Meinasitko rakentaa verkkopalvelun?

24.02.2012 | Kasvu | Ville Tolvanen

Meinasitko rakentaa verkkopalvelun?

Jos meinasit, lue ainakin tämä tarkasti. Verkkopalvelun kehittäminen tulisi olla lähtökohtaisesti liiketoiminnan kehityshanke. Asia voi olla liian pitkä tässä käsiteltäväksi, mutta todetaan, että jo nyt niin merkittävä osa liiketoiminnasta sähköistyy, että verkkopalvelun uudistaminen ilman tarkkaa liiketoiminta-analyysia on umpihulluutta. Kaikki viestintä- ja tietotekniikkaprojektit olisi syytä keskeyttää välittömästi täsmällistä kaupallista määrittelyä varten. Se mitä on pelastettavissa, olisi tehtävä heti. Vähän kuten Kreikassa.

Jos meinaat, olet jo aloittanut, tai suunnittelet verkkopalvelun rakentamista, tee näin:

1. Selvitä mitä parhaat tekevät. Markkinat muuttuvat jatkuvasti ja teknologian käyttökokemus kypsyy käsittämätöntä vauhtia. Se mitä sait viime jouluna lahjaksi ja josta et ollut kesällä kuullutkaan saattaa olla vanhenemassa kovaa vauhtia. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikkea mitä keksitään tulisi kokeilla, eikä missään tapauksessa ensimmäisenä, mutta on hyvä tietää mitä alan parhaat tekevät, mitkä ovat parhaat tavat, ”best practises” ja mitä olisi pakko saada aikaiseksi. Ei ole kivaa puurtaa vuosikausia ja synnyttää jotain entistä tai valmiiksi hieman vanhentunutta.

2. Rakenna palvelullesi kaupallinen Roadmap. Onko liiketoiminta verkossa kaupankäyntiä verkkosivulla, verkkokauppa vai palveluprosessien sähköistämistä? Vai kaikkea edellämainittua? Selvitä tämä itsellesi. Piirrä matkallesi vähintään 36 kuukauden, mielellään 48 kuukauden kehityspolku ja mieti mistä verkkopalvelusi tulisi tarjota suunnittelukauden lopulla. Tämä auttaa sinua määrittelemään asiakaskokemuksen, varautumaan teknisesti ja sisällöllisesti sekä herättelemään liiketoimintaa verkossa.

3. Määrittele ajankohtainen ja paras mahdollinen palvelukokemus. Vanhan uusiminen on helposti virheiden toistamista. Verkon kehittyessä pikavauhtia on parasta katsoa sekä sivuille, että eteenpäin. Varaudu liiketoiminnan alkamiseen tai kiihtymiseen verkossa, uusiin palveluihin ja hallitse informaatiota täsmällisesti. Etusivulle voi olla painetta tuoda sisältöjä mutta muista että kysymyksessä tulisi olla palvelu, ei joulukuusi. Määrittelle mitä hyvä palvelu tarkoittaa. Missä tahansa kanavassa. Samalla pääse jyvälle siitä miten asiakkaasi toimivat. Katsomalla suomalaisten yritysten nykyisiä kotisivuja löydät joulukoristelua kauneimmillaan. ”Palveluita ilman tarkoitusta.”

4. Valitse oikeat kumppanit. Yksi talo ei voi olla koko vaativan hankkeen monitaho. Pohdi mitkä ovat valituksi tulevan kumppanisi liiketoiminnan todelliset draiverit, eli mitkä motivaattorit heidän liiketoimintaansa ajavat. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt. Onko kumppanisi it-, palvelu- vai konsulttiliiketoiminnassa? Voiko kaikessa olla aidosti hyvä? Mistä kyseisellä tiimillä on parhaat näytöt?Mieti samalla tavalla kuin mikä on todennäköisesti ravintolan paras annos? Vastaukset löytyvät asenteista, esityksistä ja tarjousrivien välistä. Pohdi kuka palvelustasi tulee vastaamaan.

5. Pidä kulmahuone päivitettynä. Yhä useampi yhtiö tekee pörssitiedotteen avatessaan uuden verkkopalvelun tai -kaupan. He siis näkevät asian investointina eivätkä kustannuksina. Tämä tarkoittaa yritysten odottavan palvelusta tuottoja eli rahan tuloa eikä pelkkiä kustannuksia. Onko sinun hankkeesi investointi? Ei kai se vaan lähtenyt karkuun ajatuksesta uusia verkkopalvelu kun vanha oli niin huono? Onko liiketoiminta-analyysi tehty? Kerro mihin palvelusi taipuu kolmen vuoden kuluttua?

Netti muuttuu nopeasti. Mitä palveluita sinä käytit kolme vuotta sitten? Mitä tänään? Kuinka paljon ostit viime jouluna verkosta? Millainen puhelin sinulla oli viisi vuotta sitten? Kehitys kiihtyy. Viiden vuoden kuluttua saamme nauttia aivan erilaisesta internetistä. Millaisen paikan sinun projektisi lunastaa tähtikartalta?

ps. Digitalisoituminen on elinaikamme keskeisin mullistus. Mikäli mietit kasvustrategiaa tai missä yrityksesi on vuonna 2020, pidä sähköistyminen ajattelun keskiössä. Jos toimialasi ei muuten ehdi seuraavien vuosien aikaan muuttua merkittävästi niin sähköistyminen on ainakin asia joka muuttaa pelisääntöjä varmasti.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.