Hyvä markkinointistrategia

02.04.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Hyvä markkinointistrategia

Huomenta, mitä jos aloitettaisiin aivan alusta? Näyttäisitkö yrityksenne markkinointistrategian? Ei siis sitä brändistrategiaa millainen haluatte olla, vaan ihan se budjetista johdettu sotasuunnitelma, mitä ja miten aiotte tuloksenne tehdä? Ei, en halua nähdä suoritteita tai markkinointisuunnitelmaa, vaan sen strategian mihin menestys perustuu. Ai ei ole vai? No miten te ilman karttaa suunnistatte? Käytättekö rahaa ilman tavoitteita? Kuka tälläiseen on luvan antanut?

En muista nähneeni viilattua markkinointistrategiaa.

Brändistrategioita tavoitepositioineen, markkinointisuunnitelmia toimenpiteineen, mutta jos brändi on kutakuinkin vuodesta toiseen sama niin miten ne tämän tilikauden kaupalliset tavoitteet toteutetaan? Ei kai voi olla, että brändi vaan kelluu ja elää ilman analyysiä toimintaympäristöstä, kilpailutilanteesta ja muutoksista markkinoilla? Ei kai voi olla niin että kun käytetään rahaa samalla tavalla, kuin viime vuonna niin saadaan muka firmaa eteenpäin? Eihän voi olla niin, että kaikki samat toimenpiteet pätevät tänä vuonnakin? Vai onko? Tuhlataan rahaa ilman tietoa tavoitteista, keinovalikosta ja tekemisen tarkoituksesta?

Hyvä markkinoinstitrategia elää korkeintaan tuhat päivää. Sitä on huollettava vuosittain, sen kytkyjä liiketoimintaan, myyntiin ja asiakaspalveluun on seurattava jatkuvasti. Hyvä markkinointistrategia vastaa kysymyksiin kuinka paljon yritys kasvaa, mikä sen markkinaosuus on ja mitkä toimenpiteet parantavat yrityksen kilpailukykyä. Hyvä markkinointistrategia avaa markkinan myynnille ja yrityksen toiminnalle. Markkinointistrategia perustelee investoinnit liiketoiminnan kehittämiseksi eikä esittele yrityksen mainoksia ja esitteitä. Hyvä markkinointistrategia toteutuu ja siitä viilataan parempi versio vuosittain. Hyvät markkinointistrategiat kootaan vuosikymmenen jälkeen nippuun ja esitellään anopille. Hyvä markkinointistrategia on jotain mistä jää kerrottavaa lapsille.

Missä ihmeessä ne hyvät markkinointistrategiat on? Älä sano ettei sellaista tarvita. Jompikumpi meistä näyttää aika typerältä.

Ohjeet hyvän markkinontistrategian laatimiseen löydät osoitteista

www.markkinointijohtaja.com

www.markkinointistrategia.net

www.romeadvisors.com

https://www.villetolvanen.com/2012/03/25/vaikuta-verkossa/

https://www.villetolvanen.com/2012/02/29/raha-pilaa-markkinoinnin/

https://www.villetolvanen.com/2012/03/12/monocle-sisaltomarkkinoinnin-mestariteos/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Minna Karhu
2012-04-02 07:44:30

Hyvä Ville! Jos tämän tekstin jälkeen vielä jollain menee brändistrategiat ja markkinointisuunnitelmat markkinointistrategian kanssa sekaisin, niin on peiliin katsomisen paikka. Tämän sanottuani luulen, että näin olisi aika monessa yrityksessä. Kaikkihan nämä ovat naimisissa keskenään (ja listaa voi jatkaa: liiketoimintastrategia, viestintästrategia...), mutta minun kokemukseni mukaan markkinointistrategiaa luullaan liian usein esitteiden ja messujen kanssa puuhaamiseksi. Avainsanoja markkinointistrategiaan liittyen ovat investointi (lue: ei kulu, vaan investointi), ja nykymaailmassa lisäksi tietysti myös innovatiivisuus.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tore
2012-04-02 07:47:27

Sotketko nyt kasvu- ja markkinointistrategiat?

"Hyvä kasvustrategia elää yli tuhat päivää. Sitä on huollettava vuosittain. Hyvä kasvustrategia vastaa kysymyksiin kuinka paljon yritys kasvaa ja mitkä toimenpiteet parantavat yrityksen kilpailukykyä. Hyvä kasvustrategia avaa mahdollisuudet innovatiiviselle markkinoinnille (sis myynti ja mainonta). Kasvustrategia perustelee investoinnit liiketoiminnan kehittämiseksi. Hyvä kasvustrategia toteutuu ja siitä viilataan parempi versio vuosittain. Hyvät kasvustrategiat kootaan vuosikymmenen jälkeen nippuun ja esitellään anopille. Hyvä kasvustrategia on jotain mistä jää investoitavaa lapsillekin."

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-04-02 16:23:30

Hei Tore,

loistava kommentti. Laitan tähän vastineen Rome BUZZIIn (linkedinissä) kommentoi siellä?

Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-31 09:44:50

Kiiinnostavaa että tästäkin tarinasta on vuosi eikä tilanne suomessa mielestäni ole muuttunut mihinkään. Markkinointi polkee paikallaan vaikka maailma muuttuu?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Joni Kukkohovi
2013-03-31 13:32:35

Joo, usein on joko ylätason unelmia tai vielä useammin operatiivista suorittamista, ilman "battle plania". Strategiaa mystifioidaan vaikka yksinkertaismmillaan se on vain suunnitelma päästä pisteestä A, pisteeseen B. Tämä tuntuu olevan vaikea asia. Varsinkin kun pitäisi olla kiinnitettynä budjettiin ja aikatauluun.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-31 16:23:47

Suomessa on syksystä 2008 tanssittu kädet taskussa, mutta silti ei ole aikaa laittaa perusteita kuntoon? Hittohemmetti. Tulis ni-in paljon parempaa jälkeä kun reittikartta olis kirkkaana mielessä...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.