AEKI.fi ja Muut hyvät ideat

10.10.2011 | Liiketoiminnan kasvattaminen | Ville Tolvanen

AEKI.fi ja Muut hyvät ideat

Kaikki liiketoiminta sisältää piilevää omistaja-arvoa. Piilevällä arvolla tarkoitan liiketoimintaa jonka nykyinen toiminta mahdollistaa tai se liittyy siihen olennaisella tavalla. Asentamista, palveluita tai etäkauppaa. Miksei Linnanmäki –brändi tarjoa mitään talvella? Pitäisikö Vianorin tai Nokian Renkaiden myydä talvirenkaitta Ukrainassa? Verkokaupalla? Seuraavat kasvualueet tulevat tutuista aiheista eri liiketoimintamalleilla. Kasvu vaatii siis uutta osaamista.

Ikea on hyvä idea. Taantumassa yrityksen kysyntä voimistuu kun halutaan ”järkevää”, nousukaudella tuhlataan koko perheen voimin. Ikea on tuottanut ideoita muillekin. http://www.bemz.com/en/ on globaali verkkokauppa josta voit ostaa erilaisen päällisen sohvaasi. Sohvien tuunaaminen erilaisilla kankailla on liikeidea, jota Ikeakin on varmasti pohtinut. Mutta isolle toimijalle on todennäköisesti järkevämpää tehdä perusmallisto ja rajattu määrä variaatiota. Bemz taipuu paremmin pieniin sarjoihin ja trenditietoisin kuluttajan vaihtuviin tarpeisiin. Tosin esim. Zara kyllä näyttää taipuvan lähes mihin vaan …

AEKI.fi on loistava idea. Ihmiset ostavat Ikean tuotteita, kyllästyvät ja tarvitsevat uusia palasia. Rakennetaan sille oma toripaikka. Sääli ettei ”kukaan” tiedä palvelusta. Mielestäni ideassa on globaalia voimaa. Pitäisikö sitä rahoittaa ja kansainvälistää? Luulen seuraavien sukupolvien luokiteltujen ilmoitusten olevan erikoistuneita brändejä eri kohderyhmille.

Nämä esimerkit satelliiteista Ikean ympärillä ovat esimerkkejä moderneista liikeideoista. Idea liittyy olemassa olevaan liiketoimintaan, täydentää tai muuttaa siitä, ja toimi hieman erilaisella liiketoimintamallilla. Huonekalujen kierrättäjä on välittäjä eikä kauppias. Tai pelkkä media. Hyvä idea uudella liiketoimintamallilla.

Suomessa piilevät liikearvot jäävät kapitalisoimatta. Suurimmat yrityksemme ovat täynnä mahdollisuuksia ja liiketoiminnan alkuja jota kukaan ei ehdi kaitsea. Useimmiten ymmärrettävistä syistä. Miksi keskittyä miljoonaan miljardin liiketoiminnassa. Tosin jostain se kasvukin on saatava. Omistajat pitäisi saada ymmärtämään kasvumahdollisuutensa. Uutta liitoimintaa ei tietenkään sotketa vanhaan, vaan tehdään ihan erikseen. Jokainen liikeidea tavallaan. Kaikki kuitenkin omistajan puolesta.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.