Mitä tehdä jos markkina tippuu alta?

14.08.2011 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Mitä tehdä jos markkina tippuu alta?

Elämme erikoista aikaa. Markkinat tärisevät eikä edellisestä romahduksesta taida olla edes 1000:ta päivää. En haluaisi olla pessimisti. Silti on pakko tunnustaa tunnelmien olevan hyvin saman kaltainen kuin viimeksi. Tosin lähtötaso markkinoilla on huomattavasti alhaisempi joten tuskin pudotuskaan voi yhtä suuri olla. Vaikea sanoa.

Elokuussa 2008 tuntui kuin kesän jälkeen olisi palattu töihin aivan eri planeetalle. Muistan elävästi, johtaessani kahta kiinteistöremonttia ja konsulttiyritystä, kuinka useat yritykset viestivät tulosvaroituksista, kaikki tunnusluvut kuvasivat jyrkkä laskua, ja julkisuudessa sarasvuot ja piensijoittajat huutelivat malttia. ”Tule lama kultainen.”

Päivän STT -uutisessa maailman pankin johtaja Zoellick sanoo opetukseksi ”Mitä myöhemmin toimii sitä enemmän tehtävää on.”

Analysoimme 2009-2010 laajalti eri toimialojen listattujen yritysten tapaa viestiä säästötoimiaan. Kiteytetysti tulokset olivat seuraavan kaltaiset.

1. Ylivoimaisesti tärkein asia. Älä luovu strategiastasi. Markkinoiden volyymin lasku ei ole maailmanloppu vaan ”heikompi tuuli purjehduskisoissa.” Jos olet ratkaisutoimittaja hyvinä aikoina, ole sitä myös huonoina.

2. Käynnistä ”brändätty” tehostamisohjelma. Parhaiten menestyneet firmat nimesivät tehostamisensa selvästi ”sotaharjoitukseksi” ja kommunikoivat syyseuraus -suhteita; ”xyz:n laskiessa, teemme a, b, c muutokset toiminnassamme.”

3. Vala uskoa. Kerro että väkesi tekee parhaansa, ja olemme ”kartalla.” Yritykset jotka viestivät olevansa pimeässä ”tulosta ei voi ennustaa” ja markkinoidan armoilla tipahtivat syvimmälle ja toipuivat hitaimmin.

4. Taistele. Pienempi markkina mittaa brändisi ja asiakasluottamuksesi. Voita enemmän vähemmästä. Mieti miten voi tarjota enemmän samalla rahalla tai tehdä enemmän pienemmän asiakasmäärän puolesta.

5. Ryhdistäydy. Harva taantuma kestää yli 24kk. Se on lyhyt aika. Sammutettu moottori ja ajalehtiva laiva happanevat nopeasti. Käytä koko taantuma-aika nousuun valmistautumiseen. Lopeta turhat hankkeet, leikkaa kustannuksia, ulkoista, kehitä uusia tuotteita. Taantumassa ei ainakaan aikapula ole ongelma.

Taantumassakin voit johtaa ja kehittää yritystäsi – valitun strategian mukaisesti. ”Liiku kuin pantteri, ärjy kuten leijona.”

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.