Tunne internet

01.11.2011 | Kasvu | Ville Tolvanen

Tunne internet

Ymmärrätkö verkon toimintaa? Tuntuu että meillä kaikilla on välillä vaikea ymmärtää miten verkko aidosti toimii ja miten sen rooli pitäisi suhteuttaa muuhun tekemiseen. Näyttää siltä että yhä toimimme niin että ”lisäämme” asioita vielä verkkoon. Voit ostaa myös verkkokaupasta. Kampanjammekin on verkossa. Lisätietoja verkosta. ”Digiajan” pitäisi muuttaa asioiden suhteita. Aloitetaan verkosta, verkko dominoi budjetteja ja tuetaan analogisen maailman toimenpiteillä. Ohessa muutamia huomioita verkon kehittymisestä.

1. Verkko ei ole valmis. Facebook ei historian valossa ole tullut jäädäkseen vaan on vain tämän tuhannen päivän kehityskauden suurimpia juttuja. Verkossa juuri kukaan ei ole hallinnut suvereenisti yli viittä vuotta. Altavista, Yahoo!, Lycos. Kaikki entisiä suuruksia. Ja näitä riittää. Verkko muuttuu koko ajan ja suurimpia vallankäyttäjiä ovat nuoret jotka omaksuvat nopeasti uusimmat jutut. Miten niin Android puhelimen omaava teini ei suosisi Google+ palvelua ohi naamakirjan?

2. Päätelaitteet muuttavat navigointia. Hiiren käyttö ja microsoft käyttölogiikka ovat täysin keksittyjä tapoja käyttää sähköisiä palveluita. Missä muussa elämäntilanteessa pyörität kättäsi pöydällä ympyrää vimmatusti? Kosketusnäytöt, suuremmat kuvat ja video muuttavat verkon kokemuksellisuutta. Ajatus käyttöliittymästä kehittyy koko ajan. Jos kuvittelit hyvän kotisivun näyttävän samalta kuin edellinen tarkista vielä kerran. Erityisesti muotitalot ja jotkut mediat kuten Helsingin Sanomat näyttävät ymmärtävän käyttöliittymiä. Tabletti on erilainen kokemus kuin puhelin, ja tietokone näppäimistöllä. Ajatus siitä että koska valitsimme liiketoiminnaksi sanomalehden sata vuotta sitten, on kaikkien käyttöliittymien muistutettava selailua tai lehteä on itkettävä. Tai humoristinen.

3. Internet on ns. virtamedia. Verkon suurin todellinen menestystarina on viime vuosina ollut laajakaistan leveys. Toimivat yhteydet muuttavat merkittävän osan selailusta eläväksi putkeksi jonka sisällä käyttäjä navigoi eri suuntiin. Kokemus on samantyyppinen kuin televisio: sisältöjä ja väliin mainoksia. Välillä sisältöjen sisällä, välissä, ohessa jne. Ihan kuin elokuvissa. Ajatus siitä että on noita artikkeleita ja bannereita kuuluu luonnonhistorialliseen museoon. ”Luetaan ja klikataan” on noita rollaattori-internet sukupolven jutskia. On muuten käsittämätöntä ettei mm. Elisa markkinoi älykotia. Sitä siis jossa noin 10 eri päätelaitteilla tehdään eri huoneissa mitä halutaan. Yhdessä ja erikseen, yhdellä Elisan sopimuksella. Viimeistään tabletit ja ”triple-play” tekevät älykodista totta. Vain putkinäkö saa markkinoimaan mustaa laatikkoa joka on vielä ruma kapistus. Kysymyshän on digitaalisen kuluttamisen vapauttavasta ihmevempeleestä joka pitäisi piilottaa jokaisen kodin digisydämmeksi. Sitten vaan riittävästi virtaa ja päätelaitteita.

4. Mainonta on palvelua. Internet lepää yhä edelleen ilmaisuuden päällä. Turha kuvitella Kauppalehden tavoin että käytän maksullista apsia. En ainakaan alussa. Naapuri on ilmainen. Kaupallisuus on keskeinen osa internetiä ja markkinointi pitäisi nähdä palveluina ja osana asiakaspalvelua. Laadukasta, kokemuksellista ja elämyksellistä. Hyviä käyttöliittymiä ja linkityksiä. Sopivasti spämmäystä ja hyviä virikkeitä. Siitä sopiva markkinointikokonaisuus, ei fanaattista ”tekstimainonta” tai ”ei mainoksia” tai ei saa tehdä välisivua –ajattelua. Onhan televisiossakin katkot ja aikakausilehdissä ensimmäiset 20 sivua pelkkiä mainoskuvia. Ne yritykset jotka antavat vastuun epäkaupallisille nörteille luopuvat tulevaisuudestaan muutaman fanaatikon takia.

5. Näkyvyys on tärkeintä. Vielä kuvitellaan jossain että tehdään kampanjasivu www.viilaamunviikset.com ja liitetään se osaksi analogista markkinointia. Tällaisesta pitäisi rankaista täydellisellä boikotilla. Ei kuluttaja voi oppia muistamaan uusia osoitteita, laita niitä ylös tai käytä mitään teennäisiä www.tiesydämeen.fi palveluita. Päinvastoin. Ihmiset käyttävät hakukoneita ja hakutulosten merkitys voi olla jopa 90% kävijäliikenteestä. Julkaisemalla jotain kierolla osoitteella ainoastaan harhautetaan hakukoneita ja kuluttajaa. Miten allekirjoittaneen ajatukset voisivat löytyä mistään www.haluanuudenelämän.com osoitteesta kun kysymyksessä on kuitenkin vain Ville Tolvanen.

Internet kehittyy nopeasti ja pysyäkseen mukana on reagoitava. On myös ymmärrettävä mikä verkossa muuttuu ja mihin kannattaa lähteä mukaan. Alalla tarjotaan paljon eri asioita. Jonkun on kuitenkin kerrottava kokonaiskuva ja mihin tekeminen liittyy. Kysy miten teet kauppaa verkossa tai miten verkko suoraan edistää myyntiäsi. Päätä vasta sitten, onko yritykselläsi asiaa naamakirjaan tai Google -mainontaan. Laita kotipesäsi kuntoon ja integroi internet osaksi kaikkea päätöksentekoa. Vain ymmärtämällä kokonaisuutta voit tehdä oikeat valinnat. Harmittavan moni yritys sählää vähän internetin jokaisella alueella. Toisaalta sitähän konsultit rakastavat.

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.