Meille matka on määränpää

04.03.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Meille matka on määränpää

Vanhassa vara parempi. Ei ole, eikä tule. Jotkut asiat muuttuvat pysyvästi. Valitettavasti. Digitalisaatio muuttaa yritysten toimintaympäristöjä ja yrityksiä pysyvästi.

Uusi aika vaatii uutta kasvua. Uudenlaista ajattelua ja uusia liiketoimintamalleja. Uusista liiketoimintamalleista yksi hyvä esitys ohessa. http://www.slideshare.net/oukearts/10-business-models-of-our-time-beta

Olemme tehneet viime aikoina paljon kasvu- ja kilpailustrategioita. Lopputulokset ovat varsin samankaltaisia. Kasvu syntyy uusilta, usein palveluihin liittyvistä liiketoiminnoista. Niiden logiikka on täysin erilainen kuin valmistamisen. Siksi ne kannattaa tehdä, mutta aivan erilaisessa ympäristössä. https://www.villetolvanen.com/2011/07/19/piilevan-yritysarvon-kapitalisointi/

Uusien palveluiden suunnittelu ja rakentaminen on logistiikkaa. Tiedon, osaamisen, ihmisten ja infrastruktuurin rakentamista. Siksi luulen Olli Muuraisen onnistuneen rakentamaan aidosti Sinisen Meren strategian kohtaamisiin. Olli on intohimoinen kehittäjä joka ei sorry media- ja markkinointiyritysten virheisiin. Olli rakentaa uutta logikkaa ilman intohimoa epärelevanttiin. Ollin mallia voi viedä vaikka kaikkiin YK-maihin. Erityisesti se sopii ympäristöihin joissa jyllää Amerikkalainen korporaatio-kulttuuri ja globaalit suuryritykset. Eli jatkossa kaikissa BRIC- maissa. Hyvä Olli! 40 maata lisää. Kartta täyteen. Ota Tellus haltuun.

Uuden rakentaminen vaatii myös ymmärrystä uudesta toimintaympäristöstä. Toimimme digitalisuuden dominoivassa toimintaympäristössä. Siksi se on huomioitava myös kaiken uuden liiketoiminnan rakentamisessa. Oikeastaan luulen että kaikki uusi kasvu pitäisi pikku hiljaa nojata digitaaliseen liiketoimintaan. Sen murros on niin vahva. Tarjoa kahvit niin selitän.

Olen viimeiset kaksi vuotta muotoillut ja rakentanut intohimoisesti uutta liiketoimintaa. Pidän tehtävää Suomen liiketoimintaympäristössä haastavana, lähes mahdottomana. Elämme suljetussa taloudessa jossa edellisen sukupolven establishmentti vielä hetken johtaa yrityksiä. Ymmärrettävästi heillä kiire ei ole minnekkään kun seuraavan viisi vuotta pärjää vanhoillakin ajatuksilla. Omistajat turvaavat selustojaan. Mutta tulee vielä aika ja sukupolvi, joka haluaa enemmän. Pärjätä Euroviisujen ohella Olympialaisissa, rakentaa maailman parhaita yrityksiä. Sitä aikaa odotellessa. Oman sukupolven ääntä rakentaessa. Joka päivä lapioiden. Umpihangen vapaudessa.

Idolini Matti Lainema on onneksi ollut tukenani. Valittaessani asian vaikeutta Matti on auttanut: ”Ville, ainoa syy miksi tämä on kiinnostavaa on se, että se on riittävän vaikeaa.” ja ”Laita nyt pystyyn se yhtiö joka yhdistää uudet ajatukset kasvusta ja uudet keinot, digitalisaation.” Olen luvannut itselleni ja Matille yrittää.  Tie tarjoaa pelkkää hiekkaa suuhun, mutta sillä on tarkoitus. Se on tehty ihmisille, joille ”Matka on määränpää” http://www.youtube.com/watch?v=Ep_F6UX0ZnY

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.