Hyvää yritystä. Shellistä!

18.09.2011 | Liiketoiminnan tehostaminen | Ville Tolvanen

Hyvää yritystä. Shellistä!

Ihmettelen aina miksi suomalaiset teollisuusyritykset ajattelevat ettei niiden tarvitse markkinoida. Tai osata markkinoida. Käyvät muka myymässä. Ihan kuin joku myyjiä uskoisi 😉 Tai ehkä painetaan esitteitä, messuseiniä ja golf-palloja löytyy mutta mistään ei oikein tunnista mihin yritys on matkalla, millä se kilpailee ja millaisia arvoja se edustaa? Tarjoan oluen jos joku pystyy kiteyttämään mitä Wärtsilä edustaa suomalaisessa talouselämässä? Jostain syystä teollisten yritysten markkinointi on juuttunut viime vuosisadalle jolloin tehtiin paljon uusia logoja, sloganeita ja ilmeprojekteja.

Moni yritys muuttuu enemmän nyt ja tulevalla vuosikymmenellä kuin edellisellä. Ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. Moni toimiala muuttuu vihdoin valmistamisesta palveluvetoiseksi ja murros ulottuu alueellisen- ja toiminallisen murroksen ohella uudeksi rooliksi asiakkaissa ja kaikissa yhteisöissä.

Näyttää siltä että Shell on oppinut jotain aiemmista virheistään. Lukemalla eri liiketoimintalehtiä törmää entisen öljy-yhtiön suoraviivaiseen tapaan ”myydä strategiaansa.” Shell haluaa kertoa ettei se ole sitä mitä luulemme. Suttuinen öljy-yhtiö. Se ei myöskään pelkää puhua faktojen, oman osaamisen, ajattelun ja toiveiden avulla. Shell ei tarvitse luovia temppuja todistaessaan mihin on matkalla. Faktat myyvät, täytyy vain uskaltaa olla jotain mieltä. Shell ei myöskään pelkää puhua tulevaisuudesta. Mistä löydettäisiin suomalaisyhtiö jossa olisi edes pisara uskallusta?

Ihailen miten hienosti Shell avaa energian (ja oman) tulevaisuutensa innovaation (urheilu), talouden, ympäristön ja oman OSAAMISENSA kautta. Itse tuotteesta ei paljon puhuta eikä ”alan johtamisesta.”  Tehdään osaamisesta, kyvystä luoda ja vastuullisuudesta arvoja jotka kääntyvät hyveiksi.

Shell ei ole ainoa rohkea energia-alan yhtiö. Myös Siemens tekee paljon työtä yrityskansalaisuuden puolesta ja murheellinen Chevron tekee loistavaa markkinointia. Suomalaisten on opittava elämään kansainvälisessä ympäristössä. Avattava silmänsä myös kommunikaation alueella. Meidänkin on uskallettava johtaa muutosta, otettava vahva rooli tulevasta. Muuten menetämme omistamiemme yritysten itsenäisyyden, ja kohta joku muu kertoo mitä ajattelemme. Ilman rohkeutta kommunikoida luovumme osaltamme vastuusta tulevaisuudesta, ja huonona vaihtoehtona on päätyä renkikansaksi. Sellaiseksi saatamme nyt olla matkalla.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Pekka
2011-09-19 19:31:29

Tänäisessä Hesarissa oli Shellin ilmoitus: palvelumiehistä, jotka tankkaavat puolestasi. Mielestäni selkeä erottautuminen muista asemista. Palvelu rules!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2011-09-20 14:29:17

http://www.tekniikkatalous.fi/duuniauto/st1+tuo+120+palvelumestaria+shellasemille/a689080?s=n

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.