Mikä on yrityksesi elinvoima? Onko liikeideasi ajan tasalla?

23.03.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Mikä on yrityksesi elinvoima? Onko liikeideasi ajan tasalla?

Eräs arvostamani kehitysjohtaja antoi haasteen. ”Miten voisimme mitata onko yrityksemme brändit elinvoimaisia? Eli onko brändi trendien, kilpailun ja toimintakonseptinsa osalta ylä- vai alamäessa?” Kiinnostavaa. Asia palautui mieleeni kuin näin K-Kenkäkaupan uuden KOOKenkä ilmeen.

Olenkin sittemmin pohtinut usein, miten vaikkapa keskusliikkeiden tulisi huoltaa brändisalkkuaan? Millainen on samalla objektiivinen ja terävä tapa tutkia, mitä brändin toimintaympäristössä tapahtuu, mitkä ovat heikkoja signaaleja ja mitä epäsuoria, kuten digitalisaatio, vaikuttimia brändin tulisi ottaa huomioon? Rakensin aiheelle oman työkalun. Mielestäni myös tutkimuksia voi käyttää apuna, mutta se on vaikeaa koska asiakkaat tms. eivät analysoi ammatikseen markkinointa tai brändejä. Antavat vain oman viittellisen kuvansa aiheesta kuin aiheesta. (Saa haastaa. Joku vois palauttaa mun uskon tutkimuksiin…)

Mulla on sellainen luulo että Suomessa toimitaan vasta kun on ”syytä toimia” eli kannattavuus tai markkinaosuus heikkenee, asiakkaita kaikkoaa tai uusia ei tule. Ja ekana aina vaihdetaan teipit, kuten esim. Iskussa. Tietenkin jos johtamisjärjestelmässä ei ole tälläisiä mittareita (terveisiä Cor Grouppiin), ei voida tietää missä oikeasti mihin ollaan menossa. Useimmiten yritysten kilpailukyky rapautuu pikku hiljaa, ja kilpailukyvyn heikkenemistä on vaikea huomata yrityksen sisällä. ”Homma toimii ja edetään niinkuin ennenkin.” Janne Aaltonen puolusti hyvin Rooman Buzzissa Stockmannin halua pärjätä verkossakin. Tottakai ymmärrän asioiden vaikeuden, mutta on pakko kysyä myös, että eikö ylimmän johdon tehtävä ole luoda niin ketteriä organisaatioita ja toimintamalleja että markkinamuutoksiin pystytään vastaamaan? Onko sataviisikymmentävuotiaan pakko juhlia museotunnelmissa 😉 Rehellisesti sanottuna tavaratalohan on aivan huippu ja siellä on kiva asioida. Useita kertoja viikossa. Asiakkaana toivoisin heidän olevan yhtä vahva verkossakin. Odotellaan. Kunhan vain olisi ylin johto ”kanavalla.”

Lempilauseeni ”kaikki mikä voi, digitalisoituu” asettaa käsittämättömällä muutosvauhdillaan aivan uudenlaiset haasteet kaikelle liiketoiminnalle. Auttaako ”KOO” kenkäkauppojen taistossa verkkobrändejä vastaan? Onko sitä edes mietitty? Ajattelu että ”näitähän pitää hypistellä” joutaa romukoppaan. Itsekkin ajattelin aikakausilehden olevan aivan loistava käyttöliittymä. Nyt Pinterestin sisustusaiheisia kollaaseja selatessa käy Avotakkaa sääliksi. Saavat kauhealla vaivalla tuherrettua yhden lehden kuukaudessa muutamalla mallikodilla. Tätä aikaa tullaan muistelemaan vielä hymyissä suin. Ehkäpä Avotakalle on syytä varata paikka kansallisarkistosta.

Tälläistä Tampereelta. Asiakkaan aulasta. Päätän lähetykseni tähän. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin. Hyvää viikonloppua,

V

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.