Jäähyväiset Expertille

31.07.2011 | Kasvu | Ville Tolvanen

Jäähyväiset Expertille

Suomessa ei osata segmentoida. Varallisuuden kasvu luo jokaiselle toimialalle ns. Premium segmentin. Ryhmän asiakkaita jotka haluavat todellista palvelua – asioita tehtävän tilaajan puolesta. Suomesta ne puuttuvat lähes kokonaan. Suomalainen asioi samoissa paikoissa olipa varallisuus yksi tai sata miljoonaa euroa. Ja kaikille riittää Saarioisten äitien tekemiä eineksiä.

Muutaman prosentin luksusryhmän rinnalle jokaiselle toimialalle syntyy myös hintakilpailija. Joku joka haluaa omia edullisen hinnan mielikuvan ja tehdä tulosta markkinaosuudella.  Tällaisesta toimijasta lienee paras esimerkki Saunalahti, jonka Elisa oli pakotettu ostamaan.

Suurimman uhan toimijoille luovat erilaiset tukkukauppa- ja markettikonseptit jotka ryöväävät erikoiskaupan markkinoita edullisemmalla kustannusrakenteella. Suosin itsekkin Lidliä (joka muuten on Suomen mittakaavassa aivan erinomaisen laadukas), Ryanairiä joka lentää yhä useampaan lomakohteeseen edullisesti, ja kansainvälisiä verkkokauppoja jotka tarjoavat design- ja erikoistuotteita erinomaiseen hintaan. Nopeasti kotiin toimitettuna.

Erikoiskaupan paras vaihtoehto olisi syventää asiakaskokemusta ja miettiä tavaran jakelun rinnalle uusia liiketoimintamuotoja. (Tiedän; nämä hirvittävät) Tiedän että tukipalveluita ja asennuksia on yritetty huonoilla tuloksilla mutta liiketoimintamallin muuttaminen on ainoa tie. Esimerkiksi Expertin olisi selvitäkseen Gigantista ja Citymarketeista aidosti palattava ekspertiksi digitalisoituviin kotitalouksiin. Nykyisellään sanomalehtimainonnalla ja hintavetoisella viestinnällä yhtiö painaa vain kaasua matkalla hautaan. Opettamalla kuluttajille että kaikki elektroniikka on pahvilaatikkotavaraa samalla opetetaan myös ostamaan se mahdollisimman edullisesti.

Olisinpa Expertti. Palauttaisin yrittäjävetoisen ketjun yrittäjät kunniaan, keskittyisin muuttamaan liiketoimintakonseptia asennus- ja palveluvetoiseksi ja hakisin tuotekonsepteja joissa voi erottautua; kotiteatterit, pelimaailmat, omakotitalojen äänentoisto, älykäs keittiö.  Tällaiset tuotteistukset voisivat olla luontevia erikoiskaupalle. Hintaräiskäleet ja lyhytjänteinen kisa muutaman euron katteista vie taatusti tuhoon. Tosin nyt voi olla jo liian myöhäistä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.