Kauppa verkossa ei ole verkkokauppa

14.10.2011 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Kauppa verkossa ei ole verkkokauppa

Hyvä että suomalaiset heräävät verkkokauppaan. Sääli että se tapahtuu vasta kun vaikkapa Brandos on kaikkien huulilla ja ruotsalaiset mainostavat verkkokauppojaan televisiossa. Muutama asia kannattaa huomioida ennenkuin lähtee verkkokauppaa perustamaan.

Kuluttajat tottuvat nopeasti laadukkaisiin elämyksiin verkossa. Videot, musiikki ja toimivat verkkopalvelut siivittävät kuluttajien hakeutumista eri osotteisiin. Toimivan verkkokaupan on tarjottava elämyksellistä shoppailua. Parhaat verkkokaupat luovat jatkuvasti sesonkeja, paljon nopeammin kuin kivijalka. Etusivulla on herätteitä. Sisältöä tuotetaan jatkuvasti. Sähköposteissa keksitään jos jonkinlaista virikettä. Kauppaa tehdään eikä pelkästään toivota.

Verkkokaupan esiaste on tuotteen saatavuus verkosta. Kuva, hinta ja tilausohjeet. Tälläistä ei saisi edes verkkokaupaksi kutsua. Hyvä verkkokauppa käyttää kaikkia verkon keinoja kauppansa edistämiseen. Kokemuksellisuus, interaktiviisuus, yhteisöllisyys ja suoramarkkinointi. Hyvässä verkkokaupassa tapahtuu koko ajan ja siellä on kiva hengailla. Ostaminen onkin sitten eri juttu. Usein tulee käytyä. Ja aika usein ostettuakin.

Olen mukana Verkkoteollisuuden toiminnassa. Tämä on yksi kanava jakaa tietoa yrittäjien, palveluntarjoajien ja yritysten välillä. On tärkeä huomata että olemme verkkoteollisuuden kehitysmaa. Nopea oppiminen ja kansainvälinen benchmarkkaus ovat menestymisen elinehtoja. Muuten saamme kohta kaiken paremmin kauempaa. Herätys.

Ohessa vielä oma listani verkkokaupan tärkeimmistä trendeistä (kirjoita omasi):

1. Kokemuksellisuus – teemat, kampanjat, videot kuvat ja väittämät. Kauppa kommunikoi ja flirttaa kanssani

2. Yhteisöllisyys – kirjautuneena saan etuja, pääsen ensi-iltaan, saan kokeilla. tiedän eniten ensimmäisenä. Ainakin tuntuu siltä.

3. Interaktiivisuus – Kauppa ei spämmää vaan käy järkevää dialogia ”ajankohtaisista” asioista.

4. Suosittelu – Tiedän ketkä muut asioita, kenelle kauppa on tarkoitettu ja mihin se pyrkii. Kaupalla on siis selkeä profiili.

5. Aktiivisuus – Spämmäys toimii äärirajoilla mutta ei ärsytä koska se on relevanttia ja kiinnostavaa. Useimmat viestit menevät ohi mutta jotakin otsikosta tai teemasta jää yleensä mieleen.

Paras tapa tutustua kaupankäyntiin on olla Amazonin, Asoksen ja muutamien muiden asiakas. Hyviä esimerkkejä löytyy mielestäni erityisesti Englannista ja Saksasta. Lainaa, kopioi ja varasta. Tärkeintä on ketterä kehittäminen.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

V
2011-10-16 14:17:29

Vieläpä irtoideana jokaisella verkkokaupalla tulisi olla DJ tai päätoimittaja joka vastaa päivittäisestä asiakaskokemuksesta.
Nostoja, blogeja, fiilistelyä ja keskustelua.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Samuli Tursas
2012-06-04 21:12:05

Kaikkien kauppojen ei toki tarvitse olla maailmaasyleileviä Amazoneja tai Nellycomeja. Usein motiivina verkkokaupassa asiointiin on tietyn akuutin hankinnan hoitaminen nopeasti ja vaivattomasti.

Tällöin en kaipaa dialogia, interaktiivisuutta tai yhteisöllisyyttä - kunhan kauppa vain osaa täyttää tarpeeni helposti, nopeasti ja kohtuullisin kustannuksin. Hyvä esimerkki tästä oli 3g-antennit.fi, josta kävin eilen ostamassa uuden antennin mökille. Minulle riittää, että saan antennin luvatusti huomenna tai ylihuomenna.

Tärkeintä onkin mielestäni palauttaa mieliin kaksi hyvää (ja pahoin kulunutta) kysymystä konversioprosenttien viilauksen lomassa: Miten voisin palvella asiakkaitani entistä paremmin? Mistä olisi hyötyä asiakkaalleni?

Hyvä markkinointi on myös hyvää asiakaspalvelua.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-06-05 01:49:42

Samuli, kiitos palautteesta! hyvä ajattelua. Ainoa huoleni on tälläisten toimijoiden erottuvuus ja kilpailukyky verkkokaupan kypsyessä ja keskusliikkeiden toden teolla panostaessa siihen. Millä sintit silloin kilpailevat jos ei ostokokemuksella? terkut, Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tavasti
2012-06-05 08:43:27

Ohjeesi voivat toimia myynnin lisääjinä joillekkin, ja osan karkoittavat pois ikuisiksi ajoiksi. Spämmin määrän raja on yksilöllinen, ja minulla todella alhaalla.

Sama pätee kokemuksellisuuteen: jos ulkoasu muuttuu joka kerta, näkyville tungetaan pilliä ja kelloa, niin lähtö toisaalle tulee nopeasti. Minä haluan löytää hakemani, ja saada tuotteista tietoa. Keskimäärin haku toimii kelvottomasti, hakukriteereiksi voi valita vain jotain kertakaikkisen irrelevanttia, ja tuotteiden aivan perustiedotkin ovat puutteellisia. Toimivuus ja käytettävyys ovat kaikista oleellisimpia, ja elämyksellisyys rapauttaa käytettävyyttä aina hieman.

Siitä että onko Brandon kaikkien huulilla ei ole pelkoa, minä en ainakaan ole koskaan kuullutkaan. Markkinointi-ihmiset luulevat valloittavansa maailman, vaikka suurin osa ei ole koskaan kuullutkaan, ja niistä jotka ovat kuulleet puolet sanoo 'hyi yäk mikä himmeli'.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-06-05 11:29:25

Mahtavia kommenttaja?! löytyykö lisää puolesta/vastaan? hyvää kehittämistä! Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Elina Rosenlund
2012-11-13 09:36:22

3D verkkokauppa on yksi tapa vastata verkkokaupan haasteisiin ja trendeihin. Perinteiseen verkkokauppaan verrattuna 3D verkkokaupassa asiakkaalle voidaan tarjota läsnäolon kokemus, sosiaalinen ulottuvuus, luontevaa asiakaspalvelua ja virtuaalinen kokeilumahdollisuus. Avatar-käyttöliittymä puolestaan mahdollistaa luonnollisen liikkumisen ja toimimisen, jäljitellen toimintaa reaalimaailmassa. Lisäksi avatar toimii tunnistautumisena ja maksuvälineenä sekä mahdollistaa asiakaskohtaisen räätälöinnin markkinoinnissa, tuotevalikoimassa, hinnoittelussa jne, kun kuluttajatieto kulkee avatarin mukana.

Lisäksi 3D kaupan virtuaalimaailmaisuus avatarineen luo uutta liiketoimintaa, esimerkiksi digitaalisten tuotteiden myynti tullee lisääntymään. Uudenlaisia virtuaalisia kauppapaikkoja tulee syntymään lähitulevaisuudessa ja todellisuudessa elävien kuluttajien lisäksi virtuaalimaailmassa kuluttajien luomat avatarit ovat jo kohderyhmä itsessään.

Kolmiulotteisia 3D virtuaalikauppoja luonnehtii sosiaalinen vuorovaikutus, ja kommunikointi kulkee sekä kuluttajien että yritysten välillä että kuluttajien välillä keskenään. Tämä luo yhteisöllisyyttä, joka on vahvasti toiminnallisuuden taustalla. Sosiaaliset virtuaalimaailmat ovat hyvin dynaaminen toimintaympäristö, ja tämä luo verkkokaupalle uusia mahdollisuuksia.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-11-13 09:55:51

totta! 2d on aika epäinhimillinen tapa navioida... meidän on päästävä eteenpäin, todellisen maailman suuntaan. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kirsi Mikkola
2013-03-09 09:21:45

Minun näkemykseni mukaan henkilökohtainen asiakaspalvelu ei saa hävitä minnekään vaikka siirrymme vähitellen verkkaasti verkkokauppaan. Edustan matkailun, elämystuotannon ja vapaa-ajan toimialaa. Siellä jos missä ostoprosessista tulee rikastaa elämyksellinen kokemus ja panostaa yksilölliseen asiakaspalveluun niin b to c kuin b to b kaupassa. On ilahduttavaa nähdä miten jo usean verkkokaupan asiakaspalvelukanavana käytetään skypeä tai livechatia. Tosin muitakin mahdollisuuksia on, joita voi benchmarkata maailmalta.

Toinen merkittävä elementti verkkokaupoissa etenkin palvelualojen puolella on personoitavuus, räätälöitävyys, massakustomointi. Mahdollisuuksien joukosta, eli tuotemoduuleista on asiakkaan pystyttyvä muodostamaan oman mielenkiintonsa ja motivaation pohjalta oma tuotteensta. ks. esim. mymms.com.

Kolmas suunta on motivaatiosegmentoinnin voimakkaampi näkyminen myös verkkokaupoissa ja edelleen tarkoita palveluliiketoimintaan. Esim. Responsibletravel.com verkkokauppa edustaa jakelukanavaa, jonka käyttäjänä ovat ekologista ja kestävää kehitystä arvostava asiakkaat. He valitsevat kohteensa ja matkansa ko arvon perusteella.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-03-09 15:34:24

olen kanssasi samaa mieltä ja vielä korostan fyysisten tapaamisten arvoa ja merkitystä. juuri näin. teknologian on taivuttava ihmisen tarpeisiin - ja niin se tekeekin! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anni Aaltonen
2013-03-12 21:49:09

Jos olisi pakko valita joku noista kohdista niin 1 ja 4. Verkkokaupan pitää flirttailla ja kommunikoida toimivuudellaan ja visuaalisella ilmeellään, jotta mielenkiintoni ylipäätään herää. Vertaisin tätä kivijalkakauppaan. En osta verkkokaupasta joka on toiminnoiltaan raskas,epäselvä ja "epäystävällinen". En osta kivijalkakaupastakaan jos siellä on nenäänsä kaivelia ja puhelimiaan räplääviä myyjiä, joiden ilmeestä näkee "älä vaan tule minulta kysymään."
Profiili pitää olla, muuten koko homma on helppoheikki-tyyliä. Ja muistakaa verkkokaupan pitäjät
- PÄIVITYKSET- niin tuotteissa kuin hinnoissakin. Mikään ei nypi niin paljon kuin se että hiffaa "haa tuolta saan just sen tietyn valmistajan tuotetta, jota olen hakenut viikkotolkulla - huomatakseni vain tilausta tehdessäni ettei valmistajan tuotetta saa enää koko verkkokaupasta. Kysyin kerran syytä miksi valmistaja sitten on etusivullanne jos kerran ette sitä enää edusta? " Nokun se joku muu ei ole päivittänyt sivua"- Jumankauta, tämä tuntematon "Joku Muu " - jos kuulen sitä käytettävän muutun niin veemäiseksi ettei ole tosikaan. .Sillä pakoillaan vastuuta. UGH! olen puhunut.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kari Maikkola
2013-03-13 14:38:08

Verkkokauppa, joka perustuu yksittäisen asiakkaan harvoin tapahtuvaan tai jopa ainutkertaiseen verkko-ostokseen, tarvitsee erilaista viestinnällistä kärkeä kuin kauppa, joka myy tuotteita, joita ostetaan usein ja joille on lukuisia kilpailijoita. Tuo antennikaupan, josta Samuli kertoi esimerkin, voisi olettaa panostavan luotettavuuden ilmaisemiseen - "meiltä uskaltaa ostaa". (En käynyt katsomassa ko. kauppaa ja mitä kaikkea muuta siellä ehkä on).

Toisaalta joku cdon.com, joka myy nopeasti uusiutuvaa tuotemassaa (elokuvat, musiikki ym.) suurelle määrää käyttäjiä, tarvitsee ihan eri tasolla jatkuvia markkinointitoimenpiteitä, asiakaspalvelua ja juuri tuota kampanjamaista otetta. Asiakasuskollisuuden vahvistaminen ja aktiivisena pitäminen on keskeisin markkinointikeino.

Oma kuluttajakäyttäytymiseni verkkokaupoissa on sellaista, että ostan hyväksi havaituista kaupoista, joissa kaikki toimii luvatusti ja olen laiska etsimään koko ajan uusia ostopaikkoja. Hinta ei ole kriteerinä kovin merkittävä (toki pitää olla riittävän kilpailukykyinen) - kuten on lukuisissa tutkimuksissa verkkokaupoista todettu useaan otteeseen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.