Liiketoiminta 2020: Hurrikaanit haastavat Kotipizzan

13.02.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Liiketoiminta 2020: Hurrikaanit haastavat Kotipizzan

Suomessa on lähes 280 Kotipizzaa. Ne takoivat omistajien emoyhtiölle noin 15 miljoonan liikevaihdon ja lähes 20% tuloksen tilikaudella 2010. Todellinen omistajien saalis lienee vieläkin parempi. Sanotaan että pikaruokaravintoloita on liikaa. Se tuskin on kasvumarkkina. Millaisia kasvumarkkinoita löytyy 2010-luvulta?

Asumisen ja rakentamisen kustannukset kasvavat väistämättömästi. Valitettavasti. Yhä arvokkaammat kiinteistöt, niiden saneeraus ja erityisesti erilaiset ylläpito ja huoltotyöt tarjoavat kiinnostavia kasvumahdollisuuksia. Uudistunut asunto-osakeyhtiölaki edellyttää hallituksilta päivitettävää huoltosuunnitelmaa tuleville vuosille http://www.karakallionhuolto.fi/asukkaalle/asuminen-taloyhtiossa/mita-sanoo-asunto-osakeyhtiolaki Vaatimukset työllistävät taloyhtiöita, isännöitsijöitä ja huoltoyhtiöitä. Tarvitaan uusia yrittäjiä helpottamaan hallitusten, kiinteistöhuollon ja isännöinnin taakkaa.

Ensimmäisten joukossa mahdollisuudet ymmärsi Ympäristöhuolto Hurrikaanit http://www.hurrikaanit.fi/ajankoht12_tammikuu.php Yritys oivalsi että perinteisen viemärien avaamisten, huuhteluiden ja tyhjentämisten rinnalle täytyy luoda ennalta ehkäiseviä ja kiinteistön pitkäjänteistä kunnossapitoa ylläpitäviä palveluita. Hoitaa viemäriasiat kiinteistöjen ja huoltoyritysten puolesta. Ryhtyä huolehtimaan ennakkoon pelkkien ongelmien ratkaisun sijaan.

Perinteisesti viemärihuolto on ollut erikoinen sekoitus huoltoa ja liikennöintiä. Erikoisajoneuvot, asiakastilaukset aina vasta tarvittaessa ja haasteita henkilöstön pysyvyyden kanssa. Hurrikaanit ymmärsivät ensimmäisten joukossa rakentaa paskakuskeista aito palveluyritys. Yritys joka hoitaa hommat asiakkaansa puolesta – ja pitää ”loan loitolla.”

Ottamalla määrittelyt, tarkastukset ja lokahuolet vastuulleen yritys pääsisi itse optimoimaan omaa toimintaansa. Ajoja ei tarvitsisi tehdä asiakkaiden hätääntyessä vaan silloin kun se parhaiten aikatauluun ja kalustoon sopisi. Henkilöstö joustaisi ja toiminta saisi aivan uusia ulottuvuuksia. Kellon ympäri, joka päivä ja aina sään salliessa. Lähes vuoden ympäri.

Yhtiö tuotteisti tehokkaasti erilaiset palvelutasosopimukset niin kuluttajille, taloyhtiöille, toimitiloille kuin teollisuusympäristöillekin. Sopimuksissa määriteltiin räätälöidysti mitä, miten ja milloin Hurrikaanit huolehtisivat asioista asiakkaan puolesta. Eipä tarvitsisi asiakaan pohtia milloin taas kakka kelluu kellarin lattialla.

Nopeasti Hurrikaaneille syntyi tehokkaan myynnin ansiosta kasvava joukko uusia asiakkuuksia ja yritys pääsi itse ohjaamaan toimintaansa pelkkien hälytysajojen sijaan. Toimialalle oli pesiytynyt paljon kehitettävää. Ajoneuvojen käyttöaste oli alhainen, huolto tehotonta, kesälomat sotkivat parasta ajokautta eikä yövuoroja tunnettu. Hurrikaanit oivalsivat mahdollisuuden. Jakamalla työt kolmeen vuoroon, pitämällä kesälomat talvella ja ajamalla sopimusajot silloin kun siihen oli paras aika päästiin merkittäviin tulosparannuksiin. Velttouden tilalle haasteeksi kasvoi jatkuvan kasvun hallinta henkilöstöhaasteineen. Mutta yrityksen tulos parani huomattavasti joten kehitysvaraa oli kassassakin.

Hurrikaanit singahti räjähtävään kasvuun. Hurrikaani-yrittäjiä syntyi nopeaan tahtiin ympäri Suomea, 2015 toimintaa aloiteltiin jo Pietarissa ja kasvuun panostettiin mukaan tulleen rahoittajan voimin. Keväällä 2020 Hurrikaanit ohittivat ajoneuvojen lukumäärässä Kotipizzan ja ilmoitti olevansa alan suurin toimija Suomessa. Toimintaympäristön muutos, kyky muuttaa toimialan pelisääntöjä, tinkimätön asenne ja onnistunut kasvun johtaminen tekivät entisistä lokayrittäjistä Suomen äyrikuninkaita keväällä 2020 ketjun siirtyessä osaksi Ranskalaista teollisuusjättiä.

Kirjoitus on osa juttusarjaa ”liiketoiminta 2020” joka pyrkii herättelemään suomalaisten yritysten halua kasvaa ja kehittää omaa osaamistaan kansainvälisesti. Jutuissa käsitellään eri yritysten mahdollisia tulevaisuuksia jotka ovat mielikuvituksellisia mutta mahdollisuuksien rajoissa. Jutut on kirjoitettu ruokkimaan strategista ajattelua ja mahdollisuuksia. Niitä ei tule ottaa liian vakavasti eikä niitä ole tarkoitettu ”neuvomaan” yritysten johtoa. Lisää ajatuksia osoitteessa www.villetolvanen.com

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.