Menestyvän yrityksen salaisuus

07.08.2011 | Kasvu | Ville Tolvanen

Menestyvän yrityksen salaisuus

Suomessa on tapana leimata menestyvät yritykset ja niiden johtajat onnekkaiksi. Fortumia auttoi energian hinta ja Konetta kova markkinakysyntä. Kaikista menestystarinoista ja niiden tekijöistä löytyy kuitenkin yhtäläisyyksiä.

On helppo arvioida liikeidean olevan menestyksestä ehkä 10%. Hyvä tai huono idea, toteutus ratkaisee lopputuloksen. Lähes millä tahansa terveellä toimialalla voi luoda menestyvän yrityksen toimimalla kilpailijoita paremmin. Näin myös toteuttamaton idea on periaatteessa arvoton. Ainakin siihen asti kunnes kannattava liiketoiminta on aloitettu.

Kaikilla tuntemillani menestyvillä yrittäjillä ja johtajilla on samankaltaisia taipumuksia;

1. Määrätietoisuus. Jokaisella menestyjällä on kirkas kuva (ainakin päässään) siitä mihin yritys on menossa ja mitä omistajat ovat siitä rakentamassa.  Kuva ei välttämättä ole absoluuttisen oikea mutta ainakin se auttaa yritystä etenemään lumivyöryn tavalla.
2. Tinkimättömyys.  Yritys, yrittäjyys ja yrittäjät ovat kaikki samaa asiaa.  Menestyjät ovat valmiita uhraamaan lähes kaiken tavoitteidensa saavuttamiseen. Usein ihmissuhteet kärsivät ja omistajat suhtautuvat yrityksiinsä mustasukkaisen omistushaluisesti. He ovat myös valmiita hoitamaan pienimmätkin asiat huippukuntoon virheiden välttämiseksi. Tekeminen on usein lähes moitteetonta.
3. Sitkeys. Sanotaan että yritys kehittyy vasta ylimääräisellä työllä joka tehdään 10 tunnin työpäivän jälkeen. Menestyvät omistajat ja johtajat ovat valmiita tähän. Itse asiassa he taitavat miettiä liiketoimintojaan yötä päivää.
4. Henkilökohtaisuus. Valitettavasti menestyjät ovat lähes kaikessa yrityksen tekemisestä mukana. Tämä vie kyllä ihmisestä veronsa. Psyyke, fysiikka & ympäristö ovat aika ajoin kovilla. Jokaisen persoonassa on luontaisia taipumuksia jotka yhdistettynä stressiin tuovat ikäviä tuloksia.
5. Kyky ajatella, hankkia oikeanlaista apua ja ratkaista.  Olen usein ollut tilanteessa jossa asiakas toteaa heti aluksi ”tätä aluetta emme hallitse ollenkaan”. Siitä huolimatta jokainen heistä on hyvä etsimään vastauksia, ajattelemaan isosti ja vaatimaan kumppaneiltaan ja työntekijöiltään tarpeeksi. Jokainen alihankkija tekee parhaansa tunnistaessaan asiakkaan aidosti työtä arvostavan.
Ainoa tie suomalaiseen menestykseen on rohkaista ihmisiä tekemään omia valintoja.  Vain omistajat jotka onnistuvat tukemaan ”talenttia”, tekevät tulosta vuodesta toiseen.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jussi
2011-09-08 11:13:02

Uurastusta vai onnea?
Erään entisen työnantajani suurehko pomo aina totesi: "Kun tekee riittävästi oikeita asioita niin lopulta tulee onneakin."

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi
2011-09-08 11:14:36

Ai niin piti vielä mainita hieno kirja "Good to great", jonka jokainen säntillinen yrityskonsultti on varmaan lukenut. Mutta hienoa analyysiä mm johtajuudesta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Petri Lehmuskoski
2012-06-19 18:24:48

Hyvä juttu.

Jim Collins on tehnyt tieteellistä tutkimusta "onnen" vaikutuksesta yrityksen menestykseen. Onnella (positiivisella tai negatiivisella) ei voitu todeta olevan korrelaatiota yrityksen menestymiseen.

J. Collinsin mielenkiintoinen havainto oli että "epäonnistuneilla" yrityksilla oli enemmän "hyvää onnea" !

Eli onnella ei selitetä menestystä, mutta hyvällä johtamisella ja johtajien reaktioilla "onneen".

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-06-20 19:36:01

Hyvä kommentti Petri! Uskon onnen olevan sitä mitä elämästä rakennamme. Hyvää juhannusta! Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.