Liiketoiminta 2020: Kaikki Liikkuu!

22.11.2011 | Kasvu | Ville Tolvanen

Liiketoiminta 2020: Kaikki Liikkuu!

Suomalainen väestön huoltosuhde huononi nopeasti. http://www.stat.fi/til/vaerak/2010/01/vaerak_2010_01_2011-09-30_kuv_002_fi.html Työvoimaa oli yksinkertaisesti pakko pystyä pitämään töissä pidempään. Tarvittiin uusia ajatuksia, joilla kaikki suomalaiset pidettäisiin työkykyisinä. Terveydenhoitojärjestelmän lisäksi tarvittiin liikunnanhoitojärjestelmä.

Yritykset reagoivat liikkuvuuteen ensimmäisinä. Konttoreissa istuvat tietotyöläiset oli pakko pitää virkeinä ja tuottavina koko päivän, ympäri vuoden. Ongelmana ei ollut aktiivisesti liikkuva puolisko vaan ihmiset, jotka valitsivat lyhytjänteisen nautinnon elinvoiman sijaan. Liikunnan lisääminen olisi myös parasta ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Vähemmän potilaita jonossa. Vähemmän kalliita elintasosairauksia. Lääkärit eivät asialle osanneet lämmetä. Olihan liikkuminen heille luonteva osa elämää, jokaisen yksilön omalla vastuulla.

Ensimmäisten joukossa haasteeseen heräsi yritys nimeltä Trainer4you. http://www.trainer4you.fi/ Yhden miehen unelmasta oli kasvanut virkeä pk-yritys jolla oli nälkää ja kunniahimoa saavuttaa enemmän. Yrityksen perustaja ymmärsi että oli luotava järjestelmä jossa jokainen työikäinen harrasti liikuntaa osana työtehtäviään. Samalla tavalla Microsoft oli määritellyt vuosikymmeniä aiemmin: Tietokone jokaisessa työpisteessä. http://viestitin.blogspot.com/2011/11/kertakayttokulttuurin-huipentuma.html Teknologia oli tullut osaksi arkea mutta myös lopettanut ihmisten liikkumisen. Tiedon, faksien tai kirjeidenkään perässä ei tarvinnut liikkua. Kaikki tapahtui kotisohvalta.

Liikuntapalveluiden keskeisin ongelma oli se että kaikki lajit, kulttuuri ja harjoittelu oli luotu ihmisille jotka liikkuivat omasta tahdostaan. Kuntosalit, vaatetus, ohjelmat ja mittarit olivat kaikki yhtä iloista poninhäntätyttöä ja pesäpallopoikaa vaikka ongelmat olivat tehtaissa, rakennustyömailla ja sairaaloissa. Tarvittiin uusi lähestymistapa liikkumiseen.

Yhtiön uusi missio, olemassaolon määritelmä, kirjattiin ”kaikki liikkuu.” Yritys pohti liikuntajärjestelmää terveydenhoitojärjestelmän tavoin. Tarvittiin lääkärit, erikoislääkärit, hoitajat ja hoivaajat. Lisäksi tarvittiin tiloja, oppia ja hoitosuositukset. Ensimmäiseksi yritys, joka oli ahkera julkaisija, kirjoitti uuden pääteoksensa ”Hyvä liikunta.” Siinä keskityttiin liikkumisen haasteisiin, hyviin liikuntamuotoihin ja luotiin arvopohja, jolla jokainen suomalainen saatiin harrastamaan jotakin.

Yritys ymmärsi että kilpaillakseen reality-television, laiskuuden ja pullakahvien kanssa heidän tulisi tarjota vahvempia kokemuksia liikkumisessa. Lisää Satujumppaa, Zumbaa, Pilatesta, Putkistoa, kokonaan uusia lajeja ja muutaman minuutin venytyksistä hyviin hengitysharjoituksiin. Ohjelmaa piti luoda taaperoista terminaalivaiheisiin. Liikkuminen piti viedä sinne missä ihmiset olivat. Lentokentät, bussit, vessat, koulut ja konttorit. Yritys oivalsi viestiä koodaamalla. Pienet tarrat ja muistilaput jotka näyttivät vähän viittomakielen aakkosilta, neuvoivat oikeat liikkeet niin lentokoneessa kuin bussissakin. Ihmisiä piti vain muistuttaa pitää itsensä liikuntakykyisinä. Paikallakin.

Toimialalle ryntäsivät kaikki. Terveydenhuolto, valmennusyritykset ja entisetkin liikuntapalvelut. Trainerin salaisuus oli järjestelmässä. Sisällöllisesti se tarjosi kaikista eniten vapautta liikkua, oppia uusiin trendilajeihin joita oli kohta satoja, ja verkoston joka tarjosi eri tasoista osaamista valtakunnalliseksi. Perheenäidit, sihteerit ja sairaanhoitajat pätevöittivät itsensä liikuntaohjaajiksi. Ihan kuin Lotat rintamilla vuosikymmeniä aiemmin. Suomi pidettäisiin liikkeessä.

Liikuntapalveluiden räjähdys tapahtui kun ymmärrettiin tehdä sitä liikkumattomien ehdoilla. Tarjoama laajeni, liikuntapaikkojen määrä räjähti. Yritys näytti itse mallia liikkumiseen puistoissa, pysäkeillä, toreilla ja tehdaskonttoreissa. Liikkumispartiot kiersivät yrityksiä ympäri maan ja Trainer4youn osaavat myyjät aktiivisesti yritysten johtoa.

Vuosikymmen myöhemmin tarjontaa ja kilpailua oli paljon, mutta liikunta-alan yrityksistä yksi oli yli muiden. Se oli keksinyt miten liikuttaa liikkumattomia ja luonut lisää sisältöjä. Motivoinut ihmiset uhraamaan aikaansa itselleen television sijaan. Ja televisiokin oli täynnä viihdyttäviä liikuntaohjelmia.

Vuosikymmenen aikana liikkumisen tulokset näkyivät kaikkialla. Työpaikoille ilmestyi yli 75-vuotiaita, ihmiset joogasivat lentokentillä ja bussijumpat naurattivat väkeä matkalla pohjoiseen. Jokainen esikouluikäinen sai henkilökohtaisen liikuntavalmennuksen ja pääosa työväestöstä osallistui yrityksen tukemaan vuosiliikuntaan. Pohjoismainen hyvinvointivaltio oli pelastettu ja suomalaiset antaneet jälleen maailmanluokan näytön. Katajainen kansa oli määritellyt itsensä uudelleen. Nyt kisattiin maailman pisimmistä elinvuosista yhdessä Kreetalaisten kanssa.

 

Kirjoitus on osa juttusarjaa ”liiketoiminta 2020” joka pyrkii herättelemään suomalaisten yritysten halua kasvaa ja kehittää omaa osaamistaan kansainvälisesti. Jutuissa käsitellään eri yritysten mahdollisia tulevaisuuksia jotka ovat mielikuvituksellisia mutta mahdollisuuksien rajoissa. Jutut on kirjoitettu ruokkimaan strategista ajattelua ja mahdollisuuksia. Niitä ei tule ottaa liian vakavasti eikä niitä ole tarkoitettu ”neuvomaan” yritysten johtoa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.