Think global, act global

02.10.2011 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Think global, act global

Viime vuodet on höpisty paljon globalisaatiosta. Sana on kulutettu loppuun ja sen eri merkitykset hämärtyneet aikaa sitten. Olen aina vastustanut ajatusta ”globaalista yrityksestä.” Vaikka se monella ottaa eteen, ei globaali ole mistään kotoisin eikä ihmiset pysty ymmärtämään mistä ”globaali” ponnistaa. Ei synny mielikuvaa, ei ainakaan positiivista. Globaali on etäinen ja keinotekoinen.

Toinen roskakoriin joutava ajattelu on ”maassa maan tavalla.” En tarkoita ettei paikallisia tapoja ja uskomuksia tulisi arvostaa, mutta ajattelu siitä että jokaisen maan johtaja päättää itse miten yrityksen esittelee, tai markkinoi, ei kestä tarkempaa arviointia.

Olen usein ehdottanut yrityksille että edustakaa Skandinavisuutta tai Pohjoismaita. ”Nordic countries” tunnetaan sitkeydestä, hyvinvoinnista & teknologian osaamisesta. Rallista ja formuloista. Ja tietenkin puhtaasta luonnosta jne. Eikö tälläiset ilmaiseksi tulevat mielikuvat olisi mille tahansa yritykselle? Olisihan se mukavampi että Koneen huoltomies leimautuisi ihmiseksi joka tulee kiinostavasta firmasta kuin se että mies tulee siitä ahneesta korporaatiosta? ”Nehän on hirmukalliita?”

Emme voi palvella aina äidinkielillä. Olemme Suomessa tottuneet kielitaitoon ja siihen että suuri osa asioista kohdataan Suomeksi. Kehittyvissä kulttuureissa näin ei kuitenkaan ole. Venäläisetkin ostivat ensimmäiset printterit ja televisiot vieraalla kielellä ohjeistetuilla materiaaleilla.

Lähes kaikki suomalaiset toimijat ovat ainakin kehittyvillä markkinoilla haastajia. Siksi ne voivat toimia aivan hyvin englannin kielellä. Ja jos joku vielä keksisi tehdä verkkokaupan suuren maailman tyyliin, voisi se aluksi ihan hyvin palvella Englanniksi, Irakissakin.

Yrityksen tulisi pohtia globaalisti, toimia globaalisti ja viestiä globaalisti. Kuinka paljon Coca Cola, Apple, Kodak tai Canon eroavat eri maissa? Eikö BMW ole sama auto Amerikassakin? Keskustelut alueellisesta eroavuuksista ovat valtapeliä. Ei keskustella mitä pitäisi tehdä, vaan siitä kuka päättää. Paras ratkaisu on keskittää ja panostaa yhteen brändiin, tehdä siitä telluksella hyväksytty. Jokainen hyvä brändi on jostain kotoisin, Apple ”Californiasta” ja IBM Amerikasta, Sony Japanista. Ikea vie rohkeasti ruotsalaista ruokakulttuuria jokaiseen maahan. Lihapullat menevät Lähi-Idässäkin. Ole sitä mitä edustat, mutta tee se maailman parhaiten.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.