Onko Turo Tailor kuollut?

21.02.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Onko Turo Tailor kuollut?

Suomessa on vielä hengissä jokunen laadukas merkkivaatteiden valmistaja. Nanso, Turo, Marimekko ja muutama muu. Lisäksi kasvava joukko uuden sukupolven haastajia. Useammallakin on hyvät mahdollisuudet menestyä. Ainakin jos ymmärtävät miten brändit toimivat tällä ja tulevalla vuosikymmenellä.

Ensimmäinen ja tärkein huomio nykymerkeistä on se että ne itse luovat sisältöjä, toimintaa ja erilaisia tartuntapintoja merkkiin. RedBullin urheilukisat, Mercedes osana amerikkalaista sisustamista, Dieselin avoin seksuaalisuus, Ryanairin tapa häiriköidä valtiollisten ja jäykkien lentoyhtöiden keskellä. Moni ajattelee että kysymys on rahasta, muttei aidosti ole. Pienikin voi olla suuri jos se on kiinnostava ja osaava. Mistä isot tulevat? No pienistä tietenkin. Branson, Rosso, Jobs. Kaikki aloittivat autotallista. Mikset siis sinäkin?

Olen Turo Tailorin ystävä. Heidän pukunsa ovat uskomattoman laadukkaita, toimivia ja keski-ikäistyvän miehen vantteralle varrelle sopivia. Pohdin vain ovatko he päättäneet lopettaa yrityksen? On nimittäin aivan käsittämättömän passiivista toimintaa tuo Turon touhu.

Olen jo pari vuotta ajatellut uudistaa koko arkipukuvalikoiman. Olen jo päättänyt ostaa niitä Turolta. Saanpahan sopivan kokoisia ja kestäviä. Olen odottanut sopivaa viestiä yritykseltä kuten muotiviikot, mittapäivät, kevätsesonki, parhaat päivät … mitä tahansa joka saisi minut liikkeelle. Mutta yritys vaikuttaa täysin kuolleelta. Aivan liikumattomalta.

Olen useita kertoja käynyt Turon kotisivuilta katsomassa ”missä mennään” ja mitä hyvää juuri nyt? Ei mitään. Muotikuvia jotka eivät edes näytä suomalaisilta. Varmaan tarkoituksella. Jokainen huippumallia seuraava on oppinut millainen on hyvä ”Editorial” kuva. My ass. Miksei Turo edistä omaa liiketoimintaansa. Miksei Turo markkinoi omissa kanavissaan? Miksi Turo on wannabe-italialainen eikä aito itsensä?

Turo avasi liikeen syksyllä naapuriini. Ajattelin että no niin nyt! avajaistarjoukset, lasi viiniä. Uusinta uutta vaihtuvine ikkunoineen. Materialisimia työmatkoihin. Ei mitään. Olen monta kertaa käynyt kysymässä milloin olisi hyvä hetki ostaa pukuja. Milloin vaan. Ei siis milloinkaan. Ei vaan muista, ehdi, jaksa. Ei inspiroi. Herää Turo.

Luulen että Turo ajattelee myyntikanavan hoitavan myynnin edistämisen. Ei hoida. Ei myy. Eihän Stockmann mitään markkinoi. Kanavoivat liikennettä ja kauppaa. Jakelutie ei ole kuten ennen. Kauppa on itse rakennettava.

Merkkien on itse rakennettava menestyksensä. Ei mainostamalla, ei. Ei alentamalla hintoja, vaan viihdyttämällä, luomalla sisältöjä. Palveltava, inspiroitava js aktivoitava. Toimia asiantuntijana. Miksei Turo voi kertoa miehille miltä pisnespukeutuminen näyttää keväällä 2012? Miksi sitä pitää muotikuvista arvailla? Pitääkö tässä alkaa ennustajaksi?

Sama ongelma pätee ainakin Nansoon, Iskuun, Artekkiin, Finlaysoniin ja Lundiaan. Ne elävät väärällä vuosikymmenellä. Maailma on muuttunut. Nyt on syytä herätä tai aamua ei tule koskaan.

Turo varmaan sanoisi ettei rahaa ole. Mutta rahaa olisi jos kauppa kävisi entistä paremmin. Eiväthän he myy edes vanhoille asiakkaille mitään. Jos jokainen ostaisi edes kolmen vuoden välein yhden Turon syntyisi menestystä. Kertakäyttökauppa on tullut tiensä päähän ja yritysten on pakko löytää itse ja rakentaa asiakkuutensa. Olkoon se kuinka vaikea ajatus kenelle tahansa. Työ on aloitettava tänään. Muuten pääsee entisten menestysten tähtikaartiin.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Pasi Rautio
2012-02-21 14:21:20

Kiitos hyvästä kirjoituksesta.

Taitaa tuon Turon viimeisin "agressiivinen" kampanja olla turkulainen Helmenkalastaja joka palkattiin pelastamaan Turo kuopasta.

Agressiiivinen odotteluhan on useimman yrittäjän suurin taito ja vankka tietotaito siitä että näin meillä on aina tehty.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Laamanen
2013-02-20 09:36:37

Tämon niin totta kyllä. Olen omissa duuneissa kouluttanut paljon suomalaisia vaatesuunnittelijoita työkalutasolla (Adobe). Hyvää ja taitavaa porukkaa, mutta joku sellainen "ruotsalaiset jyrää meitin" feelinki alalla on kyllä päällä. Ne länsinaapurin isot ketjut (Henkka jne) tekevät kuitenkin periaatteessa samaa hommaa: piirtävät Illustratorilla vaatekuvia ja teettävät ne Kiinassa. (noin yksinkertaistettuna) Toiset ovat maailmanluokan brändejä ja toiset.... no ei.
Mitäs tuolle tekisi?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-20 17:16:41

en tiedä. muotibisnes on sisältö ja design businesta eikä valmistusta. missähän liiketoiminnassa TT kuvittelee olevansa?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ari Lindholm
2013-03-16 20:30:21

Hieno aihe - tässä olisi yksi ihan ilmainen kampanjaidea Turolle.
Kampanjan pääslogan voisi olla: "Turo Tailor - suomalaisen miehen tyylivaatettaja jo v. 1938".
Hankkisivat kampanjansa pari oikein tunnettua suomalaista hahmoa.
Ottaisi yhteyttä esim. Paavo Lipposeen, joka murahtelisi muutaman kommentin "kuinka Turon-puku sopii raavallekkin miehelle".
Juha Mieto voisi olla kehua, kuinka hänkin käyttää Turon pukua mielummin kuin verkkareita sekä vetäisi sinappia makkaran päälle puku päällä.
Lopuksi vielä joku Jouni Hynynen tai ns. katu-uskottavampi nuorisomagneetti kehaisee kanssa "tosi suomalaista ja kiipeää lavalle puku päällä".
Päätteeksi ruudussa näkyisi esim. UKK, joka toteaisi jotain "Siinä on sulle kunnon kravatti, että edes joltain osin näyttäisit tyylikkäältä."
Näin ei meidän tarvitsisi rypeä itsesäälissä, ja valitella että ruottalaiset tekee nätä ja sitä halvemmalla tai muka paremmin.
Otetaisiinko aloite omiin käsiin ja tehdään vaihteeksi niin, että varsinainen pääkohderyhmäkin samaistuu ja kokee Turon kertoman asian omakseen?
Itse en ole ostanut yhtäkään pukua Tiger of Swedeniltä tai H&M:ltä... Tämä on itselleni varmaan ns. uskottavuuskysymys?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ari Lindholm
2013-03-16 20:33:53

niin unohdin korostaa, että Turo Tailor täyttää 75 v. tänä vuonna. Olisikohan aika tulla takaisin estraadeille ja ottaa paikkansa suomalaisten arjessa ja juhlassa?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.