Kuntien kilpailtava veronmaksajista

17.09.2011 | strategia | Ville Tolvanen

Kuntien kilpailtava veronmaksajista

Eräs hyvinvointijärjestelmämme keskeinen ajatus on ”kaikkea kaikille.” Kaikkien ihmisryhmien pitää saada, kukaan ei voi jäädä ilman eikä mitään tehdä mikä jotenkin asettaisi jonkin ihmisryhmän erilaiseen asemaan. Ei vaikka jokaisen elämä onkin joka tapauksessa ihan hyvästä syystä erilainen tarina.

Vähitellen huomaamme ettei totuttuun palvelutasoon olekkaan varaa ja ison, kylmän maan pitäminen kokonaan asuttuna on mahdotonta. (En kyllä ymmärrä miksi asuttuna pitäminen olisikaan jokin arvo? Kallista ja epäekologista)

En ole ikinä kuullut tai nähnyt yhtään kuntastrategiaa joka avoimesti pohtii mistä ja minkälaisilta asukkailta hyvinvoinnin rahat tulevat? Kuntatalous näyttäytyy rahanjakosuunnitelmina ja juhlapuheina siitä ”kuinka kuntamme on miellyttävä paikka elää, yrittää ja asua.”

Jokaisen kunnan tulisi yritysten lailla erikoistua, kilpailla parhaista veronmaksajista. Tai itse asiasta ihmisistä jotka luovat työtä ja hyvinvointia toisille. Erityisesti etelän satelliittikunnat aina Hämeenlinnaa myöten voisivat pohtia millaista porukkaa kunnassa asuu, mitkä ovat alueen luontaiset vetovoimatekijät ja millaisia veronmaksajia he voisivat todennäköisimmin saada muuttamaan paikan päälle. Ja olisihan se hienoa jos alueella olisi jo valmiiksi samankaltaisia ihmisiä jotka sitten synnyttäisivät yhdessä uusia asioita. Elinvoimaisia asuinpaikkoja.

Kunnanjohtajan päiväuni lienee isoperheinen yrittäjä. Yrittäjät ovatkin rohkeita ihmisiä jotka voisivatkin muuttaa olosuhteiden perässä. Olosuhteita eivät luo tyhjinä koliset innovaatiosentterit vaan liikenneyhteydet, päivähoitopalvelut, koulut, harrastusmahdollisuudet ja hyvät maisemat. Tärkeintä olisi ehkä liputtaa tietynlaisen ajattelun puolesta.

”Hipit, näyttelijät ja mainosmiehet – tulkaa Lapinjärvelle. Täällä on jo sivarit ja Saigon. Otetaan yhdessä rennosti.”  ”Eniten rautakauppoja – Nurmijärvi.” ”Hämeenlinna – tunti Helsingistä.” Jotain tälläistä.

Media voisi vaatia kunnilta vähän enemmän. Joku voisi jo sanoa ääneen että tämä ”Kouvola inspiroi” ja ”mansikkapaikka”- ajattelu sucks.  Etelä-Suomi on loistava paikka asua monellakin tapaa mutta miksi muuttaa mihinkään kun kaikki on yhtä ja samaa harmautta?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

V
2011-09-18 21:38:26

http://en.wikipedia.org/wiki/Tiebout_model

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.