Liiketoiminta 2020 Maikkarista kasvoi markkinapaikka

14.08.2012 | Kasvu | Ville Tolvanen

Liiketoiminta 2020 Maikkarista kasvoi markkinapaikka

Maikkarilla oli takanaan Mainostelevision loistava tulevaisuus. Kaupallisen televisiotoiminnan menestystä digiaikana oli arvuuteltu jo yli vuosikymmen ja nyt oli aika tehdä merkittävä strategiamuutos. Uudet palvelut, mainonnan inflatoituminen, ja verkkokaupan räjähdysmäinen kasvu ajoivat yrityksen johdon rakentamaan aivan uudenlaista liiketoimintaa. Maikkarista kasvoi markkinoinnin tavaratalo, maan merkittävimpiä markkinapaikkoja.

”Suomen markkinoita suojaa pieni kielialue.” Siksi Ebay, Amazon, eivätkä muutkaan isot verkon toimijat palvelleet suomalaisia suomen kielellä. Maikkari oli tehnyt sitä jo pitkään, johtanut suomalaista ”ovipumppu laulaa -kulttuuria” sähköisen medialiiketoiminnan uranuurtajana. Pelkän mainosnäyttöjen sijaan markkinoijat vaativat nyt paljon enemmän, aitoja kontakteja, kaupan välittämistä, liidejä, koeajoja uusiin ajoneuvoihin ja syvällistä yhteistyötä erilaisten ohjelmaformaattien kanssa.

Maikkarilla oli kaikki ja vähän enemmänkin mitä hyvän markkinapaikan rakentamiseen tarvitsee digiajassa. Katsojia, kanavia, verkkopalveluita, asiakkuuksia, kotisivuja, teksti-tv, mobiilportaali jne jne. Oikea verkkotaivaan sekatavarakauppa. Salakavalasti uudet palvelut olivat synnyttäneet yritykselle orastavan ongelman brändihierarkiassa. Oli mobiilia, faktaa, maksia, avaa, katsomoa, maikkaria siellä, täällä ja tuolla. Perinteisestä ”katsojat katsovat maikkaria” harhasta oli ketjuuntunut aikamoinen sekalmelska. Miten eri mainospinnat, kontaktit, sisällöt ja kanavat palvelemaan yhteistä tarkoitusta? Miten rakennettaisiin ekosysteemi, joka palvelisi suomalaista kuluttajaa digiaikana?

Yrityksen toimitusjohtaja esitti hallitukselle aivan uudenlaisen ajatuksen. Rakennetaan kanavanipusta sisältöjen ja markkinapaikkojen ekosysteemi, Suomen Amazon. Yksittäinen katsoja ei tuottanut yhtiölle riittävästi mainostuloja. Siksi koko yrityksen strategia tuli ajatella aivan uudella tavalla, järjestäytymällä asiakkuuksien ympärille. Yritys päätti tuotteistaa kanavansa kokonaan uudella tavalla. Synnytettiin nyt, kotiin tai milloin haluat –ajattelu. Ajatus ponnisti nurkan takana olevasta ja hotelleista tutustua ondemand –ajattelusta, jossa ajateltiin että asiakas, maikkarin arvokortin omistaja, voisi katsoa ohjelmia reaaliajassa, tallentaa niitä omiin päätelaitteisiinsa myöhempää katselua varten tai katsoa halutessaan mitä tahansa yhtiön ohjelmaa. Kanavat lähettivät ohjelmaa kuten ennenkin, mutta ohjelmista rakennettiin aivan uudenlainen palvelukeskus niiden laajempaa hyödyntämistä varten.

Maikkari päätti ettei ollut väliä mistä ja milloin ohjelma virtasi. Tärkeämpää oli, minkä maksutason asiakas oli valinnut, oliko hänellä platina- kulta vai peruspaketti sisältöjen hyödyntämiseen. Eri asiakastasot sisälsivät erilaisia oikeuksia ohjelmien käyttöön. Enemmän mainoksia, vähemmän mainoksia tai ei mainoksia ollenkaan. Kuluttaja päätti halusiko hän vähän, jonkin verran vai paljon kaupallisia viestejä. Vallankumouksellista oli myös murtauminen etäkaupan toimijaksi. Netanttila, Prisma, Stockmann ja monet muut aukaisivat omia shoppeja maikkarin tekstikanavalle, verkkoon ja mobiiliin. Yrityksestä kasvoi nopeasti merkittävä liikenteen ja liidien generaattori. Maikkarilta välitettiin koeajoja, tarjouspyyntöjä asuntoihin kuin venekauppaakin. Alettiin elämään uudenlaista taloutta. Asiakkuuden arvolla, arpulla (average revenue per user) oli väliä, eikä sillä  montako mainosta kuluttaja oli nähnyt. Samalla opittiin ristiin linkittämistä, lisämyyntejä ja uudenlaisia mainosmalleja. Kuluttaja saattoi profiloida itsensä kalastusohjelmien suurkuluttajaksi ja pyytää erityisesti autoihin liityvää kaupallista tietoa. Näin mainonta kohdistettiin aivan uudella tavalla. Senioripaketit ja pienten lasten äideille suunnatut vauva-aamut mullistivat yrityksen toimintaa. Kaikkea kaikille yhdessä kanavasta oli vuosikymmenessä kasvanut yksi Suomen ruuhkaisimmista kauppakeskuksista. Syksyllä 2012 tehty strategiamuutos kantoi hedelmää. Yritys onnistui muotoilemaan itsensä digiaikaan. Hyvästä palvelusta kasvoi erinomainen markkinapaikka. Asiakkuudet, vaikuttaminen ja tulokset ratkaisivat.

Kirjoitus on osa juttusarjaa ”liiketoiminta 2020” joka pyrkii herättelemään suomalaisten yritysten halua kasvaa ja kehittää omaa osaamistaan digiaikana. Jutuissa käsitellään eri yritysten mahdollisia tulevaisuuksia jotka ovat mielikuvituksellisia mutta mahdollisuuksien rajoissa. Jutut on kirjoitettu ruokkimaan strategista ajattelua ja mahdollisuuksia. Niitä ei tule ottaa liian vakavasti eikä niitä ole tarkoitettu ”neuvomaan” yritysten johtoa. lisää kirjoituksia www.villetolvanen.com

 

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Ruohomäki
2012-08-14 19:45:26

Wau, tämä oli aikamoista! On vuosikausia puhuttu siitä, että yrityksen on hyvä silloin tällöin pysähtyä miettimään missä bisneksessä oikein on mukana. On turha valittaa, että oma tontti on ahdas kun on itse määritellyt missä tontin rajat on. Maikkarin nykytontilla arvo ei voi pitkään syntyä siitä, että ostetaan sisältöä, houkutellaan katsojia ja myydään silmäpareja mainostajille. Mainosuhrien sijaan voisi tosiaan myydä asiakasrajapintaa. Asiakkaasta kiinnipitäminen voi hyvinkin olla broadcasterin core-osaamista, mutta olisi hölmöä olla tuotteistamatta tätä osaamista edelleen. Hyvä kirjoitus!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.