Kilpaillaan pakkauksilla!

20.03.2012 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Kilpaillaan pakkauksilla!

Miksi Suomessa juuri kukaan ei kilpaile pakkauksilla? Aidosti? Vai kilpaileeko? Mielestäni kaikki maitotuotteet näyttävät aivan samanlaisilta, jokainen hyvinvointikampanja perustuu ”naisvoimistelun magneettiseen vetovoimaan,” Valion tuotteiden hyötyjä ei erota toisistaan, eikä lääkemainonnasta löydä yhtään aitoa tunnistettavaa ideaa. Pelkästään naputtamalla ”packaging” Pinterestiin huomaa että maailmalla tilanne on varsin erilainen. (Huom! Pinterest toimi Googlea paremmin, koska siinä on vain käyttäjien ”valitsemia” tuloksia).

Pakkauksilla kilpailtaessa on usampia vaihtoehtoja. Ei pelkästään ulkonäkö vaan mm. koko, muoto, ja ”ilme” jonka useampi pakkaus muodostaa vierekkäin. Miksei kertakäyttömukeista synny hienoa kollaasia kun niitä laitaa 100 päällekkäin? (ok, onhan tämmösiäkin…) Miksei rivi maitotölkkeja muodosta kuviota, josta Marimekkokin olisi kateellinen? Marlboro osaa homman. Vaikka kuinka kiellettäisiin muotokieli on niin vahva että se on luettavissa melkein mistä tahansa.

Pakkauskokojen vähyyttä ihmettelen eniten. Miksei Fiskarsilta saa täydellistä puutarhatyökalusettiä hintaa 995? Abu voisi tuottaa eläkkeelle lähtevälle täydellisen kalamiehen työkalusetin joka sisältää kaiken tarvittavan? Kuinka moni firma ostaisi tälläisiä lahjaksi? Rapala? Miksei Iittala tee miehille ”täydellistä paistosarjaa” jossa 4-6 pannua saa kerralla laitettua kuntoon? Jokaisella on joku vanha paistinpannu, josta olisi korkea aika luopua. Miksi markettien halpapannut näyttävät samalta kuin 5 kertaa kalliimmat? Miksei laitettaisi koko settiä kerralla kuntoon? Näitä on muuten turha markkinatutkia. Tutkimalla tulee vain ”ei tarvita” vaikka tilanne vuoden, parin jälkeen voisi olla aivan toinen.

Joku sanoo että tuollaisia myydään 2 vuodessa. Niin varmaan myydäänkin. Alussa. Mutta joissain tuoteryhmissä tarjonta lisää kysyntää. Ja piilevää kysyntää on turha markkinatutkia. Ei ihmiset tiedä mitä haluavat ennenkuin sitä on. (Kiitos isä Steve!) Näin uskoisin käyvän edellisisten esimerkkien kohdalla. Isot pakkaukset liikkuvat hitaasti mutta toisaalta luovat koko kategorialle uskottavuutta, näyttävyyttä ja erottuvuutta. Onhan isoimmat Legopaketitkin makeimpia vaikka pienin aina ostetaan? Weber on tehnyt hyvää työtä tuomalla lippulaivamalleja K-rautoihin jolloin grillin keskihintaa saadaan ylös. Järkyttävä 700 eur grilli ei tunnukkaan kalliilta kun vieressä on 2000 euron juhlamalli. Kysymys on segmentoinnista, hintamielikuvan ohjaamisesta sekä hyvästä myymälänäkyvyydestä.

Pahin tilanne näyttäisi olevan pakkausmateriaaleja työstävässä teollisuudessa. (Huhtamaki, Suominen jne.) Ne ovat samanaikaisesti materiaalien jalostajia ja brändien rakentajia. Jokainen kaupan oma merkki, joka on vielä sidottu Pirkka tai Euroshopper ilmeeseen tarvitsee oman yksilöllisen muotonsa. Pakkauksen, joka puhuttaa ja saa Heinzin ketsupin kalpenemaan. Miten voi olla mahdollista että nämä ”kuninkaantekijät” käyttäytyvät kuin selluloosateollisuus? Huhtamaen organisaatio taitaa vieläkin perustua raaka-aineisiin?

Kriitikot sanovat että hyvähän se on huudella, mutta tuleppa myymään Finnairille kertakäyttömukeja. Siitä tilanteesta on brändit kaukana! Sentin kolmannesta desimaalista puhutaan. Niin puhutaankin jos muuta lisäarvoa ei ole. Jostain syystä joku saa tunnin puheenvuorosta neljä tuhatta ja Sarasvuo huhujen mukaan päivästä kaksikymmentä. Kysymys on lisäarvon ja näkemyksen rakentamisesta. Se mitä Huhtamaki jne. tarvitsevat on ratkaisulähtöinen myyntiprosessi asiakkaiden liiketoimintajohdolle ja hyvä brändituki. Jos näyttää samalta kuin Huhtamaki niin kuka ikinä voisi arvata että talossa jo jotain osaamista, luovuutta tai näkemystä? Näyttää aikamatkalta 80-luvulle.

Käsittämättömintä on, etten näe monessakaan suomalaisessa teollisuusyrityksessä edes yrityksen häivähdystä liikkua eteenpäin arvoketjussa. Ihan kuin olisimme tehdassalien vankeja ja totaalisen aivopestyjä. ”Koneeseen kadonneita”

ps. Huhtamaen etusivulla olevaa virkettä ”olemme suurin, kaunein ja merkittävin” olisi voinut jatkaa Suurin, jäykin, tylsin, arrogantein…

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Miisa Mink
2012-03-20 11:28:43

Mulla on hyvä käsitys siitä miten pakkauksia käytetään parhaimmillaan ja pahimmillaan brandin viestinviejänä. Pahimmillaan se tarkoittaa sitä, että pakkausta tarkastellaan vain kuljetusyksikön ja hyllynäkyvyyden kannalta. Suomessa tämä on tosi yleistä, mutta on onneksi poikkeuksiakin.

Teimme Suomen Kumitehtaalla aikanaan TANGOssa Aino & Reino pakkaukset uusiksi ja koko kotitossun imago uudistui kertalaakista - mummosta nuorison trenditossuksi. Taitaa olla firman ainoita oikeesti myyviä tuotteita nykyisin. Tosin pikainen vilkaisu verkkosivuille (www.reino.fi ) osoittaa, että mikään ei oikeasti ole muuttunut. Ei siihen ole ostattu rakentaa kestävää ja kiinnostavaa brandikokemusta. Mummomaisuus on ottanut vallan. Eli mikään ihana pakkaus ei pelasta yritystä sen omalta yrityskulttuurilta!

Parhaimmillaanhan pakkaus on osa kokonaisvaltaista brandikokemusta. Se on tärkeä osa elämystä joka syntyy koko asiakaskontaktien ketjusta alkaen kiinnostuksesta (esim websivut) ostokokemukseen (omat myymälät), päättyen tuotteen käyttämiseen. En käsitä miksi pakkaukssuunnittelua vieläkin briiffataan erillisinä projekteina. Varmaankin siksi, että se monessa yrityksessä se on oma 'osastonsa'!

Nordic Bakeryllä oman brandin alle pakatut tuotteet ovat erittäin pieni osa myynnistä, ainakin vielä tänä vuonna. Kuitenkin brandikokemuksen kannalta ne ovat äärimmäisen tärkeitä sillä ne vahvistavat brandimielikuvaa kun asiakkaat käyvät kahviloissamme. Emme me jännitä sitä, että ne ole siellä top 20 tuotteen joukossa koska hommaa katsotaan kokonaisuutena. Kokonaisena brandikokemuksena!

Erinomainen esimerkki kokonaisuuteen istuvasta suunnittelusta on mm Cowshed spa tuotteeet (www.cowshedonline.com). Pakkaukset tukevat hienosti Cowshed spa käyttökokemusta, mutta ei haittaa vaikka kuluttaja ei koskaan hoitoloissa vierailisikaan, palan kokemusta saa tilaamalla tuotteen verkosta kotiin.

Sitten tulee tietenkin valitusta, että hyvähän se on kauneushoitolassa ja designkahvilassa tehdä hienoja pakkauksia. Kattia kanssa. Waitrose on ollut pakkausdesignin edelläkävijä Isossa Britanniassa jo ainakin 15 vuotta! Tai käykääpä joskun Jenkkilän matkalla tsekkaamassa miten Target käyttää designia hyödykseen!

Että tellaisia mietteitä tänä kauniina aurinkoisena aamuna täältä Lontoosta :).

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Minna Karhu
2012-03-21 17:04:03

Miisa, mielenkiintoisia esimerkkejä!
Kanniston leipomo panosti pipariensa pakkaamiseen ja tulosta on syntynyt - ilmeisesti myös myyntieuroja, eikä vaan ropisemalla pakkausalan palkintoja. http://www.iom3.org/content/starpack-industry-awards-2011-food-beverages-category.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.