Heimosi on brändisi – yrityskulttuurin johtaminen

31.01.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Heimosi on brändisi – yrityskulttuurin johtaminen

Jokaisella yrityksellä on oma erilainen yrityskulttuurinsa. Toiset pitävät kaikenlaisia tiimipäiviä uuvutukseen asti, kun toisissa yrityksissä työntekijöillä on hyvin vähän tai ei juuri mitään yhteistä. Lyhyestä taloushistoriasta ja tuotantolähtöisyydestä  johtuen myös kulttuuriasiat ovat Suomessa varsin kehittymättömiä.

Perinteinen käsitys kulttuurin johtamisesta lähtee työn niukkuudesta. Työnantaja valitsee ja tarjoaa olosuhteet joihin työntekijän on tyydyttävä. Moderni ajattelija ymmärtää yrityksen olevan työntekijän armoilla. Jokainen työtekijä voi halutessaan aiheuttaa merkittävää haittaa työnantajalle, jarruttaa työn etenemistä tai heikentää työilmapiiriä. Harva työntekijä aidosti miettii työnantajan tai yrityksen etua.

Yrityskulttuurilla on mielestäni aika vähän tekemistä pikkujoulujen, aamupalojen tai limsa-automaattien kanssa. Kysymys on paljon syvemmästä toiminnasta kuin ammattilaisten paapomisesta tai palkitsemisesta. Parhaimmillaan omintakeinen ja vahva yrityskulttuuri muodostuu merkittäväksi osaksi yrityksen kaikesta tekemisestä syntyvää mielikuvaa, asiakaskokemusta, brändiä. Tukeeko Itellan henkilökunnan toiminta asiakaspalvelussa mielestäsi yrityksen johdon toivomaa mielikuvaa yrityksen toiminnasta? Oliko Huoneistokeskuksen välittäjä palkkionsa arvoinen?

Toimiva yrityskulttuuri ei lähde yhteisestä kivasta vaan yrityksen arkisen toiminnan rakentamisesta ja johtamisesta. Henkilökunnan ja asiakkaiden kohtaamiset, muistamisesta, tavat joilla asiat hoidetaan. Millainen neuvottelukulttuuri, palaverit, tarjoilut, tarjousprosessi ja dokumentaatio sinun yritykselläsi on? Millaisen asiakaskokemuksen jätät taaksesi? Sisäiset koulutukset, yhdessä olo, vuosittaiset traditiot ja johdon kanssa käytävä vuoropuhelu ja palautteen antaminen. Siinä muutamia asioita joilla hyvää kulttuuria rakennetaan. Ja jälleen kerran, erot parhaiden ja keskimääräisten välillä ovat valtavat.

Kestävä yrityskulttuuri lähtee nöyryydestä. Seuraamalla rahaa ymmärretään että ollemme kaikki asiakkailla töissä, tehtävänä on tuottaa lisäarvoa ja toimia ryhmän jäsenenä. Jokainen ryhmä tarvitsee johtamisen lisäksi oman itsenäisen dynamiikkansa. Se muodostuu viettämällä aikaa yhdessä, opettelemalla uusia asioita ja kunnioittamalla yhdessä saavutettavia asioita.

Vierailemalla sadoissa yrityksissä oppii haistamaan yrityskulttuurin jo ensimmäisissä tapaamisissa. Onko se alistava vai kannustava, rakentava vai määräilevä? Tapansa kullakin mutta yrityksen arvon kannalta ja pitkäjänteisen menestyksen kannalta kehittynyt yrityskulttuuri näyttäisi oleva keskeinen kilpailutekijä. Pohdi siis omaa yritystäsi. Kohteleeko se asiakkaitasi ja työtäsi kuten itse haluaisit? Oletko ystävä asiakkaallesi?

Ps. Suomessa on useita vahvoja yrityksiä joiden haastava työilmapiiri alkaa vaikuttaa brändiin. Googlamalla yrityksen nimen + asiakaspalvelu löytää kiinnostavia tarinoita yritystoiminnasta. ”VRLeaks” – muuta palvelut ovat ensimmäinen askel kohti sosiaalisia, läpinäkyviä ja avoimia yrityksiä. Siinäpä johtamisen haaste seuraavalle vuosikymmenelle.

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.