Näin syntyi Rome Advisors

24.08.2012 | Kasvu | Ville Tolvanen

Näin syntyi Rome Advisors

Sain kiinnostavan pyynnön koulukaverilta. Kirjoita, miten Rome Advisors on rakennettu. Kiinnostavaa. Yritän parhaani, ja arvostan kommenttiasi vastaako tekemisen näkymä itse tarkoitusta. Suutarin lapsillahan harvoin on kenkiä.

Menen hieman takaisin ajassa. Lyhehkön PHS strategiajohtaja uran jälkeen olin valmis perustamaan markkinoinnin strategiatoimiston vuonna 2005. Syntyi Marchitects, markkinoinnin arkkitehdit. Toiminta menestyi ja kasvoi nopeasti. Tuollon ongelmaksi muodostui se että brändiarkkitehtuurin jälkeen rakennusliike (=mainostoimisto) aloitti homman alusta ja toteutti usein jotain käsittämätöntä paskoo. Sisuuntuneena kasvatimme markkitehdeistä Darwinin, brändien evoluutioon erikoistuneen suunnittelutoimiston. Nimi kuvasti ajatteluamme loistavasti, pitkäjänteistä, strategista liiketoiminnan kehittämistä. Synnytimme Verkossa Median, Darwin median (nyk. Terve Media) ja ostimme osia Pilgrimistä, Producersiltä jne. Liiankin nopeassa tahdissa.

Meillä oli etuoikeus päästä muotoilemaan merkittäviä yritystoiminnan muutoshankkeita. Rautaruukki, Cargotec, Lemminkäinen, Finnforest, Elektrobit (EB), Stara (Rakpa), Vacon jne. Ne olivat kiinnostavia hankkeita missioineen, visioineen, brändeineen, strategioineen ja lupauksineen. Liiketoimintamallista kasvoi ongelmia. Totuimme aika merkittäviin hankkeisiin ja usein yritys palkitsi sitoutumisemme asiakkaan liiketoimintaan shoppailemalla ympäriinsä. ”Meitä ei enää tarvittu.” Yritin rakentaa Darwinista mediayhtiön, mutta epäonnistuin vakuuttamaan keskeisimmät omistajat. Lääkärit ymmärsivät liiketoimintaa verkossa minua paremmin.

Menetin uskoni pelkän markkinoinnin suunniteluun vuonna 2007. Eräs asiakas sanoi: ”Ymmärräthän ettei tulevaisuutemme, kasvu- ja kilpailustrategiamme voi tulla meidän mainostoimistosta.” Sanoin ettemme ole mainostoimisto, mutta väittäminen ei auttanut. Cor Groupissa viisinkertaistimme liiketoiminnan viidessä vuodessa 50 miljoonaan onnistuneiden yritysmuotoilujen ja yrityskauppojen avulla. Menestyimme niin hyvin että halusin tehdä uuden liiketoiminnan rakentamisesta ammattimaisen prosessin, menestysreseptin.

Mitä perustaa mies, joka on jo käyttänyt nimen Darwin ja haluaa vielä enemmän? Halusin palvella omistajia ja yritysjohtoa. Halusin mallintaa yrityksiä ymmärrettävästi, kolmiulotteisella tavalla. Haluan monistaa menestystarinoita. Haluan jakaa yli vuosikymmenen ja yli sadan projektin kokemustani.

Etsin nimeä joka on ristiriitainen, tunnistettava ja tarpeeksi kunnianhimoinen. Ensin syntyi ajatus Advisors, ei consultants, partners tai ventures, vaan nimenomaan vanhaltakin kalskahtava Advisors. Tiesimme palvelevamme pörssiyhtöitä, vanhaa pääomaa ja pääomasijoittajia. Jostain syystä heillä kaikilla on umpitylsät yritysprofiilit. Epätoivoinen yritys vaikuttaa osaavalta ja menestyvältä.

Halusin .com osoitteen, mahtipontisuutta ja liitteen, joka herättää erilaisia tuntemuksia jokaisessa yritysjohtajassa. Halusin nimen joka synnyttää tunteita. Mietin millaiset elementit vaikuttavat suomalaiseen yritysjohtajaan. Rooman nousu ja tuho,  Kaikki tiet vievät Roomaan, Rakenna Rooma päivässä (vic-20), Enkelit ja Demonit jne. Kaverini sen taisi lasauttaa ensimmäisenä Kämpin baarissa. Rome Advisors. Konservatiivinen, menetelmä- ja filosofialähtöinen, erottuva, ristiriitainenkin. Vähän kuin vaaleanpunainen ruumisauto. Varmasti herättää jotain tunteita. Puolesta ja vastaan. On mahdotonta olla kaikkien tykkäämä. Mutta lähes kaikki Gladiator-henkinen vetoaa suomalaiseen yritysjohtajaan. Rakenna oma Roomasi, May the force of Rome be with you, Rome–the power in you.

Halusin varmistaa, ettei vastavaa yritystä ole toista samanlaista. Halusin elää kuten opetamme. Esimerkiksi idealist-nimisiä yrityksiä on maailma täynnä. Eikö ole hassua olla ideoita tuottava yritys, joka ei itse erotu massasta, digiaikana? Innostuin kun hakusanoilla Rome Advisors tuli pelkästään matkailuun liittyviä otsikoita. Mielummin pitseria, matkaopas kuin wanna-be konsulttitalo.

Halusin Roomalle ilmeen, joka yhdistelee erilaisia elementtejä. Puhun aina asiakkailla tiedon visualisoimisesta, kuvituksesta joka ei olisi alleviivaava, vaan käsitteellisempi, viitteellisempi ja visuaalisempi. Halusin yhdistää turistikuvia, seinämaalauksia ja italialaista kulttuurihistoriaa. Romantiikkaa, konservatismia ja hiukkanen anarkiaa Rooman nousun ja tuhon hengessä. Linjaus näkyy paremmin yrityksen sivustolla kuin tässä blogissa. 250 kirjoitusta myöhemmin vaihtelu virkistää. Osa kuvista on viattomia, joissakin pieniä sisäpiirin vitsejä. Kivaa!

Päätin rakentaa Roomalle vahvat työkalut, tuotteistukset ja ratkaisumallit liiketoiminnan kasvattamiseen ja kehittämiseen. Syntyi 1080° -ajattelu josta olen kirjoittanut useasti aiemmin. Jotkut sidosryhmistämme ehdottivat kommunikoimaan nimenomaan työkalut edellä, mutta mielestäni se tuntui naurettavalta. Sisällöt, ajatukset ja substanssit ratkaisevat. Näkemus ja osaaminen eivät koskaan ole olleet ongelmiamme. Enemmän haasteena on ollut löytää aidosti kunnianhimoisia ja ammattimaisesti toimivia asiakkaita. Yrityksiä jotka haluavat tehdä tarinoita, taloushistoriaa. Lopetimme myynnin reilu vuosi sitten. Puhelin ei ole soinut koskaan elämässäni enemmän kuin nyt.  Ylpistymisen vaaraa ei ole, koska egot on kyllä huuhdeltu satojen projektien aikana.

Identiteetti, ilme, työkalut, tuotteet, referenssit ja aktiivinen ajatustenvaihto. Päätimme digitalisoitumisen hengessä jakaa vähän enemmän kuin on tarpeen, olla avoimia, päättäväisiä, intohimoisia ja tarvittaessa vahvastikin omaa mieltämme. Meistä kasvoi yritystohtoreita. Mainostoimistojen tai konsulttien tapaan emme voi julkaista toimeksiantojamme, mutta väitän avoimesti niiden olevan poikkeuksellisen haastavia, kiinnostavia ja monipuolisia. Kiitokset rohkeille asiakkaillemme. Sanomme aina, että saatamme olla ratkaisu kun et aivan tarkkaan tiedä, keneen olla yhteydessä. Kun asiat ovat riittävän haastavia, saamme eniten luottamusta.

Seuraavana synnytämme globaalin presenssin. Tutkimme päivittäin kasvua, menestystarinoita, yrityksiä, digitalisoitumista ja johtamista. Jaamme kaiken, mikä on meille kiinnostavaa niin nopeasti kuin mahdollista. Kansainvälinen sisältö ja sivusto on julkaisua vaille valmis. Sinne on kirjattu myös tärkeimmät kirjoituksemme Villen blogista. Katsotaan miten ajattelu kestää kansainvälisessä toimintaympäristössä. Tarkoituksena ei ole valloittaa maailmaa, vaan oppia vielä lisää miten se on tehtävissä. Toivottavasti löydämme lisää aidosti kansainvälistyviä asiakkuuksia. Uusi, digitaalinen maailma on myös globaali. Digitalisoituminen tarkoittaa lokaalien resurssien yhdistämistä globaaleihin mahdollisuuksiin.

Nyt jos koskaan toivon kriittistä kommenttiasi. Mitä toiminnasta tulee mieleen, miltä se näyttää? Harmittaako? Auta meitä rakentamaan entistäkin parempi Rooma. Lähetä palautteesi tästä ja tekemisestämme. Arvostan, kiitän ja kumarran.

Ps. Muotoilemme pörssiyritysten ohella uusia kasvuyrityksiä osallistumalla aktiiviseen hallitustyöskentelyyn. Lue Hyvä Hallitus

Ps2. Jos haluat tietää, mitä ja miten sisällön tuottaminen omiin kanaviin ja sosiaalisiin medioihin tuottaa, ole yhteydessä. Pidämme aiheesta mielellämme luentoja aivan sitoumuksetta. Niin hyvä on digitaalinen tulevaisuus.

Ps100 pitkän viikon päätteeksi tuli paljon virheitä. Korjailen niitä huomenissa…

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Janne Nyyssönen
2012-08-24 20:05:53

Mihin Rome Advisors uskoo? Miten uskominen näkyy toiminnassa ja mitä on se, mitä te teette käytännössä? Puhut monessa kohtaa yksikössä, toisissa monikossa, roomalaisia on siis enemmän kuin yksi? Konsultin täytyy olla visionääri. Miten te näette suomalaisten yritysten kehittyvän tulevaisuudessa? Siitä saa vaikka oman blogisarjan varmasti.

Jatka viitoittamallasi tiellä!

Hienoa Ville, että olet osannut ja ymmärtänyt luoda itsellesi brandipääomaa blogillasi. Se on jotain, mitä kukaan ei voi koskaan ottaa sinulta pois.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-08-25 08:32:17

Janne!

Superhyvää palautetta. Mihin rooma uskoo? meillä ei ole kirjattuja arvoja mutta tekemistä leimaavat

1. vahva usko siihen että maailmaa parannetaan/pelastetaan ainoastaan paremmalla teknologialla, osaamisella, yritystoiminnalla ja ihmisten halulla parantaa sitä.

2. voimakas Excellent -ajattelu kaikessa tekemisessä. Yritämme tehdä kaiken "better than possible." Välillä sekin onnistuu, usein asiakkaidemme odotukset ylittyvät. Se on hienoa

3. Jatkuvaan kehittämiseen. vierivä kivi ei sammaloidu. Kasvu on välttämättömyys, on henkistä, laadullista, suojelevaa ja sitouttavaa kasvua. Pelkkä raha on vain työkalu, hyvän toiminnan lopputulos

Rooma toimii verkostossa jossa projektin mukaan toimii 1-6 henkilöä. Tänä vuonna palkkoja on maksettu 5 hengen tiimille. Pyrin välttämään kiinteitä kuluja jotka "pakottavat" myymään jotain ja objektiivisyys kärsii. Näin tehdään mm. Hollywoodin parhaat elokuvat. Ensin toimeksianto ja sitten vasta resurssointi. Meillä on natiiveja kirjoittajia, erilaisia asiantuntuntijoita, free-lancreita jne. Parhaat tulokset syntyvät aidosti luovilla sekatiimityksillä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne
2012-08-24 20:49:55

Kiitos Ville! Tässä on hyvä peilaus siihen, miten Roomasta tuli sitä mitä te nyt olette. Paljonhan näistä on puhuttu face-to-face ja taidettiin keväällä Lontoossa käydä hyvinkin syväluotaava analyysi siitä mihin Rooma on menossa. Suuntaviittojen asettaminen vaatii monesti tätä peräpeiliin katsomista.

Kuten tänään totesin toimistolla, tässä blogissa on niin paljon sisältöä että mm. nuo 1080° jutut alkavat jo hukkua massaan. Miten pitää suuri määrä mielenkiintoista dataa selkeästi jaoteltuna niin että uudet lukijat löytävät myös vanhat helmet.

Sharing is caring. Ja sen puolestajapuhujana Mr. Tolvanen seisoo Roomassa illan hämärtyessä. Tästä määrästä tietoa kirjoittaisi kymmenen kirjaa, tai ylläpitäisi yhtä hyvää blogia. Onneksi tämä jälkimmäinen on osoittautunut hyväksi valinnaksi.

Seuraavat 40.000 lukukertaa tulee nopeammin kuin ne ensimmäiset. Älä jarruta, vaan anna palaa kun kerta sanottavaa riittää.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-08-25 08:26:27

Janne! hyvä pointti. Sisällöt jakaantuvat käytännössä johtamisen (elämänhallinnan), strategian ja digitalisoitumisen ympärille. .com versioon ne muotoillaankin omiksi kokonaisuuksikseen. Olen halunnut pitää blogia "tajunnanvirtana" koska kysymyksessä on ennen kaikkea "nettipäiväkirja" Sinne tulee siis dokumentaatiota sitä mukaa kuin elämässä tapahtuu... eli jatkuvasti ;) odotan innolla vierailuasi blogissani. Saadaan vähän väriä ja tunnelmaa...

terkut,

Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Minna Karhu
2012-08-25 08:02:02

Ville, olet paljon puhunut siitä kuinka yritykset tarvitsevat tarinan. Olen jossain foorumissa jo kuullut muutaman kommentin siitä, kuinka tarinat ovat vähän jo menneisyyden juttu. Tätä(kin) lukiessa tulee todistettua, että tarinat ovat tärkeitä ja uskon että tulevat aina olemaan!

Evoluutiota, kehitystä, matkalla oppimista, erehtymistä, rohkeutta, riskinottoa, vilpittömyyttä, aitoa halua asiakkaiden parhaaksi. Loistavaa!
Rooma on minusta kaikkinensa oikein onnistunut: Ilme, viestintä, erottuminen, toimintatavat, ainakin kaikki se minkä minä olen nähnyt ja kokenut. Erityisen tykästynyt olen siihen hiukkaseen anarkiaa - ilman sitä ei synny muutosta. Hyvää on myös se, että Roomalla on (Villen) kasvot! Liian moni yritys jää nimen taakse ilman tekijöitä - persoonatonta, kylmää, robottimaista, muka-ammattimaista, arvottomuutta. Pieni tai suuri firma, se on voitava henkilöidä johokin/joihinkin (Apple, IKEA...).

Ainoa asia joka minua on "häirinnyt" on, että se Rooma ollut kaikessa mahtipontisuudessaan niin paikallinen (=Suomi), kun eväitä ja tarpeita ja mahdollisuuksia varmaan olisi laajemminkin. Kieleni päässä on ollut jo parikin kertaa haastaa tässä mielessä - nyt paljastat, että suunnitelmat ovat olemassa! Juuri näin pitää ollakin! Digimaailman kartalla on erilaiset rajat...ne eivät noudata maantieteellisiä viivoja. No, kieli tietysti piirtää omat rajansa, mutta eihän se tarvitse vaihtaa kuin kerran toiseksi ja jo on rajat uuden näköiset.

Onnea Ville - halaan ja rutistan, kohotan aamukahvikuppiani - hyvä kirjoitus, hyvä tarina, hyvä Rooma - kasvakoon pelikenttä sen kokoiseksi kuin sen haluat(te?)!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-08-25 08:24:04

Kiitos Minna! Hyvä herätys! Onko Rooman oma visio riittävän kunnianhimoinen? Erityisesti haluaisin palvella Eurooppan pyrkiviä Venäläisiä, Ukrainalaisia ja vaikkapa Kiinalaisia yrityksiä joilla on esim. tavoite listautua. Eräs maailmankansalainen sanoikin että "muuta heti Lontooseen ja laita hintoihin 0-perään noille palveluille."

Täytynee pitää oma kasvustrategia työpaja ja antaa ajatusten virrata. Mistä löytyisi ihmisiä jotka olisivat valmiita uurastamaan yhtä lailla?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.