Opettele rakastamaan muutosta

31.10.2011 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Opettele rakastamaan muutosta

Mihin yritystoimintasi on matkalla? Oletko ylä- vai alamäessä? Usein yritys voi tehdä hyvää tulosta vaikka maailma sen ympärillä muuttuukin yritystä nopeammin. Strategia ei pysy mukana. Joskus tulosta voi syntyä jonkin aikaa ilman oikeaa strategiaakin. Silloin on kysymys hyvästä tuurista. Kaksi talouden vakavaa rytmihäiriötä tuhannen päivän sisään laittaa miettimään vakavasti yritysten todellista kilpailukykyä.

Onko yrityksesi kiinni ajassa? Vaikea ja erittäin mielenkiintoinen kysymys. Onko ajassa yrittäminen sitä että homma toimii vai sitä että homma kasvaa, kehittyy ja toimii toimintaympäristön vetämänä? Meneekö Valion toiminta eteen- vai taaksepäin? Tarvitaanko Sokosta? Miksi Musta Pörssi on olemassa?Suurin osa suomalaisista yrityksistä ei kasva eikä taida muuttuakaan toimintaympäristön mukana. Tulosvaroitukset vedetään vanhoilla pohjilla ja henkilöstövähennyksiä hoidetaan rutiinilla.

Ihminen on luonnostaan muutosvastainen. Muutosta rakastavat ihmiset leimataan hötkyilijöiksi. Silti meillä on ollut todistettavasti lähes parikymmentä vuotta muuttuvia kasvumarkkinoita, viimeisen kymmenen vuoden aikana on syntynyt useita uusia toimialoja mm. internetin, yksityisen terveydenhuollon ja sisustamisen ympärille, ja esim. konsultoinnin määrä on räjähtänyt. Kunka moni yritys on pystynyt hyödyntämään mahdollisuutensa täydellisesti tai edes hyvin? Montako euroa jäi tekemättä?

Vielä kiinostavampaa on oikeasti kuinka moni selviää vanhoilla ideoilla edessä olevasta rakennemuutoksesta. Riittääkö uunien uudistaminen pelastamaan Rosson? Tuleeko lähiruoasta trendi joka tappaa einesteollisuuden? Voiko jatkossa rakentaa taloja pelkän volyymin päälle? Epäilen jokaisen joutuvan vaikeiden päätösten eteen. Mistä löytyy tarvittava kasvu? miten muutumme myyntiyritykseksi? Kuka keskittyisi lillukan varsiin?

Jokaisen yrityksen tulisi kalibroida liiketoimintansa markkinatilanteeseen 2012. Onko liikeidea vielä yhtä vahva kuin kymmenen vuotta sitten? Kasvaako markkinat vai pitäisikö keksiä uutta? Mitä kilpailijat ovat tehneet viime aikoina? Olemmeko me innovatiivisia? Miten erotumme kilpailusta? Onko meillä hyviä ideoita putkessa? Olemmeko vielä olemassa vuonna 2020? Menestyvään yritystoimintaan vaaditaan kilpailukyvyn lisäksi konkreettista kilpailuetua.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

-A-
2011-11-22 12:11:46

10- vuotta sitten... " no presure- no diamonds"
http://www.uusisuomi.fi/raha/118001-pysayttava-raportti-pomojen-ansiot-jopa-5000

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2011-11-23 08:37:05

Juuri näin. valitettavasti Suomessa muutos tapahtuu vain pakon kautta... ja vuodesta 1993 on mennyt aika hyvin...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.