Poista menestymisen esteet

07.10.2011 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Poista menestymisen esteet

Yritykset ovat täynnä kasvun ja menestymisen esteitä. Yleensä ne liittyvät toimintaympäristön muuttumiseen yritystä nopeammin. Saman vanhan ja tutun tuloksen tekeminen on itse asiassa taaksepäin menemistä. Maailma ja kilpailuympäristö menevät eteenpäin. Paikallaan seisova yritys taaksepäin. Onko sinulla varaa kulkea takaperin?

Liikeidea pitäisi huoltaa vuosittain. Kummallinen ajatus mutta yrityksen positioituminen markkinoille ja kilpailuun pitäisi tarkistaa osana strategiaprosessia. Samoin piilevät kasvumahdollisuudet tulisi tunnistaa ja raportoida omistajille hyvissä ajoin. Tuhat päivää on lyhyt aika.  Kaikkea ei tarvitse tehdä itse tai nykyisellä organisaatiolla, mutta piileviin mahdollisuuksiin pitäisi päästä hyvissä ajoin kiinni. Paljon ennen toiminnan aloittamista. Olemalla kiinni menneisyyden sijaan tulevaisuudessa päästään hyvissä ajoin pohtimaan milloin markkinoille olisi syytä mennä uusin ajatuksin. Kilpailijoiden uudistaessa markkinaa omaa yritystä nopeammin käy köpelösti. Ajatelkaapa vaikka Finnairia, Nokiaa, entisiä suomalaisia panimoita ja sanomalehtiä. Kaikissa tiedämme ympäristön muuttuvan yrityksiä nopeammin. Digitalisoituminen on aikamme suurin yritystoimintaa mullistava ilmiö. Onko yritykselläsi selkeä viiden vuoden suunnitelma digitaalisuuden hyödyntämisestä? Epäilen.

Kasvustrategia on turha ilman kommunikoitavaa kilpailuetua. Jos yrityksen sisällä tai sidosryhmille ei saada selkeää kilpailuetua on turha odottaa suurempaa osuutta vaikkapa nollakasvusta. Strategiakonsultit jotka silittelevät yrityksiä ja auttavat laskemaan tulevaisuuden voittoja pitäisi roudata rajan toiselle puolelle. Mihin yrityksen menestyminen perustuu, aidosti? Miksi niin moni konsultti ottaa rahat eikä tohdi sanoa toiminnan olevan hukkaputkessa? Eikö syöpä joka tunnistetaan ajoissa ole parhaiten hoidettavissa. Voimia VR:lle.

Jos yrityksellä on hyvä idea ja kilpailuetu, on syytä luukuttaa sitä joka paikassa. Sol siivouspalvelut on hyvä esimerkki. Keltaisesta hymystä tulee vähän vaivautunut olo mutta eipähän jää epäselväksi. Ja siivouspalveluita ajatellessa SOl on ylivoimaisesti vahvimmin mielessä. Muita ei oikein muistakkaan. Sol on hyvä esimerkki miten strategia jalkautuu tekemiseksi ja viestinnäksi. Kovanen on toinen hyvä esimerkki. Mäkitorppaa on vieläkin ikävä.

Yritykset ovat täynnä suunnitelmia, arvoja, perinteitä ja politiikkaa. Ainoastaan johtamalla ne päivittäisiksi asiakaskokemuksiksi saadaan menestystarinoita. Kysy itseltäsi toteutuuko seuraavat asiat vai olisiko toiminnan ohjaamisessa ruuvattavaa?

1. Yrityksen kilpailuetu kommunikoituu kaikessa yrityksen toiminnassa? (älä huijaa 😉

2. Yrityksen valitsemat arvot näkyvät tuoteistuksissa, palveluissa ja toimenkuvissa. Henkilökunnan toiminnasta on helppo lukea millaisia arvoja yritys edustaa.

3. Yritys on kiinnostava. Liikeidea on puettu toimintaa ohjaavaksi filosofiaksi joka näkyy markkinoinnissa. Yritys on näkyvä, tunnistettava ja kiinnostava.

4. Suosittelet yrityksen toimintaa mielelläsi. Montako pankkia voisit suositella naapurillesi tai äidillesi? Minkä lehden pyytäisit tilaamaan?

5. Seuraat yrityksen kehittymistä. Olet tyytyväinen yrityksen kommunikoimiin uudistuksiin ja aiot ostaa jatkossakin. Olet siis hyvä asiakas.

Harva, jos kukaan, suomalainen yritys pystyy linkittämään liikeidean ja kilpailustrategian toiminnaksi, kulttuuriksi ja kommunikaatioksi. Joukossa on toki helmiäkin. Ei niitä jotka näkyvät bränditutkimuksia vaan niitä joista pidämme lähes kaikki. Pentik, Sol-siivouspalvelut, Ponsse, Masku, Hesburger ja Unikulma. Näitä yrityksiä yhdistää yrittäjyys. Yrittäjyys on ajattelutapa ja mientila. Kuka tahansa voi menestyä yrittämällä. Täytyy vain olla valmis tekemään oikeat asiat ja vieläpä oikealla tavalla. Ei pelkästään oikeita asioita.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2011-10-07 06:43:57

http://fi.wikipedia.org/wiki/Menestys

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.