Liiketoiminta 2020 Pitäisikö Helsingin Pörssistä tehdä mediayhtiö?

10.08.2012 | Kasvu | Ville Tolvanen

Liiketoiminta 2020 Pitäisikö Helsingin Pörssistä tehdä mediayhtiö?

Mikä on Helsingin Pörssin virallinen nimi? Verkko-osoite? Puhekielessä ja mediassa se on yhä Helsingin Pörssi, mutta muistatko virallisen osoitteen? Se on http://www.nasdaqomxnordic.com/ Aivan, kyllä ne joille sillä on merkitystä, tietävät. Mutta kenelle pörssillä pitäisi olla merkitystä?

Olen sitä mieltä, että toimivan markkinapaikan tulisi olla merkittävä osa itsenäisen valtion toimintaa. Toimiva markkinapaikka auttaisi meitä kehittämään, rahoittamaan ja toteuttamaan uusia kunnianhimoisia hankkeita. On todella kansallisesti sääli jos markkinapaikan annetaan näivettyä. Nyt ovat kyllä hyvät keinot tarpeen. Olkoonkin omistus kansainvälinen, kansallista hyötyä on pohdittava.

Finanssikaupan digitalisoituessa kansallisten listausten merkityksen väheneminen on väistämätöntä. Ainakin suurimmille yrityksille. Ja kauppahan on se bensa ja moottorin ydin, jolla markkinapaikka elää. Turuilla ja toreilla. Jos markkinapaikan ensisijainen tarkoitus himmenee, on syytä miettiä liiketoimintamallin, tarkoituksen ja merkityksen tuoreuttamista. Mielestäni suomalainen pörssikauppa koki kovan kolauksen reilu vuosikymmen sitten, kun listautumisista tuli vanhojen omistajien pelkkiä exit:jä, luopumista ja jonkinlaista välistävetoja. Silti listautuminen on aina ollut merkittävä profilointitekijä, merkki ammattimaisesta toimintakulttuurista ja hyvä brändin rakentaja. Mitä entinen markkinapaikka voisi olla tulevaisuudessa?

Tehdään pörssistä mediabrändi. Rakennetaan siitä ”Billboard” yhtiö, joka järjestelee, rankkaa ja mittaa yrityksiä, toimialoja sekä tuloksen tekijöitä. Kouluttaa, linkittää, yhdistää, viestii ja markkinoi markkinatietoa. Tehdään siitä yhteisö, johon kuulummalla olet hot, in ja pro. Voin kuvitella kuinka paljon ajatus siitä, että listalla oleminen olisi viestintää harmittaa pankkiireja. Joku kalsarikonsultti väittää pyhän pörssin suurimman arvon olevan jossain niinkin pehmeässä kuin maine, viestintä ja markkinointi. Mutta siitähän teollisen maailman jälkeisen yritystoiminnan arvostuksessa on kysymys. Tulevaisuuden, nykyhetken ja merkitysten arvosta. (Perceived value?)

Pörssin pitäisi ostaa Management Events tai vastaavanlainen yritys. Hinnalla millä hyvänsä. Siitä uusi liiketoiminta saa riittävän kattavan pesämunan rakentaa erilaista viestintää, julkaisuja, koulutuksia ja tapahtumia niin listatuille ja listaamattomillekin yrityksille. Pörssin ansaintalogiikkaa on kehitettävä medimaisen toiminnan suuntaan. Erilaisia listoja tarvitaan lisää (lienee tulossa). Ja osa niistä voisi olla enemmän Gartner-henkisiä listauksia, toimialavertailuja ja profilointipaikkoja, kuin sitoutumista johonkin tiettyyn toimintamalliin. Tottahan pörssillä on tärkeä tehtävä Corporate Governance –asioissa ja monessa muussakin, lakisääteisiä asioita ja valvontatehtäviä en halua ollenkaan vähätellä. Yritän vain visioda toiminnalle parempaa tulevaisuutta. Olisipa hieno nähdä vuosikymmenen päästä pörssin tilaisuuksissa parveilevan porukkaa kuin tämän päivän TED:issä konsanaan. Pelastetaan mitä pelastettavissa on, annetaan pörssille uusi elämä. Pidetään pörssi Helsingissä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Janne Nyyssönen
2012-08-10 10:06:13

Hyvä idea ja ymmärrän miten paljon pörssi hyötyisi tästä muutoksesta. Ikävä kyllä Pörssissä eletään kuin 1900-luvun alun herrasmiesklubissa, joten muutosvastarinta on suurta.

Nykyään kaikki yritykset voivat olla mediayhtiöitä. Jokainen yritys voi luoda omat kanavat, joiden kautta he kommunikoivat suoraan asiakkaiden kanssa, ilman perinteistä välikättä, eli lehdistöä. Vaatii kuitenkin johdolta paljon uskallusta, näkemystä ja strategista taitoa ymmärtää, että olemme kaikki tarinankerrontabisneksessä. Epäilen suuresti, että semmoista löytyy hallituksista, joiden jäsenet ovat puolen vuosisadan toisella puolella.

Itselle tuli semmoinen ajatus, kun koskaan ei ole ollut halvempaa perustaa mediayhtiötä, niin miksi ei ryhmä taitavia ja intohimoisia politiikan- ja taloudentoimittajia perustaisi omaa talousuutisiin pohjautuvaa verkkomediaa? Tietotaito heillä on jo olemassa. Kustannustaso tämmöisellä yritykselä olisi murto-osia verrattuna Kauppalehteen tai Taloussanomiin, jota en kyllä pidä minään talousjulkaisuna. Suomessa on aivan varmasti markkinoita laadukkaalle talousjournalismille.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lauri Rosendahl
2012-08-10 21:34:26

Moi Ville ja Janne,
kiva kun joku tietää miten pörssissä "eletään". Minä nimittäin elän siellä, nyt neljättä vuotta. Ja muutosvastarinta on kyllä jossain ihan muualla. Ja olen entinen analyytiikko, eli ammatiltani "tarinankertoja", niin kuin Ville hyvin tietää. Pidän Villen jutusta ja voin kertoa, että muutos on meidän päässä jo tehty ja perästä kuuluu. Tarinan myymisessä vain tuppaa menemään aikansa, ennen kuin markkina näkee valon. :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-08-11 12:13:55

Lauri,

Superkiitos osallistumisesta! ja jutun jakamisesta. Mielipiteitä on terapeuttista kirjoitella, mutta aina välillä jännittää mitä itse kohde ajattelee siitä että ulkopuolinen "kopeloi" firman asioita. Eli iso kiitos että kommentoit ja vieläpä positiivisesti! Yritetään herätellä suomalaisia halumaan ja rakentamaan vielä vähän enemmän hyvinvointia. Tervehtien! Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.