Onko liikeideasi huollon tarpeessa?

26.02.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Onko liikeideasi huollon tarpeessa?

Teemme yleensä sitä mihin meidän totutetaan, tai muuten vaan totumme. Harva kyseenalaistaa työpaikkansa liikeidean, kasvustrategian tai toimintakultuurin. Miksipä tuota miettimään? Pitäisikö kuitenkin? Kysymysten esittäminen ei ole toiminnan vastustamista tai krittiikkiä. Ei ole. Se on yksi merkittävimistä kehittämisen muodoista. Hyvät kysymykset ovat tulevaisuuden henkivakuutus. Lähtökohta kestävällä kehittämiselle ja arvokkaan tulevaisuuden rakentamiselle.

Hyvä liikeidea sisältää kirkkaan kilpailuedun. Lisää ajatuksesta http://www.romeadvisors.com/1080-liikeidean-kirkastaminen/ Kilpailuetu ei ole pelkästään yrityksen tuottama lisäarvo vaan jatkuvasti huollettava ja toimintaympäristön muutospaineissa säädettävä kokonaisuus. Kirkas liikeidea antaa edellytykset strategian valinnalle, kehitysalueille ja tuloksen johtamiselle. Mitä parempi liikeidea sitä helpommin henkilöstön, alihankkijoiden ja asiakkaiden on siihen samaistua. Ryhtyä toimeen yhteisten tavoitteiden toteutumiseksi. Varmistaa yrityksen tulevaisuus.

Liikeidean vuosihuolto kannattaa tehdä ennen varsinaista vuosisuunnittelun tai strategian päivittämistä. Olisi parasta toteuttaa huolto yhdessä omistajien tai hallituksen kanssa. Mikäli johdon mandaatti on vahva, voi johtoryhmä olla myös oikea työväline liikeidean kirkastushuoltoon. Itse suosin iskuryhmää jossa on mukana myös kriittisiä ajattelijoita, erilaisia näkemyksiä ja edustusta yrityksen eri toiminnoista.

Tarve liikeidean huoltamiselle ei ole konsulttien keksintöä. Tarpeen synnyttää jatkuvasti muuttuva maailma. Toimialojen rakenteet muuttuvat, uudenlaiset kilpailijat haastavat markkinoilla ja asiakkaiden tarpeet muuttuvat eri markkinatilanteissa. Olisi kummallista ajatella että olemme ikuisesti terästehdas koska sellaiseksi satuttiin syntymään. Nokiankin olisi pitänyt hanskata palvelut paljon aiemmin. On huomattavaa että kaikki Nokian palveluyritykset Club Nokia, OVI, Musiikki, N-Cage jne. kaikki vedettiin vessasta. Haastetta on siis turha aliarvoida. Ei Nokia niin huono ole eikä ollut. Liikeidean määrittely vaatii vain jatkuvaa ylläpitoa, huolta ja huolenpitoa. Se on osa yrityksen omaisuuden hoitoa ja vaalimista. Sanoisin kehittämisen olevan säilyttämistä tärkeämpää, sillä se mitä ei kehitetä, ei taida säilyä elävänä.

Lisää ajatuksia osoitteessa www.liikeidea.org

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.