Superjohtaja 2 Usain Boltin opetus

23.08.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Superjohtaja 2 Usain Boltin opetus

Kirjoitin modernista johtamisesta, mittaamisesta ja yrityskulttuurista. Unohdin liittää ajatteluun yritysmuotoilun, harjoittamani 1080°-ajattelun, näkökulman.

Mitä Usain Bolt opetti meille Lontoossa? Samalla hetkellä kun Olympialaisten finaali ratkesi, syntyi meille selkeä käsitys siitä, mikä tulee olemaan Rion 2016 kesäolympialaisten 100m juoksun miesten finaalin karsintaraja. Jokaiselle urheilijalle, sponsorille, hierojalle, ravintovalmentajalle, pankkiirille jne. syntyi ymmärrys mitä neljän vuoden kuluttua on saavutettava menestymiseksi. Jokainen tiimi voi aloittaa toiminnallisen, laadullisen ja määrällisen valmistautumisen seuraaviin suurkisoihin. Tavoiteista voidaan keskustella, suunnitella, kyseenalaistaa ja hakea uusia ratkaisua. Aika moni lopettaa uransa heti suurkisojen jälkeen. Löytyy parempi tulevaisuus jostain muualta.

Miksi yritykset harhailevat pimeässä? Mittaavat taustapeiliin tuijottamalla, johtavat sattumanvaraisesti ja sekoilevat muuttuvien toimintaympäristöjen ristiaallokkoissa? Miksei kasvustrategiaa voi samalla tavalla lukita visiosta johdettuihin tasapainoitettuihin mittareihin, jossa rahan ohella kuvataan yrityksen tulevaisuuden markkinaosuus, koko, toimintamallit, ratkaisut ja vaikkapa henkilöstö kolmiulotteisella tavalla? Pelkkiä numeroita rukkaamalla saadaan lukuja jotka eivät tarkoita yhtään mitään, pelkkiä arvauksia toimintaympäristöstä, kehityksestä, onnistumisesta ja kilpailijoiden toimenpiteistä.

Hakkasin kerran päätä seinään erään kuulakärkikyniä jyrsivän konsernijohtajan kanssa. Lukuisista yrityksistä, jatkuvista tappioista ja huonosta tuottavuudesta huolimatta en saanut häntä uskomaan että maailmassa voisi olla muutakin johtamista kuin hänelle rakas tuloslaskelma. Kokemus on traumaattinen ja asuntolainat yhä maksamatta. Päätin että asialle on tehtävä jotain.

Todella harva meistä pystyy piirtämään yrityksen taseen kolmiulotteisesti. Eli mitä se käytännössä tarkoittaa ja miten asiat liittyvät toisiinsa. Siksi ihmettelen miksi liiketoiminnassa käytetään yhä kieltä jota niin harvat puhuvat? Kuinka moni pankkiiri pystyy selittäämään yrityksen vuosikertomuksesta yrityksen toimintamalleja? Miksi ei rakennettaisi kommunikaatiota jota kaikki ymmärtävät? Eikö henkilöstön, asiakkaiden, kumppaneiden ja omistajien ole helpompi sitoutua yrityksen toimintaan jos se on kinnostavaa, selkeää ja ymmärrettävää?

Ryhdytään visualisoimaan yritysten strategioita. Mallinnetaan yrityksen toimintaympäristö, kehityshankkeet ja osaaminen tavoitteineen kuten KONE , tai yksinkertaisella portaikolla, kuten VACON tekee.(Ärsyttävää ettei niinkin merkittävä asia kuin yrityksen Strategia löydy googlaamalla ”Vaconin strategia” suoraan kuvana, videona tai presentaationa. Joutuu kaivamaan Vacon-sijoittajat-muutesitykset-jostain että löytää sinänsä selkeän kuvauksen). Taitaa yrityksen viestintä elää 1900-lukua. Faksaillaan!

Rakennetaan johtamisjärjestelmä joka laskee muutakin kuin sisälle valuvia kassavirtoja. (https://www.villetolvanen.com/2012/05/30/kasvustrategian-johtaminen-vaatii-lentotaitoja-www-kasvustrategia-net/) Johdetaan ihmisiä, tuottavuutta, toimintaa ja tuloksia. Hyödynnetään niin hyvää hallitusta, johtamista kuin mittaamistakin.

Muotoillaan yrityksestä kolmiulotteinen, selkeä arvoketju, jonka brändääminenkin on mahdollista. Luodaan markkinointia joka lisää haluttavuutta, johdetaan tuloksellista myyntiä ja kapitalisoidaan yrityksen ympärille syntyvää kohinaa. Muotoillaan menestystarina. Tehdään taloushistoriaa.

Suomalaisten yritysten kasvu- ja kehitysluvut ovat mielestäni heikkoja. Uusien yritysten onnistumisprosentti olematon. Tuloksentekokyvyssäkään ei ole kehumista. Jos työ vie niin ison osan ainoasta elämästämme, eikö sitä voisi yrittää ainakin tehdä jatkuvasti paremmin? Miksi istua ja odottaa niskalaukausta? Oulullakin oli yli vuosikymmen aikaa sopeutua Nokian väistämättömään rakennemuutokseen. Miksi työ alkaa vasta kun se on pakko ja veronmaksajien maksettavana?

Uskon vahvasti parempien yritysten muotoiluun. Uusien, kasvavien, murroksellisten ja menestyvienkin. Isojen ja pienien. Olen rakentanut ajattelusta ja työkaluista kehitysmallit, jotka voit ottaa ne käyttöösi tästä. Jos kaipaat henkilökohtaisesti, yrityksellesi tai liiketoiminnallesi sparrausta ole yhteydessä. Jos olet kiinnostunut muista urheiluelämän ja yritystoiminnan yhtäläisyyksistä, lue Jarkko Niemisen dilemma.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.