tärkeintä ovat rakennusoikeudet. Ne ovat kriittinen menestystekijä tuottojen saavuttamiseksi.

Pelissä menestyy hankkimalla itselleen ensimmäisen hotelliketjun mahdollisimman pian. Tarvitaan läpimurtotuote joka tuottaa kassavirtaa. Oma suosikkini on oranssisuora, liisankadusta unioninkadulle johon joku saattaa pysähtyä jo ensimmäisellä kierroksella.

Jos et rakenna paljon, et saa kunnollista kassavirtaa. Jos pidät kovaa kassaa ja hissuttelet, muut kilpailijat rakentavat hotelleja, joiden kalliita vuokria maksat. Hissuttelemalla ei synny mitään. Liikainvestoinnit tontteihin estävät kysvyn rakentaa hotelleja. Ei siis saa ahnehtia kohteita ja liiketoimintamalleja vaan rakentaa yksi tuottava hotelliketju, Cashcow.

Hotelliketju alkaa ainakin neljällä pelaajalla tuottamaan lähes välittömästi. Kaikki raha kannattaa investoida ,vaikka kassa huutaa hoosiannaa. Jos joudut tiukille, voit realisoida hotelleja ja taloja. Voit toki pitää sen verran kassassa rahaa, että pystyt kiertämään ilman myyntejä. Tärkeintä on saada lisää tuottoja ja kasvattaa markkinaosuutta pelilaudalla. Kassan ongelmat pysyvät hallussa, jos sinulla on tuuria ja pääset välillä vankilaan lepäämään. Samaan aikaan pelikaverisi tahkoavat sinulle rahaa.

Mikä tässä kiinnostaa? Tietysti se, että pelin voi voittaa ja menestyä ainoastaan tekemällä voimakkaitakin investointeja. Mitä suomalaiset yritykset tekevät? Huolehtivat kassavirrasta, säästelevät investointeja ja odottelevat aina parempia aikoja. Näinä päivinä kohta viisi vuotta. Maailma muuttuu ympärillä ja kilpailijat ajavat ohi. Ihmeellistä että on aina parempi varoa ja menettää markkinointiosuuksia kuin tavoitella maailman huippuja.

ps. voiton todennkäköisyyttä nostaa defensiiviset ostot, tontteja, jotka estävät kilpakumppaneitasi rakentamasta samalle alueelle. Kuullostaako tutulta?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Panu Luukka
2012-08-29 10:03:27

En edelleenkään tiedä yhtään säästämällä kasvatettua markkinaosuutta tai sillä rakennettua menestystarinaa. Vastakkaisia esimerkkejä valitettavan monia. Hyvä kirjoitus Ville Tolvanen. Toiseksi viimeinen kappale on kultaa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-08-29 10:08:58

Kiitos Panu! "you are my muse." V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Sinervo
2012-08-29 13:05:53

Kas kummaa kuinka tuttua "laulua" tuo säästäminen "pahojen päivien varalle" onkaan joka päivä, kun kuuntelen yritysjohtajia. Suuri kysymys onkin, miten nämä asiat saataisiin taottua suomaisten yritysjohtajien korvienväliin. Valitettavan usein johtajien "sparraajina" ovat talousgurut, jotka varoittelevat kassakriiseistä ja säästämisen autuuksista. Hyvä kirjoitus Ville!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-08-29 16:52:52

Kiitos Pekka! Minna Karhu muistutti tässä kohtaa toisesta kirjoituksesta, jossa puhuin turbulenssissa "hukatusta sukupolvesta" https://www.villetolvanen.com/2012/08/21/superjohtaja/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.