Olipa kerran paperi

31.08.2011 | Kasvu | Ville Tolvanen

Olipa kerran paperi

En ole toipunut kevään 2010 tietoyhteiskuntapäivästä. http://www.arjentietoyhteiskunta.fi/index.phtml?s=146 Päinvastoin olen joutunut miettimään kokemaani useita kertoja. Päivän pääasia oli jotenkin ”miten saatais kaikki mukaan verkkoon?” eli pihtiputaan mummon saamisesta mukaan verkkokäyttäjäksi. Itse kyllä paneelissa esitin että tietoyhteiskunnan fokus tulisi olla uusien palvelujen kehittämisessä eikä pelkän käytön edistämistä vanhempien keskuudessa. Ajattelin ajan hoitavan käyttöönoton nettinatiivien vallatessa yhteiskunnan.

Tapiolan tms. lukiolaiset olivat valmistelleet videoesityksiä näkemyksistään tietoyhteiskunnasta. Taisivat olla ekaluokkalaisia. Saliin levisi aiheellinen ahdistus yhden opiskelijaryhmän kertoessa videolla papyryksen tarinaa siitä kuinka kauan kauan sitten, lyhyen aikaa ihmiskunnan historiassa, puumassasta tuotettua kuitua http://fi.wikipedia.org/wiki/Paperi käytettiin tiedon välittämiseen. Joku kysyi ilmestyykö HS.fi vielä paperillakin?! Meidän sukupolvelle paperi tuntuu itsetään selvältä ja loogiselta. Pakolliselta.

Tuleeko painamisesta joskus luvanvaraista?

Kaadetaan metsää, käytetään työkoneita. Sitten raahataan puut sellunkeittoon, tehdään paperia. Viedään paperi painoon johon toimitetaan myös toisaalla tuotetut mainokset ja päivän STT-uutiset. Syntyy sanomalehti. Sitten sanomalehdet kannetaan vaikkapa Salosta jokaisen postiluukkuun aamuyöstä. ”Keskeyttikö Nieminen?” saattaa lukea 3-sivulla painon mentyä kiinni hyvissä ajoin alkuillasta. Kallista? Ekologista? Järkevää? Kenellä on varaa pohtia yhteiskunnan piikiin tennistuloksia jo vanhentuneesta uutisvirrasta?

Paperille painaminen ja usein jo vanhan uutisen raahaminen kuluttajien ulottuville paperilla tuntuu pöyristyttävältä. Tuntuu että voiko siinä olla mitään järkeä? miten meillä on siihen varaa? ja mitä jos sama energia laitettaisiin uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseen? Energian kierrättämiseen ja sähköiseen viestintään? Ilmainen Ipad kaikille? jotta pysytään uutisissa? Pitäisikö turha painaminen kieltää?

Katso maailmaa joka päivä uusin silmin. Kyseenalaista, ihmettele ja opi nopeasti. Maailmasta tulee paitsi jännittävä myös kummallinen paikka elää ja operoida. Voit vaikka pelastaa sen vielä joku päivä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.