Markkinointi lähtöruudussa

09.11.2011 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Markkinointi lähtöruudussa

Olen viime aikoina saanut kunnian kaivella vanhoja kalvoja esiin yhä useammin. 2005 perustamamme Marchitectsin (Marketing Architects) ensimmäinen kalvo oli yllä oleva kuva myynnin ja markkinoinnin vuorovaikutuksesta. Sille olisi taas käyttöä.

Jostain syystä erityisesti btob –markkinoijat ovat jämähtäneet markkinointiviestinnän ja materiaalin rakentajiksi. Vuodesta toiseen jankataan konsulttien johdolla arvolupauksia ja pääviestejä joita ei ikinä saada jalkautettua mihinkään. On käsittämätöntä kuinka paljon markkinointiosastot suunnittelevat asioita pöytälaatikkoon.

Suurimmalle osalle suomalaisista teollisuusyrityksistä brändi on ilme ja pari avainviestiä. Ja messut ihan kuten vuonna 1985. Brändistä vastaavat huoltavat käyntikortteja ja järjestävät kuvauksia. Muistellaanpa jälleen kerran mikä se brändi olikaan?

Vaikka alunperin sana Brand tarkoittakin polttomerkkiä http://en.wikipedia.org/wiki/Brand on kilpailuympäristössä brändi mielestäni enemmänkin kaikesta toiminnasta syntyvä mielikuva koko yrityksen toiminnasta. Siis se mitä sinusta sanotaan eikä se että olet sininen. Tai punainen. Edes oranssi. Hyvät brändit merkitsevät jotain, kuten Ferrari = menestys, Virgin = vastarinta ja Sini-Tuote = siivous. Myös Artek =kalliita huonekaluja, Marimekko = Maija Poppanen ja Mercedes = Taksi , merkitsevät eri kohderyhmille jotakin.

Brändi pidetään elinvoimaisena kommunikoimalla. Se ei tarkoita sitä että myynti käy tuputtamassa ja tehdään tarjouksia, vaan sitä että yritys osallistuu asiakkaiden elämään relevantilla tavalla. Se voi olla ulkoistamista, toimialan kehittämistä tai muuta tekemistä. Orion on vuosia huutanut ”hyvinvointia rakentamassa” muttei missään kerro miten. Buranan myynti lienee kaukana hyvinvoinnin rakentamisesta. Paitsi pikkujoulujen jälkeen. Mitä Kesko brändinä merkitsee kuluttajille? Tuskin juuri sen kummempaa kuin mikään muukaan keskusliike. Hyvä kysymys on tietysti onko Kesko edes kuluttajabrändi? Lienee tällainen haastava btobtoc –kokonaisuus. Hyvä jos saavat asialle lisäarvoa. Harva on onnistunut.

Liian usein näkee yrityksen markkinoinnin elvistelevän suoritteilla ja keskittyvän lillukan varsiin. Yrityksen liiketoimintaan osallistuminen aktiivisesti, myynnin ja asiakassuhteiden kehittäminen jne. ovat markkinoinnin päätehtäviä. Markkinoinnin on rakennettava vuorovaikutusta ympäristön, asiakkaiden ja kumppaneiden välillä. Yksisuuntainen tuputus ja argumentaatio-oksennus olisi saanut jäädä viime vuosisadalle.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.