Hiukset kuin veistos

18.10.2011 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Hiukset kuin veistos

Oli hieno lupaus 80-luvun geelimainoksessa. Kerran luotu kampaus pysyy ja säilyy, se on kuin teos. Toivoisin yritysjohdonkin ajattelevan yrityksiään teoksina. Hyvän yritystoiminnan liikeidea, kilpailuedut ja pääviestit ovat samat kaikille kohderyhmille. Hyvä yritys on kiinnostava, ymmärrettävä ja johdonmukainen. Sol-siivouspalvelut ovat räikeä esimerkki tälläisestä yrityksestä. Tuntuu että he tajusivat vuosikymmeniä muita ennen miten yrittäjä on työntekijöiden armoilla. Tasa-arvoisuus valituissa asioissa, yhdenmukaisuus ja selkeys. Siivouspalvelut tuntuvat ymmärtävän että suomalaisessa yhteiskunnassa työntekijä voi halutessaan tehdä mitä haluaa, halutessaan vahingoittaa työnantajaansa helposti. Selkeästi toiminee hyvä armeijakin. Joissakin tilanteissa siitä voisi ottaa oppiakin. Jos armeijalla saadaan ihmiset jopa murhaamaan toisiaan, saadaan ”yritysarmeijalla” aikaan varmaan maailmanennätyksiäkin. Ja nyt armeijaa ei pidä ajatella pelkästään hierarkisena ja hitaana huuto-organisaationa. Kyllä suomalaisessa virtaa vahva maanpuolustusveri. Mikä mahtaa olla motivaatio Nokialaisilla?

Kuten taiteessa tai kulttuurissakin, hyvä teos lähtee hyvästä ideasta. Hyvä idea aukeaa yhdellä tai useammalla tavalla mutta ei jätä ketään kylmäksi. Hyvä teos puhuttelee, parhaimmat haluaa omistaa. Teoksia alkaa rakastamaan. Voitko tunnustaa rakastavasi tuotetta? tai yritystä?

Vuosittainen bränditutkimus suomalaisten rakastamista brändeistä on ihan kummallinen. Jotenkin jopa harhaanjohtava. Pärjääminen parhaana suomalaisena ei tunnu kertovan mitään liiketoiminnan menestyksestä. Voi olla että arvostamme Fazeria mutta kaupasta mukaan tarttuu tarjouspatukka, uskomme Orioniin mutta päädymme Ratiopharmiin. Arvostamme Fiskarsia mutta mitään ostettavaa emme ole heiltä keksineet vuosikymmeneen. Nämä yritykset ovat teoksia, mutta eivät puhuttele ainakaan allekirjoittanutta. Teokseen tarvitaan enemmän. Sen on oltava ajankohtainen, kiinnostava, jopa ristiriitainen. Haluttava.

Yrityksiä on syytä tarkastella ulkopuolisena. Ovatko ne teoksellisia? Miksi eivät ole? Pidä saikkupäivä kotona ja maleksi kaupungilla. pohdi miltä maailma näyttää ja mitä yrityksesi siinä edustaa? onnistutko markkinoimaan tekemisesi? Milloin viimeksi puhuit kilpailijan kanssa? Oletko yrityksestä ylpeä oikeista syistä? Jättääkö elämäntyösi jälkiä? Jos ei, mieti mitä oikeasti haluaisit tehdä? Mihin veistoksesi pystytät?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.