Minne lentävät vihaiset linnut?

02.10.2011 | Kasvu | Ville Tolvanen

Minne lentävät vihaiset linnut?

Tiedän sohaisevani suomalaista tabua. Menestyvää yritystä ei saa arvioida kriittisesti. Pari vuotta sitten Nokia-kriitikko olisi ollut maanpetturi. En silti malta olla jakamatta aatoksiani.

Toivon pelkästään ja parasta Roviolle ja Angry Birdsille. Tekijöiden ahkeruuden ja kovan työhistorian tuntien ajattelen heidän ansaitsevan menestystarinan, joka Rovio joka tapauksessa jo on. Maailman mestaruus jo kaikilla mittareilla.

Tähän asti yhtiö on ollut kaikkia odotuksia edellä. Visio ”Disneystä” joka julkaisee yhdellä brändillä lukuisia tuotteita on hyvä. Samoin uusia avauksia on tehty kiitettävällä tahdilla. En silti malta olla pohtimatta mihin ajatus loputtomasta elinkaaresta perustuu? On totta että mm. Habbo on kestänyt jo vuosikymmenen, käyttäjäsukupolvelta toiselle. Disneykin kestää, mutta kestävätkö linnut?

Onko AB kuluttajalle yksittäinen peli vai sisältökonsepti? Mikä tekee tittelistä formaatin? Ja mikä on tyypillisen pelin tai elokuvan elinkaari? 18-24kk? Mikä tekee Angry Birdistä vuosikymmeniä kestävän tuotteen? Toivon Rovion aivojen raksuttavan. Pelkkä tarjonta ei voi luoda kysyntää. Eikä kiireellä synny yleensä hyviä ratkaisuja. Lisäosia tarvitaan kuitenkin nopeasti. Kuluttajasuhde viilenee jopa päivässä kuten Idolsista on nähty.

En muista kenenkään Suomessa aiemmin onnistuneen räjähtävässä kansainvälisessä kasvussa. Siis nollasta satoihin miljooniin. Olen tehnyt töitä lähes kaikkien Nokian alihankkijoiden kanssa. Edes kolme vuosikymmentä ei opettanut heitä luomaan kestävää toimintaympäristöä. Rovio tarvitsisi sen vuodessa. Nokialle toimittaneet ja yhtiön kautta kasvaneet eivät oppineet myymään muille. Eivät edes tainneet ymmärtää mistä aidossa asiakashankinnassa on kysymys. Hattu kourassa käytiin tarjoamassa kapasiteettia ostajan käyttöön. Laihoilla tuloksilla. Maailmankuva pysyi vääränä onnistumisista johtuen.

Räjähtävän kasvun suurin haaste on kyky luoda kestävää toimintaympäristöä samanaikaisesti kun kaikki asiat yhtiössä muuttuvat viikottain. Henkilöstö, tuotekehitys, myynti, markkinointi jne. Ongelmia syntyy kun uudet ihmiset tekevät uusia asioita. Ensimmäistä kertaa maailmassa. Miten tehdä uutta ja rakentaa jatkuvuutta samanaikaisesti? Ei kuullosta helpolta.

Toivon Rovion tekevän rajusti työtä yhtiön sisällä. Hyvä kokonaisuus syntyy uutta ja vanhaa osaamista yhdistelemällä. Kokemusta ja uskallusta. Molemmat yhtä tärkeinä. Onneksi Roviolla on toimintahistoriaa ennen lintuja ja vastuullinen omistaja. Omistajan vastuulla, hallituksen tuella yhtiön tehtävä on ratkaista mitä kasvaminen vaatii ja miten menestyksestä luodaan kestävää.

Onnittelut koko jengille ja valloittakaa maailma. Ja tulkaa sitten meille muille opettamaan miten se tehdään kunnolla.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Peter
2011-10-02 17:31:28

Yritys ainakin mielettömän kova ja tavoite yksinkertaisesti tehdä Angry Birds brändistä pysyvä osa popkulttuuria. Samalla Angry Birdsistä tulee eka viihdebrändi joka tavoittaa miljardi fania. Tekemistä riittää muutamaksi vuosikymmeneksi;-)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2011-10-02 17:54:24

"we who shall die salute you" ;) hyvä P!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-04-01 20:43:32

Rovio on nerokkaasti positioinut Angry Birdsit omaan kategoriaan. Siinä missä perinteiset pelit saa tulonsa pelin ostamisesta tai pelin sisällä tehtävistä ostoksista, Angry Birds ei taistele näistä euroista. Tämä perinteinen ansaintakategoria on todella saturoitunut ja markkinaosuuksien voittaminen siellä on hankalaa. Angry Birds on ainoana mobiilipelinä omassa ansaintakategoriassa ja käytännössä sillä on 100% markkinaosuus. Kuinka suuri liikevaihto on oheistuotteissa? Luultavasti suurempi kuin peleissä ja niiden sisällä. Ainakin pitkällä aikavälillä. Rovio on oikealla tiellä, mutta kokonaan oman kategorian luominen vaatii todella valtavasti töitä. Haasteita riittää. Toivotaan siis parasta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-03 05:46:16

oheistuotteiden katteet heikot?! ehkä 10% puhdas marginaali? vrt. supercell malli... mutta tarvitaan leveämpää ja eläväisempää tarinaa mihin tarttua vrt. harrypotter... onko linnut jo tehnyt tehtävänsä?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.