Liiketoiminta 2020: Alias vangitsee suomalaisten sielut

15.02.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Liiketoiminta 2020: Alias vangitsee suomalaisten sielut

Valokuvaus mullistui muutaman vuoden aikana. Älypuhelimet räjäyttivät laadukkaiden kameroiden määrän ja tallentamisesta tuli arkea internetin verkostoissa. Samaan aikaan laadukkaan ja osaavan kuvaamisen arvostus lähti kasvuun. Ensimmäisen markkinaraon haistoivat Kuopiolaiset. Alias studiot http://www.aliasstudiot.fi/ lähtivät valtakunnalliselle ristiretkelle.

Nopeasti Aliaksen tiimi tunnisti neljä keskeistä ongelmaa:

1. Kuluttajat kokivat kuvaamisen vaikeaksi ja kalliiksi.

Alias päätti muuttaa kuluttajien vanhentuneet käsitykset. Studio avasi ovensa teemailtoihin, opiskelijajuhliin, urheiluseuroille ja erilaisten koira- yms. lemmikkiharrastajien käyttöön täsmähintaan. Kauppakeskuksissa ja toritapahtumissa näytettiin miten tavallisestakin naamasta tehtiin hetkessä huippuluokan kuva. Erilaisten ammattiryhmien, harrastajien, joukkueiden ja muiden kutsuminen kuviin sai aikaiseksi aivan uusia asiakasryhmiä. Eräs remonttiporukkakin päätti ikuistaa itsensä laatukuvaksi. Kuvaamisesta tuli pian monen pienen urheilijanuorukaisen arkea. Aivan oikeassa studiossa, ison maailman tyylin. Ihan kuin ammattilaiset.

2. Kuluttajat eivät ymmärtäneet mitä hyvällä kuvalla pystyy tekemään.

Hyvä kuva erottuu huonosta selvästi. Loistavasti rakennettu ja käsitelty kuva tekee fantasiasta totta. Alias päätti näyttää mihin ”kuvatuunaaja” parhaimmillaan pystyy. Moottoripyörät, jenkkiautot, tatuoinnit ja umpirakastuneet pariskuvat pääsivät aivan uudenlaisen kuvan makuun. Heidän haaveistaan tehtiin totta. Kuva vapaudesta, onnesta ja rakkaudesta toteutettiin kuin paraskin Hollywoodin tarina. Aika monesta tuli oman elämänsä Clint Eastwood, rakkaan harrastuksen parissa. Hyvä hetki on ikuinen. Eikä rahallakaan ole niin väliä. Saahan rakasta (myytyä) harrasteautoa ihailla sitten saunakammarin seinällä. Koko seinän kokoisena.

3. Suomessa ei kuvata riittävän usein.

Aliaksen tiimi päätti rakentaa erilaisia kuvausputkia asiakkaille. Vauvakuvasarja 0-3vuotiaalle. Taaperopaketit ja lasten yksittäiset ja ryhmässä tehdyt vuosikuvat nousivat nopeasti suosioon. Joku halusi koulukuvatkin laadukkaasti studiossa eikä jumppasalissa hutaistuna. Lapsen kehitystä ei piirretty enää lyijykynällä senttimetreinä tapettiin vaan kehystettynä vanhempien makuuhuoneeseen. Näppärä alennusprosentti lisäkuvista ja reilut erät ”fanikuvista” isovanhemmille takasivat kuvien suosion. Tuli kerralla hankittua muistokuvat kummeille ja kavereille. Aliaksen laadulla. Tottakai.

4. Studiot eivät osanneet luoda asiakkuuksia.

Kun kuvaus on kallista, siitä tulee harvinaista. Ainakin kun se tuntui kalliilta. Mutta kun kuvauksesta tuli normaali osa kasvatuskuluja, meni laskukin helpommin muiden joukossa.

Alias keksi myydä seuraavaa asiointikertaa jokaisen kuvauksen yhteydessä. (Firman perustaja teki havainnon paikallisessa kapakassa). Aina myytiin seuraava käyntiä. Tyytyväisyys -takuu, seuraavista kuvista -20% ja joka 6. kuvaus ilmaiseksi. Sisaralennus 5% ja jouluksi tilanneille 20 eur lahjakortti kevätkuvaukseen. Alkoi jonoa kertyä studion ovelle. Tuli ostettua isompi kirja tilauksille.

Ei mennyt monta kuukautta kun kollegat Jyväskylässä, Turussa ja Jyväskylässä kuulivat Aliaksen mullistuksesta. Käyttöaste parani, tiloja piti taas laajentaa ja kuvien läpimenoaikaa saatiin tehostettua salaisella reseptillä. Pian moni muukin halusi mukaan Aliaksen joukkueseen. Syntyi uusi tapa ajatella – Aliaksen tapa ikuistaa arki kruunattiin asiakaslupauksella Alias – Arjen juhlaa, ja laadukas ammattikuvaus ponnahti uudelleen kasvuun.

Vastoin kaikkia odotuksia Aliaksen studioita oli ympäri maan yli 20 vuosikymmenen lopulla. Yritys laajensi toimintaansa ammattimaiseen kuvien käsittelyyn, 3d- ja 4d-mallinnuksiin, muihin tallenteisiin ja nousi teollisuusyritysten merkittäväksi kumppaniksi tuoteprotojen ja prosessien kuvaamisissa edistyneillä teknologioilla. Valokuvaajat nousivat arvostuksessa luovien johtajien rinnalle visualisteiksi, taiteilijoiksi,  jotka tallensivat maailmaa, elämän ryppyjä tarvittaessa silotellen. Vuosikymmenen alussa Kuopiosta ponnistaneesta piskuisesta Aliaksesta kasvoi elävän valokuvan vallankumousliike. Alias jokaisen unelmiin.

Kirjoitus on osa juttusarjaa ”liiketoiminta 2020” joka pyrkii herättelemään suomalaisten yritysten halua kasvaa ja kehittää omaa osaamistaan kansainvälisesti. Jutuissa käsitellään eri yritysten mahdollisia tulevaisuuksia jotka ovat mielikuvituksellisia mutta mahdollisuuksien rajoissa. Jutut on kirjoitettu ruokkimaan strategista ajattelua ja mahdollisuuksia. Niitä ei tule ottaa liian vakavasti eikä niitä ole tarkoitettu ”neuvomaan” yritysten johtoa. lisää kirjoituksia www.villetolvanen.com

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2012-02-15 22:23:49

Tästä mallia http://www.aliasstudiot.fi/newsite/2011/01/sami-kapaselle-urataulu/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.