Palvelut ja valmistus ovat eri paria

25.10.2011 | Kasvu | Ville Tolvanen

Palvelut ja valmistus ovat eri paria

Monen yrityksen tulevaisuus on palveluissa. Tuotanto ei kannata, asiakkaaseen halutaan vahvempi asiakassuhde tai kannattava liiketoiminta kiinnostaa. Analyytikot ja omistajat odottavat hyviä uutisia uudesta tekemisestä. Tästä on puhuttu jo paljon enemmän kuin tehty.

Palvelut sopivat huonosti suomalaisille. Meidän on vaikea tunnustaa valmistamiemme koneiden huoltotarve, ikävä olla toisen renkinä tai siivota toisen nurkkia. Lyhyt itsenäisyytemme lienee syy toisten palvelun vähäiselle arvostukselle. Jokainen tekee itse tai mieluummin itselle. Mahdollisuudet jäävät toteuttamatta.

Hyvä palvelu lähtee aina asiakkaasta. Asiakkaan tarpeet, nykytila ja toiveet rakentavat liiketoimintamallin. Yrityksestä lähtevä ajatus laitteiden huollosta tai lisäpalveluista johtaa aina tuotantolähtöiseen toimintamalliin. Puhtaasti asiakkaista lähtevä liiketoimintamalli tekee eri asioita kuin omaa laitekantaa huoltava yksikkö.

Matriisien aika lähenee loppua. Huomataan että erilliset yksiköt ja portfoliojohtaminen tuottavat paremmin. Myös palvelut on syytä eristää valmistuksesta. Laatia niille oma strategia. Suunnitelma on parempi kun se ponnistaa sieltä mistä laskutus tulee. Yrityksen omista tarpeista kumpuava liikevaihto jää helposti lillukan varsiksi. Tulevaisuutta on aina kivempi suunnitella kuin toteuttaa.

Palveluiden liittämistä tuotekehitykseen on koitettu ainakin ohjelmistoissa, konepajoissa, ja elektroniikassa osin vaatimattomin tuloksin. Ryhtyessäsi valmistelemaan uutta luo sille aina räätälöity kasvuympäristö. Oikeilla työkaluilla, toimintamalleilla ja johtamisella saat parempia tuloksia.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.