Haistattelu toimii työelämässäkin

26.08.2011 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Haistattelu toimii työelämässäkin

Ihmisten käyttäytymisen, liiketoiminnan ja markkinoiden lainalaisuudet näkyvät kaikkialla. Ostin kerran huoltoasemalta loistavan dokumentin http://www.imdb.com/title/tt0446765/ ”Punk Attitude” on uuvuttavan pitkä dokumentaarinen leffa Punkin alkuvaiheista, filosofiasta ja syntymisestä samanaikaisesti Lontoossa ja USA:ssa.

Mielenkiintoisinta antia haastatteluiden ohessa elokuvassa ovat Punkiksi myöhemmin nimetyt muotivirtaukset, jotka syntyivät samanaikaisesti kahdella mantereella toisistaan tietämättä. Englannissa kysymys oli pitkälti asenteista, vaatemuodista ja elämäntavasta, Yhdysvalloissa musiikista. Moni kuvittelee punk -musiikin nojaamaan nimenomaan Englantiin. Tieto liikkui tuona aikana huonosti joten suurin osa tapahtumista sattui ilman tietoa toisistaan.

Punkin synty on loistava esimerkki siitä miten markkinat muuttuvat. Samankaltaiset kasvuympäristöt ja tapahtumat synnyttävät samoja ajatuksia eri paikoissa koska toimimme saman markkinatiedon varassa. Syntyy pilotteja, onnistuneet kokeilut leviävät ja synnyttävät markkinoita. Yleensä alkuvaiheessa markkinan syntyä on lähes mahdoton huomata. Täytyy vain uskoa asiaansa.

Parhaiten syntyvillä markkinoilla pärjää ne jotka omivat oman positionsa ajoissa. Saunalahti onnistui olemaan virallisesti ”edullinen” ja se tarkasti vartioi imagoonsa. Vuokraturva tekee loistavaa työtä.

Paikat markkinoilla jaetaan usein varsin alkuvaiheessa, joten anna heti alussa kaikkesi. Älä jää odottelemaan oikeaa aikaa. Alkuvaiheen epäonnistuminen on edullisinta 😉 Turhaan kuvitellaan että mennään esim. verkkokauppaan sitten kun markkina on kypsä. Verkkokauppa kansainvälistyy nopeasti (aika moni eurooppalainen tarjoaa kauppansa jo suomenkielisenä) ja veikkaisin suomalaisten keskusliikkeiden pysyvän todella heikosti mukana. Kilpailukyky ei vain riitä eikä kilpailuedusta ole tietoakaan.

Olen itse usein ollut edellä aikaani. Intiaanit sanovat että pioneerit ovat ne joilla on nuoli selässä. Toisaalta kasvumarkkinaan on lähes mahdotonta hypätä mukaan jos ei ole mukana ”aloituksessa.” On siis parempi yrittää ja erehtyä kuin myöhästyä junasta.

Pidä tuntosarvet ulkona toimintaympäristösi muutoksista, ja pidä trendit mukana strategiakeskustelussa. Mikäli tunnistat heikon signaalin, tutki se. Helpoiten se onnistuu luomalla hyvä innovaatioprosessi. Työkalut auttavat erottamaan jyvät akanoista.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.