Blogit & verkkokauppa

09.08.2012 | verkkokauppa | Ville Tolvanen

Blogit & verkkokauppa

Kirjoitin aiemmin teemalla kauppa verkossa ei ole verkkokauppa. Tarkoitin sitä, että mielestäni postimyyntikuvasto verkossa ei ole käsitteellisesti sanan verkkokauppa arvoinen. Verkkokaupan tulisi mielestäni hyödyntää verkon mahdollisuuksia perinteistä etäkauppaa huomattavasti paremmin.

Verkko tarjoaa poikkeuksellisen edulliset mahdollisuudet toimia itse mediana, vuorovaikutuksessa, etsiä uusia asiakkaita ja rakentaa käyttäjäyhteisöjä. Siis jos ymmärtää miten verkko toimii, miten verkossa vaikutetaan ja millaiset aiheet soveltuvat verkon yhteisöiksi. Eräs keskeisimmistä haasteista on myös ymmärtää kohderyhmien muodostumista ja segmentointia verkossa. Yritänpä antaa taas esimerkin.

Maailmassa on miljoonia blogaajia. Silti en ole ainakaan vielä löytänyt yhtään verkkokauppaa joka keskittyisi palvelemaan ensi sijaisesti blogaajia. Muistikirjoja, kyniä, tusseja, vihkoja, fläppejä, kameroita, valaisimia, laukkuja, vaatteita, jalkineita, välipaloja, matkasuunnitelmia jne. Kaikkea mitä intohimoinen blogaaja saattaisi tarvita. Tai saattaisi tuntea haluavansa. Minä ainakin tykkään varustella. Henkilökohtaisen kuluttamisen rooli on arvossa arvaamattomassa näinä talouden vaikeina aikoina. Kohderyhmä on luontevasti yhteisöllinen. Jokainen blogaaja seuraa muiden blogeja ja itse blogaamisen ja siihen käytettävien varusteiden ympärille olisi luontevaa rakentaa verkkomedia. Artikkeleita, arvosteluja, arvioita ja keskustelua. Uusia tuotteita, vaihtotavaraa, palveluita. Erinomainen markkinapaikka pitkiä aikoja verkossa viettäville. Innostuin asiasta sen verran että varasin www.bloggingfirst.com osoitteen. Oli ihme kyllä vapaana. Jos joku haluaa, lahjoitan sen hyvään tarkoitukseen.

Blogaajien verkkokauppa syntyisi yhdistelemällä Verkkokauppa.comin, ProRajalan, Vandernetin ja muutaman muun tuotteita. Miksei Verkkokauppa.com, Stockmann tai Netanttila tee erikoiskauppoja HongKongin tapaan? Onhan jokaisen verkkokauppiaan taisteltava kivijalkojen kanssa kohderyhmistä, markkinaosuuksista ja asiakkuuksista. On harmillista ettei suurin osa verkkokauppiaista ole herännyt tähän asiaan. Isojen keskusliikkeiden vihdoin satsatessa verkkokauppaan on pienten oltava erikoiskaupan tapaan erikoisempia. Parempia sisältöjä, asiakkuuksia ja hyvää palvelua. Muuten käy kuin Veikon Koneessa. Saattaa tulla merkittäviä haasteita kaupan kannattavuuteen ja itse yrityksen arvo laimeta. Tutkaile vaikkapa asos.com palvelua. Liike on selvästi enemmänkin muotilehti (lataa lehti appstoresta) tai –portaali jossa kerrotaan ”mitä hyvää juuri nyt” ja samalla ylläpidetään kunnioitettavaa määrää erilaisia keinotekoisia sesonkeja. Merkki-, hinta-, tyyli- ja muotivetoisia promootioita. Jokaiselle jotakin, mutta äärimmäisen hyvällä ja tyylikkäällä tavalla.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Janne
2012-08-09 06:02:26

Kirjoittelin kans verkkokaupan haasteista ja muutoksesta.

http://www.jannegylling.fi/?p=405

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-08-09 06:13:34

Jannella pointti! Jotenkin on kummaa että meillä on käytännössä kaupallinen monopoli kuljetuksissa (=itella) ja tuntuvat toimivan äärimmäisen huonosti + kallista... Helpompi tilata esim. Lontoosta!

terkut, V

ps. siisti pubi

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne
2012-08-09 07:19:58

Ehkä se suurin ongelma täällä pohjolassa on juuri se, että yritykset eivät ymmärrä koko verkkokauppa konseptia oikein. Mainitsemasi "kuvasto verkossa" tyyppiset verkkokaupat ovat kuin katalogien digipaper versioita. Verkko kuitenkin mahdollistaisi niin paljon enemmän..

Mistä löytyisi se yritys joka haluaisi kaikkiaan tehdä verkkokauppaa oikein? Mahdollisuuksia olisi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Toivonen
2012-08-16 12:54:22

Jos varaston ulkoistamista Viroon harkitsee, niin ei muuta kuin Nettivarastolle vain: www.nettivarasto.fi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2012-08-09 11:33:11

Tämmöisenä pienenä kuriositeettina starttirahaa ei saa verkkokaupan perustamiseen. Kertoo paljon kuinka pihalla päättäjät ovat maailman kehityksestä.

Itse jos perustaisin verkkokaupan luultavasti ulkoistaisin varasto ja lähetyspalvelut Viroon. Näin pystyisin itse keskittymään asiakaspalveluun, markkinointiin ja brändin luomiseen.

http://www.iltalehti.fi/talous/2012080915934747_ta.shtml Urheiluvälineostot valivat ulkomaisille verkkokaupoille.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-08-10 13:19:11

Hyvä pointti Janne! Terkut, Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.