Ala ylivoimai­seksi tänään!

16.08.2011 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Ala ylivoimai­seksi tänään!

Suomalaisilta yrityksiltä puuttuu kilpailuetu. Suuri osa kannattavista yrityksistä onnistuu joten kuten kommunikoimaan ajatuksensa ”enemmän” ”parempaa” tai jotain muka ”etua”, mutta todellista erottavaa kilpailutekijää ei ole.

Ymmärrettävästi henkilökunnan tehtävänä ei ole ensimmäisenä kysellä koko yrityksen kilpailuedun perään. Tultuaan valituksi ”virkaan” tuntuisi oudolta todeta ekalla viikolla että ”eihän tässä ole mitään järkeä” ja ”mikähän tän meidän toiminnan idea on?” Tälläinen keskustelu lienee lähes tabu suomalaisissa suojatyöpaikoissa. Ihminen pelkää syystä leimautuvansa tyhmäksi kysyessään erottautumisen perään.

Perinteisesti olemme konsultoineet kilpailukykyä & -etua. Yritetään laittaa tuote, valikoima, hinta, promootio jne. kilpailijoiden tasolla ja erottua jollain alueella. Jos kilpailuetua ei ole keksitään jotain ”olemme tunnejohtaja” tms. mahdotonta. Usein keksitynkin kilpailuedun rakentaminen tuntuu olevan mahdotonta.

KIINNOSTAVAA on se että samaan aikaan markkinoille hiipii todellisiä mörköjä. Yrityksiä jotka ovat aidosti parempia vaihtoehtoja ja lähes jokaisella toiminta-alueella. Tälläiset yritykset opettavat suomalaisia. (ikävä kyllä listalla on vain yksi suomalainen toimija, kommentoi jos keksit lisää). Muutamia esimerkkejä;

1. Norwegian. Lentoyhtöissä tuntuu olevan käänteinen arvonluontimalli. Mitä halvempaa, sitä parempaa. Norjalaiset lennättävät uusilla koneilla, nahkapenkeillä, todella näteillä lentoemännillä, täsmällisesti satasella Ouluun. Finnairin ehdotus tais olla vanhalla proomulla 500.

2. Lidl. Eurooppalaisia laatutuotteita nauruhintaan. Lidlin juustot, makkarat, oluet, sinapit, kurkut jne. + vihannekset ovat monessa kylässä parasta mitä saa. Sääli että he eivät ymmärrä huumorimainonnan lisäävän epäluuloa … kaikki jotka näkevät tilanteen Espanjassa, Italiassa tai Ranskassa ymmärtävät mistä on kyse. Lidlin (Ikean tavoin) solmiessa yhtiestyön syntyy yleensä uusi tehdas.

3. Verkkokauppa.com Hyvä suomi! Tuotteet, valikoima, saatavuus, myymälät, hintataso. YLIVOIMAA! loistavaa ja auf wiedersehn Expert jne. teryleenimiehet.

4. Ikea. Mitä tapahtui suomalaiselle huonekalukaupalle?

5.  Apple (tästä aiemmassa kirjoituksessa, tietty)

Ala ylivoimaiseksi! Nouse ruokalan pöydälle ja huuda kaikille että nyt loppuu lomat. Perustetaan Suomeen ylivoimainen PANKKI, teleoperaattori (Nebula?!) & julkiset palvelut. Jos näitä koko ajan rakennetaan niin miksei vaikkapa sinunkin yrityksestäsi?

Jos tänään tuntuu siltä että ”nyt menee hyvin” niin nauti hetki mutta ryhdy muutokseen. Huomenna tilanne voi olla aivan toinen.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.