Menestys syntyy siemenistä

07.11.2011 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Menestys syntyy siemenistä

Sain merkittävän kunnian. Erään korkealle arvostamani yrityksen johtaja pyysi minua arvioimaan heidän kasvustrategiaansa. Sanoi että ”kerro mitä tulee mieleen?” Päätin paneutua asiaan oikein urakalla. Kymmenen viimeisen vuoden aikana olen nähnyt paljon murrostilanteita, hallituksia ja johtajia janoamassa muutosta. Yleensä muutos on halua kasvaa, kansainvälistymistä, markkinaosuutta ja menestystä. Mietin mitä olen menestyksekkäästä johtamisesta oppinut?

Menestyksen johtaminen on ehdottomasti muutoksen johtamista. Menestyvässä yrityksessä muuttuu kaikki asiat koko ajan. Tilauksia tulee enemmän, lisätyöt pitää tehdä vanhalla porukalla, uutta henkilökuntaa tulee sisään, uusia toimintoja tarvitaan, toimituskyky rakoilee ja useimmiten laadun kanssa tulee haasteita. Ihmiset joutuvat toimimaan mukavuusalueensa rajoilla. Menestyminen on hienoa mutta työlästä. Usein se ei edes tunnu hienolta. Se maistuu työltä ja haisee hieltä.

Analyysiä tehdessä tuli mieleen paljon asioita mutta erityisesti yksi näkökulma nousi ylitse muiden. Menestyvät yritykset, tai onnistuvat muuttujat,  siementävät riittävästi muutoksen taimia. Usein tällaiset ”olemme Biofore-yritys” ajatukset tulevat yrityksen ulkopuolelta, eivätkä ankkuroidu, ja unohtuvat 18 kuukauden aikana. Ajattelu on liian kapeaa, irtonaista, eikä se juurru. Muutosta ei siis aidosti tapahdu. Sitten keksitään seuraava ”alan johtava ratkaisutoimittaja” -ajattelu. Tavoitepositio joka taas elää hetken.

Todelliset menestyjät näkevät aistimuksia kymmenen vuoden päähän, ylläpitävät 5-vuotissuunnitelmia (!) ja tekevät joka vuosi merkittävän määrän uusia aloitteita liiketoiminnassa. Olen alkanut ymmärtää vanhan Nokian johdon levotonta tapaa johtaa organisaatiota. On parempi olla sekaisin kuin sammaloitua. Matkapuhelinteollisuudessa oli pakko pitää organisaatio hereillä ja jatkuvassa muutoksessa. Onnistui yli vuosikymmenen. Sieltä olisi paljon ammennettavaa suomalaiseen strategia-ajatteluun. Tosin Nokian malli sopii vain toimialoihin joissa on räjähtävä kysyntä. Sellaisia taas ei taida juurikaan olla. Tasaisen kasvun viljely on erilaista kuin jättikysyntään vastaaminen. Täytyy muistaa että samaan aikaan kuin Nokia oli maailman arvokkaimpia brändejä, sen tuotteet vietiin käsistä. Matkapuhelimet olivat globaalisti joulun halutuin lahja. Yritys oli luonnostaan valokeilassa. Ja toimialansa paras.

Ensi vuonna tehdään ne rohkeat päätökset ja kylvöt joita seuraavalla nousukaudella korjataan. Sälekaihtimet kiinni ja talouslehdet roskikseen. Elämä jatkuu suhdanteista huolimatta. Tarvitaan pussillinen uutta ja iso säkillinen muutoksen siemeniä. Kaikki ei onnistu eikä pidäkään, ja jos onnistuu, emme yritä tarpeeksi. Riittävä määrä hyvää yritystä johtaa johonkin. Ja ahkerimmille menestys on sitä mitä yrityksestä itse rakentaa. Ei tarvitse pelkästään markkinoilla surfata. 

Ps. inspiroivaa lukea menestyvän verkkokauppiaan tarinaa http://www.varusteleka.fi/yritysesittely.php  Jostain syystä kaveri on päättänyt tehdä aivan ylivoimaisen asiakaspalvelun alusta lähtien… On hienoa että Varusteleka ei ole pelkästään kiinnostava kauppa vaan ylivertainen palveluarmeija. Homma todella toimii hyvin. Ja kumma ettei kauppa toimi myös esim. venäjäksi…kysyntää varmasti olisi rajan toisellakin puolella.

 

 

 

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.