Kun mitään ei voi tehdä (mittarilentämisestä)

08.08.2011 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kun mitään ei voi tehdä (mittarilentämisestä)

Kävin jokin aika sitten erittäin kiinnostavan keskustelun erään yritysjohtajan kanssa. Keskustelimme yhdessä tuntemamme teollisuusyrityksen johtamismallista. Kysyin miten hänen mielestä hallituksen tulisi reagoida yrityksen ongelmiin? Sain tylyhkön vastauksen joka jäi kaikumaan korviini; ”Ainoa vaihtoehto on vaihtaa toimitusjohtajaa.”

Olin aiemmin ehdottanut ko. asiakkaalle tasapainoisemman ohjausjärjestelmän luomista ja käyttöönottoa. ”Ei hallitus voi mennä näin operatiiviseksi.” Intin tapani mukaan että eikö kaikkien näkökulmasta olisi parempi jos hallitus saisi tietoa strategian toteuttamisesta, asiakkuuksista, markkinamuutoksista ja kehityshankkeista? Voitaisiin yhdessä paremmin ohjata yritysjohtoa. ”Ei hallituksessa ole ollut tapana käydä tälläistä keskustelua.” Napakymppi.

Arvostamani herrat Matti Lainema & Mikko Haapanen (Boardman) käsittelevät tuoreessa kirjassaan Vallan tasapaino mainiosti yrityksen johtamiseen liittyviä ”pelitilanteita.” Omistajien, hallituksen & yritysjohdon ei tulisi muodostaa kolmiota vaan vahvistaa toisiaan. Valta valuu sinne missä sitä käytetään – kaikkien turvaksi tarvitaan siis tasapainoa. Erityisesti pidin kommentista ”yrityksen epäonnistuminen on aina hallituksen vika.”  (Saattoi olla rivien välissäkin 😉

Rakastan osakeyhtiölakia. Osakeyhtiö vaatii menestyäkseen toimivan omistajaohjauksen, hallituksen ja selkeän raportoinnin. En tiedä kuka osakeyhtiölain on laatinut mutta se sisältää kyllä aimoannoksen ymmärrystä ihmisestä, ihmisistä ryhmässä ja asioiden edistämisestä. Aivan kuin jollakin olisi ollut suurempaa viisautta.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.