Superjohtaja

21.08.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Superjohtaja

Eilinen Ruoholahden valoissa jutun synnyttämä keskustelu korporaatioiden joustamattomuudesta inspiroi. Aloin pohtimaan asiaa johtamisen, johtamisjärjestelmien ja liiketoiminnan kehittämisen näkökulmasta. Miksi (työ)aikaa valuu työmatkoihin, miksi rakennamme uusia toimistokolosseja, mihin kaikkia palavereita tarvitaan? Paljonko aidosti tuotamme? Miksi kilpailukykymme heikkenee?

Ajattelin ottaa asiaan itselleni tyypillisesti hieman kovemman näkökulman. Tuottavuuden. Jos yrityksen tehtävä on tuottaa arvoa omistajilleen, niin eikös sitä tuottavuutta tulisi mitata, kehittää ja parantaa koko ajan? Miksi omistajille riittää aina entinen tulos? Se mihin on totuttu tai se mitä joskus saatiin?

Tuloslaskelman tuijottaminen ja liikevaihdon jahtaaminen eivät vie yrityksen tuottavuutta yhtään mihinkään. Työelämän kehittämistä post-it lapuillakin tarvitaan, mutta kuka olisi superjohtaja, joka uskaltautuisi miettimään tuottavuuden mittaamista kokonaan uusista lähtökohdista. Mitä jos yritys kehittäisi älykkään johtamisjärjestelmän, jolla se pystyisi suunnittelemaan, mittaamaan, kehittämään ja aidosti parantamaan tuottavuutta? Työkaluja on ollut saatavilla kohta kaksi vuosikymmentä. Itsekin olin lanseeraamassa Suomeen Balanced Scorecard-ajattelua, silloin voihkimme ”mitä ei voi mitata, sitä ei voi johtaa.” Uskomattoman kevyesti nämä älykkäät johtamisjärjestelmät ohitetaan suomalaisessa yritystaloudessa.

Karsitaanko kaikki ylimääräinen? Luodaan johtamisjärjestelmä joka mittaa aidosti henkilö-, projekti-, tuote-, ja asiakaskannattavuuksia. Luodaan jokaiselle ryhmälle ja työntekijälle omat tavoitteet tuottavuuden näkökulmasta, lisätään molemmansuuntaisia joustoja palkoissa ja annetaan työntekijöille vapaus suorittaa silloin, siellä, miten ja kuinka he itse näkevät parhaaksi. ”Laskutat 22teur +alv. Kuukaudessa ja nähdään sitten kuukausipalaverissa.” Näinhän verkostotalous toimii, itse elän siinä lähes joka päivä. Olin ehtinyt unohtaa, että korporaatiokulttuuri ei olekaan paljon kehittynyt. Tuntuu välillä että viimeisen viiden vuoden aikana on tuhottu yksi sukupolvi suomalaisia vientiammattilaisia. Jatkuvat yt:t ja seisovat palkat varmistavat ja osoittavat ettei työssä kannata yrittää. Poteroita kaivetaan jälleen tänäkin syksynä.

Työelämän joustot lisäisivät aikaa, vapauksia, vastuuta ja tuottavuutta. Mihin ”työntekijöitä pitää valvoa” ajattelu perustuu? Orjuuteen? Eikö jokainen osaa kusettaa työnantajaansa halutessaan? Eikö siitä voisi ääneen puhua? Mitä asialle olisi tehtävissä? Tarvitaan superjohtaja jolla on 1) kunnianhimoa tuottaa enemmän, 2) rohkeutta haastaa perinteinen tuloslaskelma-ajattelu, 3) sinnikyyttä ohjata ja oppia uutta 4) välittämistä ja halua tehdä parempi työyhteisö. Olen varma että tälläisiä yrityksiä ja johtajia on olemassa. Tehdään heistä tähtiä. Nyt äkkiä Optio tms. asialle.

Vaikka olenkin ”Gordon Gekkon” lapsia, olen havahtunut pohtimaan erilaista maailmaa. Voi sittenkin olla ettei työllä kannata tappaa itseään, sitä ei tarvitse tehdä yötäpäivää eikä tuottavuus parane runttaamalla. Toipuminen vie aikaa. Alan uskoa maailmaan joka on vihreä, ekologinen, älykäs, rikas & tuottava. Ahkera maailma jossa on vähemmän pahoinvointia. Jälleen kerran parempi maailma lähtee tuottavuuden parantamisesta, ihmisten johtamisesta ja rohkeudesta. Ihmettelenkin  aina välillä miksei Vihreillä ole koskaan ideana tuottaa enemmän pääomaa paremman maailman rakentamiseen. Jos rahaa olisi kuin Norjassa, olisi meillä varaa rakentaa kaikkille turvallisempi ja mukavampi maailma. Tarvitaan muutamia sukupolvensa superjohtajia, jotka uskaltava kuunnella maailman ääniä. Täytyy sittenkin syventyä siihen Futuricen ja Reaktorin tekemiseen nimenomaan tuottavuuden näkökulmasta. Antamalla paljon saa luvan myös vaatia. Arvaisin molempien yritysten olevan varsin tuottavia. Ainakin toivon niin, muutenhan kaikki hyvä valuu hukkaan?

ps. jos haluat huumoria firman piikkiin niin lueppa Vihreiden talouslinjaukset. Morjens! http://www.vihreat.fi/politiikka/talous-ja-yrittajyys

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Marko Knuutila
2012-08-21 10:25:47

Paljon hyviä ajatuksia. Muutamissa virkkeissä ainesta lentäviksi lauseiksi :)

Takerrun kuitenkin tuohon viimeiseen kohtaan – miksi Vihreillä ei ole ajatuksena tuottaa enemmän pääomaa paremman maailman rakentamiseen. Ensimmäiseksi varmaan siksi, että pääoman ylistäminen saa osalla puolueen kannattajia karvat pystyyn.

Toisekseen siksi, että Vihreät eivät oikeasti usko paremman maailman syntyvän yksinkertaisesti varallisuutta ja materiaalista hyvää lisäämällä. Nostit öljyrahalla köllöttelevän Norjan esille. Onko Norja parempi paikka elää? Onko se mukavampi tai turvallisempi? Ovatko norjalaiset onnellisempia? Kokevatko he elävänsä enemmän tarkoituksenmukaista elämää?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-08-21 12:12:47

Hyvää pohdintaa Marko! Ajattelen siten että mailla on joilla on pelimerkkejä on ainakin mahdollsuus kehittää parempaa maailmaan. Mutta kyllähän moni sota on ja tulee alkamaan juuri taistelusta pääomasta, esim. öljystä! Kiitos tästä, arvostan....

Mut oikeesti, Toi vihreiden iltasatu hallituspuolueen linjauksena? ei helvetti.

:)

V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Juha Vaaraniemi
2012-08-21 16:11:16

Tuottavuuden kehittämisessä kyllä tekemistä riittää ja sen tuoma pääoma antaa tilaa hengittää ja järjestellä sekä työelämää että elämää yleensä parempaan suuntaan. Vaurautta ja pääomaa on saatu kuitenkin kasvatettua jo pitkään vaikka kehittämisen mekanismit ovat osaltaan kivikautisia. Näkemys, rohkeus, sinnikkyys ja kompetenssi pääoman kanavoimisesta parempien työyhteisöjen ja yhteiskuntien kehittämiseen on valitettavasti yhtälön heikompi puoli. Parempaan maailmaan sijoitetun pääoman tuotto ei ole kovin kummoinen. Kestävä tuottavuuden kehittäminen vaatii älyä ja hieman sinnikkyyttä, sen saaminen tuottamaan hyvinvointia vaatii tunnetta, uskallusta ja Mojoa. Olen naiivi, mutta pidän siitä. Hit me.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-08-21 16:15:03

Juha, olet kiistatta yksi idoleistani. milloin aloitat blogisi?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Juha Vaaraniemi
2012-08-22 11:27:53

Lämpimät lastut lentelevät juuri sorvipenkistä, jossa on muotoutumassa pari kappaletta johtamisjärjestelmiä. Ehkä alan pölyn hälvettyä jakamaan kokemuksia.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-08-22 20:21:23

Niiitä odotellessa! Maailma tarvitsee niitä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.