Kaikkea kaikille

12.12.2011 | Kasvu | Ville Tolvanen

Kaikkea kaikille

Johtaa helposti ei mitään kenellekkään. On helppo ymmärtää miksi asiakkaille tuputetaan koko ajan enemmän. Lisää tuotteita, uusia palveluita ja enemmän mahdollisuuksia. Kaikki yhdestä osoitteesta. Usein ahneutta seuraa lankeamus. Vai miten se menikään?

Yrityksen olisi ymmärrettävä että sillä on selkeä paikka kuluttajan alitajunnassa. Yritys on uskottava ja haluttava vain niissä tuoteryhmissä joissa se lunastaa paikkansa. Onko Boss uskottava kellomerkki? Ostaisitko Nokia television? Niin arvelinkin. Maailmassa on harvoja vain harvoja yrityksiä jotka onnistuvat rakentamaan yli toimialojen. Tälläisiä ovat mm. Virgin, Apple ja IBM. Ne ovat poikkeuksia jotka ovat onnistuneesti murtautuneet täysin uusille apajille. Heinz on ketsuppi vaikka sillä on satoja tuotteita, Nokia radiopuhelin eikä tietokone.

Takaisin sekoiluun. Kahvilaketju Wayne’s lanseerattiin ensimmäisten olohuonehenkisten kahviloiden yhteydessä ja Friendsien valtakaudella. http://www.google.fi/search?q=waynes+coffee&hl=fi&prmd=imvnsl&source=lnms&tbm=isch&ei=iEvkTpv9DoSp4gTIt-mkBQ&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBQQ_AUoAQ&biw=1440&bih=779.

Ideana oli myydä jättimäisiä ja laadukkaita kahveja kovalla katteella kontakeja etsiville nuorille kaupunkilaisille. Starbucksin vanavedessä kaupungissa vieraili ainakin Modesty, Drop, Coffee House jne. Aika ajoi tälläisten erikoiskahviloiden ohi. Ne eivät uudistuneet ajoissa. Viimeisetkin taitavat olla ainakin osittain vaikeuksissa. Millainen on toimiva kahvila vuonna 2012?

Mitä teki Waynes? Unohti liikeideansa ja lisäsi tarjoamaansa. Jäätelötiski, lämpimät lounaat ja kaikenmaailman einekset. Ainakin Kaisaniemessä alkuperäinen liitutaulu kahveineen ja pirtelöineen on vain muisto menneestä. Pari vuotta sitten paikasta tehtiin kaamea härdelli lisäämällä asiakaspaikkoja torimyynnin tyyliin. Nyt on ihan sama istutko rautatieasemalla vai Waynessä. Surullista.

Brändien on pakko kehittää uutta. Ja uudistua. Silti en tiedä uskaltaisinko miettiä Marimekon todellisia vaihtoehtoja. Yrittämisen keskiössä on aina oman liikeidean jatkuva kirkastaminen, asiakaskunnan ymmärtäminen ja varovainen kehittäminen. Myös kauppakonseptien kehittäminen vaatii ketteryyttä. Uutta on kokeiltava ilman että kanta-asiakkaat häiriintyvät. Paikallaan seisominen johtaa historiaan. Tai käy kuten Tiimarille, R-kioskille tai kirjakaupoille. Liikeidea häviää vähitellen ja jäljelle jää iso sotku.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.