Mitä opimme ”Isä” Steve Jobsilta?

25.08.2011 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Mitä opimme ”Isä” Steve Jobsilta?

Olen useamman kerran kuullut viime vuosina jonkun sanovan ”haluamme olla tämän toimialan Apple.” Omppu tänään on sitä mitä moni muukin aikanaan, lähes ylivoimainen. Niin oli Nokia, IBM, Ford, ja moni muu.

Isä Stevellä oli alusta alkaen hyvä vastustaja. PC;n ylivoima pakotti yrityksen etsimään kilpailuetua toisaalta. Syntyi mm. ”Think Different” – filosofia. Ajattele eri tavalla ei ollut yrityksen Slogan vaan koko toimintaa ohjaava liikeidea (!). Tuotteet, valikoima, jakelu, brändäys. Apple pystyy tällä hetkellä erottumaan kaikissa edukseen. Harva yhtiö pystyy luomaan haluttavuutta jossa jokainen tuoteuutuus uutisoidaan yleismedioissa. Applen julkistuspresentaatiot taisivat viedä katsojat Valkoisen Talon -lehdistötilaisuuksista ja joskus hiihtokisoistakin.

Sanovat Amerikassa että Jobs on vaikea. No ei kai ihan tavallinen mies lähdekkään perustamaan omaa tietokonetehdasta, käy 30 -vuotista taistelua ”mahdottomissa olosuhteissa”  luovuttamatta kertaakaan. Steve Jobs ei todellakaan saanut mitään ilmaiseksi. Jobsin tähtihetket osuivatkin Kari Tapion tavoin viimeisille aktiivivuosille, sekin on aika harvinaista. Pitkä työ yrittäjänä poiki ennennäkemättömät tulokset. Miten kukaan voi kuvitella tekevänsä jotain samanlaista hetkessä?

Mitä voimme oppia isä Steveltä? Ehdottomuus, tinkimättömyys & henkilökohtaisuus ovat hyveitä jos olet valmis kantamaan vastuun. Hyvässä ja pahassa. Jobsin esimerkki on yrittäjyyden esimerkki, hän on varmasti parempi yrittäjänä kuin johtajana, perheenisänä tai asiantuntijana. Yrittäjän vainu sai Applen olemaan kaikkea eikä itse asiassa oikein mitään perinteistä syvällisesti. No ehkä ohjelmistotalo. Oikeat kumppanit verkostossa huolehtivat suunnittelusta, markkinoinnista (tbwa!), valmistuksesta jne.

Loppujen lopuksi Apple on ekosysteemi, osaamisverkosto. Vaikka Apple näyttää yhtenäiseltä, hoitaa se ainoastaan kourallisen asioita itse. Ne jotka ratkaisevat. Paras Suunta, strategia ja osaaminen. Ne auttavat resursoimaaan oikein ja välttämään virheitä. Virheistä oppii ja periksi ei anneta. Se taitaa olla Jobsin opetus.

Moderni yritystoiminta on osaamisen jalostamista. Varmista että yritykselläsi on parhaat aivot, sotasuunnitelma & apumiehet. On toissijaista mitä yritys tekee. Hyvä porukka tekee asiasta tai toisesta hyvää liiketoimintaa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

V
2011-08-28 07:13:02

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/omaraha/uutiset.jsp?oid=20110889269

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.