Kasvustrategian johtaminen vaatii lentotaitoja www.kasvustrategia.net

30.05.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kasvustrategian johtaminen vaatii lentotaitoja www.kasvustrategia.net

Pidän kasvun johtamisen vertaamisesta lentämiseen. Tarvitaan energiaa, työntövoimaa ja aerodynamiikkaa. Suomalainen on kasvu perustuu pääosin markkinakasvuun, sitten on niitä harvoja, jotka haluavat kasvaa. Yrityksenä, ihmisinä ja yhteisöinä. Mitä kasvun johtaminen vaatii? Onko kasvu pelkästään riskinottoa ja miten siihen voi varautua?

Pohdintaanpa lentokonevertausta. Vaikka lentäminen on ihmiselle lähtökohtaisesti riski, on kaupallisesta matkustamisesta onnistuttu tekemään äärimmäisen turvallista. Hyvä suunnittelu, opettelu, harjoittelu ja jatkuva, tasapainoinen mittaaminen varmistavat onnistumisen. Käsitykseni mukaan suurin osa virheistä ja onnettomuuksista johtuu ns. inhimillisestä tekijästä. Ihminen lukee tilanteen tai toimii väärin. Paras tapa hallita inhimillistä riskiä on tehdä johtamisesta ja seurannasta mahdollisimman ammattitaitoista.

Lentokoneessa jokaisella miehistön jäsenellä on paikkansa. Osa vastaa lennon suunnasta, toinen koneesta ja suurin osa matkustamon turvallisuudesta ja viihtyvyydestä. Monimutkaisesta järjestelmästä on onnistuttu hiomaan varsin toimiva kokonaisuus, prosessi. Matkalla saattaa tapahtua yllätyksiä. Silti jokainen miehistön jäsen pitää paikkansa eikä muuta lentosuunnitelmaa. Kapteeni ei ryhdy tarjoilemaan virvokkeita, perämies ei paikkaa koneen kokkia, eikä matkustamohenkilökunta ohjaa lentokonetta. Missään tilanteessa. Näin ihmiset saadaan tekemään heille tarkoitettuja tehtäviä, eivätkä henkilöt joudu tekemään päätöksiä asioista, joihin heitä ei ole harjoitettu.

Lennolla mitataan useita asioita samanaikaisesti. Tavoite ei ole pelkästään pysyä ilmassa vaan päästä perille oikeaan osoitteeseen ennakkoon määriteltyyn aikaan. Lennolla seurataan paitsi koneen ilmanpainetta, lämpötilaa, vessojen toimivuutta ja alkoholin riittävyyttä myös koneen toimintaympäristöä, olosuhteiden ja ympäristön muutosten mahdollisia vaikutuksia. Ohjaamo tekee tarvittavia muutoksia matkanopeuden, suunnan ja turvallisuuden suhteen. Näin tulisi toimia myös kasvua hakevassa yrityksessä.

Pelkkä tulostietojen kyttääminen ja taaksepäin katsominen on ikään kuin lentämistä pelkällä polttoainemittarilla. Mitä liikevaihto kertoo? Miten onnistuimme viime jaksolla. Tulostiedoilla johtaminen on peräpeiliin kurkkimista. Tuloslaskelma tai kassan seuranta ei kerro mitään koneen suunnasta. Ollaanko yhä matkalla paratiisiin ja saapumassa oikeaan aikaa oikeaan paikkaan?

Rakenna yrityksellesi johtamisjärjestelmä, joka antaa enemmän. Tietoa suunnasta, lentonopeudesta, matkustajien viihtyvyydestä ja koneen kestävyydestä. Teet arjestasi paljon antoisempaa, matkasta mukavempaa ja ennen kaikkea menestymisestä huomattavasti paljon todennäköisempää. Jokainen haluaa olla mukana matkalla menestykseen. Älä anna sattumalle sijaa vaan tee kasvusta totta ja hallitse seuraavakin etappisi. Perinteiset johtamisjärjestelmät sopivat huonosti tulevaisuuden raketteihin. Siksi sinunkin liikeideasi ansaitsee paremman ohjausjärjestelmän.

Lisää aiheesta;

Kasvustrategian laatiminen: http://www.kasvustrategia.net/

Muutoksen johtaminen: https://www.villetolvanen.com/2012/02/20/muutoksen-johtaminen/

Johtamisen kehittäminen: http://www.romeadvisors.com/johtaminen/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Petteri Sortes
2012-06-04 15:18:48

Vertauksessasi lentokoneen toiminta on oikeastaan päivittäistä yrityksen toimintaa. Siinä pidetään yrityksen liiketoiminta toimivana, ehkäpä jopa parempana kuin muilla; jos lentokoneet saadaan pysymään esimerkiksi paremmin aikataulussa kuin kilpailijoilla. Reaktiivinen toiminta, kun reagoidaan markkinoiden liikkeisiin on oikeastaan normaalia päivittäistä toimintaa. Operatiivista toimintaa. Kyllähän jokainen johtamisjärjestelmää tarvitsee, mutta ei se luo kasvustrategiaa. Kasvu lentoyhtiöllä olisi täydemmät koneet reiteillään. Enemmän asiakkaita, enemmän kassavirtaa entisillä reiteillä. Tai, jos mahdollista, korotetut hinnat, parempi kannattavuus. Kasvustrategiaa on myös uudet reitit. Niiden käyttöönotto ja luonnollisesti riskinotto. Tuleeko tarpeeksi asiakkaita uusilta markkinoilta? Vai kallis pannukakku. Luonnollisesti kasvu tarvitsee markkinointia, jotta kuluttajat tietävät uusista tai vanhoista vaihtoehdoista paremmin. Myös liitoutuminen jonkin toisen yhtiön kanssa ja sitä myötä saatu parempi verkosto auttaa, jotta voi tarjota kuluttajille enemmän ja parempaa. Mahdollisesti pienemmin kustannuksin. Pitää nimittäin muistaa, että liittoutuminen on vastavuoroista. Siinä pitäisi syntyä Win/Win tilanne.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-06-05 01:55:49

Totta. ei johtamisjärjestelmän tehtävä olekkaan luoda mitään. Vaan niillä yrityksillä on valittu kasvustrategia tarvitaan tasapainoista ohjausjärjestelmää... laajempaa kuvaa yrityksen tilanteesta. Tälläisen väittäisin puuttuvan lähes kaikilta yrityksiltä...kuvaat hyvin strategisia valintoja. niitähän hyvässä yrityksessä riittää. onko tärkeämpää tietää mitä ei tehdä kuin tehdä? terkut, Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Petteri Sortes
2012-06-05 08:35:59

Hyvin sanottu. Mielestäni liike on tärkein, senhän jo Rolling Stonesit todistavat. Tuleen ei saa jäädä makaamaan, sanoisi joku toinen. Mutta on myös hyvä tietää, mitä ei tehdä; siihen ohjaa visio ja strategia. Toisaalta myös yrityksen reaaliset mahdollisuudet, visiohan voi olla myös illuusio.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.