Monocle – Strategian & Sisältömarkkinoinnin mestariteos

12.03.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Monocle – Strategian & Sisältömarkkinoinnin mestariteos

Aluksi täytyy tunnustaa etten ole ihan varma onko Monocle hyvää liiketoimintaa. Toiseksi, yrityksen luoma satuhahmo kauppapussukan kanssa maailman rautateillä risteilevästä urbaanista kosmopoliitista on hieman ahdas. Toisaalta voisi sanoa että monookkeli on juuri sitä mitä lehtimediat tarvitsevat. Uusia ideoita uusien sukupolvien säilyttämiseen lukijoina.

Mutta tarinana Monocle on mielettömän hieno. Katso tämä http://www.monocle.com/sections/affairs/Web-Articles/Monocle-the-first-five-years/ Ennakkoluulottomuus, kyky tunnistaa trendejä, hallita omaa brändiä ja luoda uutta liiketoimintaa on henkeäsalpaavaa. Miettikää kuka suomalainen yritys pystyy muuttamaan toimialaa ja muuttumaan ajan mukana? Löytyykö edes todellista yritystä? Monocle murtaa toimialarajoja, tabuja ja käyttäytyy äärimmäisen kontrolloidusti brändin mukaisesti. Kaikki Monoclen tekeminen on tunnistettavaa, samankaltaista ja yhdistettävissä brändin perusfilosofiaan. Näin ”rönsytkin” mahtuvat mukaan vaikkeivat ne superhyviä liiketoimintoja olisikaan. Lopussa filmissä sanotaan että ”kaikki liiketoiminnat tukevat laadukkaan journalismin rakentamista.”Eli ydintoiminta on jopa tappiollista?

Muutamia huomioita tästä mestariteoksesta:

1. Liikeidea & positiointi. ”Kukaan ei tee globalia taloussisältöä lehtikanavaan.” Rohkeaa. Ymmärretään aikakausilehden voima käyttöliittymänä, globaalit jakelukanavat ja monistettava liiketoimintamalli. Suoraan markkinaa vastaan.

2. Kilpailuetu. ”Monocle filosofia ja ihmiskäsitys.” Luodaan mielikuvituselämäntapa jolla päästään matkustamaan, kuluttamaan ja yhdistämään ne yhteiskunnallisiin muutoksiin, trendeihin ja yritystoimintaan. Yritykset ja yhteiskunnat taitaa teemana olla lähes sosialistinen mutta koko homma paketoidaan tuoreella tavalla. Samalla mainostajakohderyhmään tulevat kaikki isot yritysasiakkaita havittelevat palvelutoimittajat. Luottokortit, lentoyhtiöt, hotellit ja teknologia. Kaupallinen alusta on varmistettu.

3. Liiketoimintamallit. Lehdet, verkko, omien tuotteiden valmistuttaminen ja markkinointi omissa kanavissa, Radio jne. ovat kaikki monistettavia liiketoimintoja. Tehdään kerran ja jaellaan ympäri maailman. Yksittäinen radio-ohjelma jopa tuhansia kertoja. Tallennemarkkina on hyvä idea jos brändi kantaa. Kuten huomasimme videolta, kaikkeen ei Monoclekaan pysty. Bloombergin tv-ohjelma jäi kokeiluksi. Jokaisella brändillä on paikkansa.

4. Brändi. Monoclessa brändi eli mielikuva ja vahva lupaus sisällöstä ovat kaikki kaikessa. Erinomaista työtä. Yksinkertaista, erottuvaa, yhdenmukaista ja hyvännäköistä. Erottuu Economistista kuin isä pojastaan. Taitaa olla Monocle yrityslehtien tulevaisuus. Riittääköhän mustalla taksilla lontoossa ajelevia knallipäitä BusinessWeekin pelastamiseen? Aika näyttää.

Ollaksemme riittävän kriittisiä todettakoon, että verkossahan Monocle tekee yllättävänkin vähän. Mutta jos ko. liiketoimintamalli ei heille toimi, niin miksi vaivautua? Arvaan heillä olevan kuitenkin on isoja ajatuksia verkon rakentamisesta. TED tyyppinen yhteisö voisi olla yksi vaihtoehto.

Arvaan usean suomalaisen yrityksen pohtivan rajojaan liiketoiminnoissa ja brändiään. Mutta vähän näkee suomessa rohkeita aloitteita liiketoimintamallien laajentamiseksi. Usein ne ovatkin ”mutinaa tuulessa” eli liian pieniä ventureita eivätkä osa strategista kehittämistä. Harrastuksista tulee harrastuksia ja yrittämisestä yrityksiä. Toivottavasti oma sukupolvemme uskaltaa enemmän. Monella on vielä asuntolainat maksamatta ja elämykset kokematta. Uskotaan siis suomalaiseen osaamiseen jatkossakin.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ossi Lindroos
2012-03-12 09:04:11

Monocle on pyhä.

Kun duunimatkan kiintopisteet ovat vaihtuneet Tegelistä tai George Bush Intercontinentalista Sammonkadulle ja Tammelan torille, tarjoaa Monocle edes ripauksen siitä kansainvälisestä fiiliksestä, jonka joskus kadotin.

Monocle pitää minut ajassa ja riittää tyydyttämään sisäisen hedonistini silmäkarkillaan. Viime aikoina military -jutut ovat olleet vähemmistössä, mutta pari vuotta sitten kohottelin kulmiani, kun lehden sivuilla esiteltiin asejärjestelmämessujen parhaita paloja. 'Lifestyle-business' -lehden sivuilla melko erikoista kamaa.

Kiistatta viimeisten vuosien parasta mediaa.

Ugh!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-03-12 09:39:55

Kiitos Ossi! Samaa mieltä ja loistava esimerkki digiajan hyödyntämisestä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Miisa Mink
2012-03-12 14:40:26

Olen myöskin Monocle uskovainen!
Lisäyksenä liiketoimintamalliin, että tekevät ilmeisesti pääosan fyrkasta konsultoinnin kautta. Lehti ja media toimivat 'markkinointina'. Ja fiksut kaverit tilaavat tietenkin kokouspullansa Nordic Bakerystä :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi Raappana
2012-03-12 21:38:15

Aihetta on tullut pähkäiltyä jopa lievään epätoivoon asti. Ehkä turhaan, koska eihän kukaan ole minulta kysynyt, eikä varmaan kysy. Mutta mikä mukavampaan kuin omassa päässä besserwisseröinti.

Lehtitalojen laiskuus ja rohkeuden puute hämmentää kun ei tehdä (oikeastaan) mitään vaikka ansaintalogiikka häviää alta, tjeu http://www.businessinsider.com/newspaper-ads-2012-2
Varsinkin sanomalehdissä tarvittaisiin mun mielestä aika radikaaleja liikkeitä ja aika nopeasti.

Jos palataan lähemmäs aihetta niin totta, Monocklen ja esim. Intelligent Lifen "äänet" kuuluvat ehkä epätodelliselle hahmolle. Mutta jaan hra Lindroosin ajatuksen hedoinistin soul foodista. On mukavaa lukea ainakin muiden mielestä minua viisammat kanssa eläjät ovat eläneet ja kokeneet. Ja mikä tärkeintä eläytyä elämään sitä heidän, siis näiden taruolentojen kanssa.

En siis lukijana katso tarvitsevani vertaistukea. Vaan esikuvia.
Kestotilauksen lopettaminen on nykyään yhtä helppoa kuin kirkosta eroaminen. Kiitos internetin.

Ps. Sisällön dilemmastahan me olemme puhuneet sun kans moneen kertaan erään toisen Median yhteydessä. Tässä sana media erisnimenä. Sisällön kramppi koskee myös digisisältöä. Paska on paskaa myös bitteinä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-03-12 21:55:14

Hyvä J!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.