Suomen paras markkinointijohtaja?

30.07.2011 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Suomen paras markkinointijohtaja?

Olen pyytänyt useita tapaamiani ihmisiä nimeämään hyviä markkinointijohtajia Suomessa. En ole tähän mennessä saanut yhtään nimeä. Miten on mahdollista että Suomessa on useita nimekkäitä talous-, tietohallinto- & rahoitusjohtajia muttei ainoatakaan yleisesti arvostettua markkinointijohtajaa? Markkinointiväen on turha syyttää epäkohdasta talousmiehiä, kyllä se on markkinointiväen ongelma jos arvostusta ei satele. Itketään ettei tuotantojohto ymmärrä mutta eikös se ole kertojan ongelma jos ei johtoon pätevöityneet ammattilaiset ymmärrä puhetta?

Millainen on hyvä markkinointijohtaja? Toimialalla palkitaan yleensä suuria summia käyttäviä mainostajia mutta mielestäni parhaat markkinointijohtajat ovat käytännössä liiketoiminnan kehitysjohtajia tai jopa strategiajohtajia. Johtoryhmäpaikka, kasvun ja tuloksenteon asenne ja vahva substanssi liiketoiminnasta kuvaavat mielestäni unelmien markkinointijohtajaa. Hyvän johtajan takana on luonnollisesti osaava tiimi ja parhaat sparraajat. Täydellisessä maailmassa markkinointi vastaa yrityksen kasvusta, liikevaihdosta ja uusista asiakkaista. Luo myynnille edellytykset jolla yritys myy jopa myynnistä huolimatta. Tuntuu että jotkut automerkit onnistuvat tässä. Mallisto, yrityksen imago ja maine ovat niin kovia että on aivan sama kuka bemarin avaimet ojentaa.

Tätä kirjoittaessa tulee mieleen jo eläköitynyt Viking Linen legendaarinen markkinointijohtaja Risto Peltola. (http://www.merimieskirkko.fi/lehdet/RistoPeltola_suom.pdf) Muistan erään keskustelun Riston kanssa. Risto tunsi pahimman kilpailijansa Siljan taatusti paremmin kuin Silja itse. Risto kertoi että Viking Linen salaisuus lepäsi kilpailun voittamisessa muutamassa kriittisessä menestystekijässä. Tutkittuaan 10 tärkeintä syytä lähteä risteilylle Risto tunnisti tärkeimmät erottautumiskriteerit (”mustwinbattles”). Risto päätyi erottautumaan ja kilpailemaan erityisesti kolmella ominaisuudella; enemmän viinaa, naisia ja paremmat bileet. Huh.

Uskomatonta siviilirohkeutta nojata juuri niihin asioihin mitä suurin osa paljon rahaa käyttävistä kuluttajista halusi kokea. Samaan aikaan kilpailija Silja yritti epätoivoisesti nostaa isolla mainonnalla kategoriaa hienoine a-la-carteineen, teemaristeilyneen jne. turhanpäiväiseen hienosteluun. Riston esimerkki ”strategikkona” ja markkinoinnin edelläkävijänä on legendaarinen. Olisi hienoa jos talouselämä tunnistaisi ja kertoisi lisää esimerkkejä naisista ja miehistä jotka todella ansaitsevat paikkansa. Mikäli tiedossasi on markkinoinnin sankareita tai sellaisiksi aikovat, kerro minullekin. Olisi hienoa jakaa ajatuksia ja kokemuksia ryhmässä jossa markkinointi nähdään korvaamattomana yrityksen menestystekijänä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Ruohomäki (@timo_ruohomaki)
2013-01-07 19:54:41

Miten olisi Peter Vesterbacka?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-07 20:53:48

hyvä idea! vastasin tähän että kun #rovio myy 2013 yhtä paljon kuin nyt, selvä vastaus on @pvesterbacka. Harkimo?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ruohomäki (@timo_ruohomaki)
2013-01-07 21:05:41

Harkimosta saa enemmän sellaisen takahuoneissa diilejä virittävän kuin julkisesti markkinoivan kuvan. En välttämättä myöskään löydä kovin kummoista innovatiivisuutta siinä, miten Jokerit -brändi on kehittynyt tai mitä lisäarvoa sille on rakennettu. Siellä ne tyypit vaan pelaa lätkää ja kausikortteja myydään.

Rovion kuviota voi päissään avata vaikka miettimällä sitä, onko Angry Birds -huvipuisto uusi tuote vai kanava vai jotain ihan muuta. Tuossa on ihan ennennäkemättömiä abstrakteja tasoja ja hengästyttävä tahti tuoda mukaan uutta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-07 21:48:57

Sale Niinistö projekti? Harkimo hommas rahat?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Petra Sievinen (@petrasi)
2013-01-07 21:56:11

Markkinointi&Mainonnan ja Talouselämän asettama raati valitsi vuoden 2012 markkinointijohtajaksi Koneen Anne Korkiakosken. Hän on mielestäni tittelinsä ansainnut. 16.5. valitaan uusi, kenties juuri Vesterbacka?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-08 06:21:58

Hm... voi hyvin ollakin. Ihan aiheesta. Ja kyllä Annekin on palkintonsa ansainnut. Koneen brändi on kyllä jäänyt vähän pimentoon... ainakin minulle. Ehkäpä kirjoitankin tästä. Kiitos oivalluksesta!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Marsio
2013-01-07 22:15:07

Markkinoinnin tehtävä on luoda kasvua. Useasti tämä tapahtuu ymmärtämällä asiakkaita ja sen perusteella tarjota heille mitä he tarvitsevat. Vaikka eivät sitä vielä aina itse tietäisikään tarvitsevan. Aika yksinkertaista ja pitäisi olla turhaa edes mainita tätä markkinoinnin tarkoitusta tästä. Aika usealla se on kuitenkin hukassa.

Ongelma on jo ensimmäisessä lauseessa - luoda kasvua. Samalla kun kysyy kuka on paras markkinointijohtaja olisi listattava yrityksiä jotka haluavat kasvaa. Ihan aikuisten oikeasti kasvaa, ei siis vain silloin kun markkina itsessään kasvaa ja kasvetaan sen mukana. On aika vaikea listata Suomesta yrityksiä jotka haluavat kasvaa orgaanisesti. Ei siis ostamalla toisen tehtaita ja tontteja. Aika lyhyeksi jää lista näiden muutaman hehkutetun pelifirman lisäksi. Tottakai on startup yrityksiä joiden pitäisi ainakin haluta kasvaa - entäs ne suuremmat ns. pitkään toimintaa tehneet yritykset? Aika harva haluaa kasvaa.

Hinkataan kustannuksia alas Suomen hiekkalaatikkomarkkinassa, jossa useimmiten markkina on jaettu sulassa sovussa vuosia sitten. Markkinointia ei oikeasti edes tarvita kun myynti toteutuu kilauttamalla kaverille. Markkinointijohtajaksi valittu mainosmies tai viestintätäti on tyytyväinen kun mainosbudjetti on suuri ja kiukkuinen kun se on pieni.

Miltä näyttää lista yrityksistä jotka ovat kasvaneet ja/tai kasvavat tällä hetkellä isosti ja keitä heillä on vastuussa markkinoinnista? Entä lista yrityksistä ja heidä markkinointijohtajista, jotka ovat oikeasti muuttaneet markkinoita ja luoneet jotain aivan uutta asiakkaille? Ja tehneet sen vielä kansainvälisesti?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Marsio
2013-01-07 23:02:32

Onpa muuten ärsyttävää näissä blogialustoissa kun kommenttitekstittulevatyhteenputkeen ja kappalejako katoaa... tekstini näyttää ahdistuneelta mössöltä... (:-)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-08 06:21:04

Eikä näytä ;) Hyvältä näyttää hyvä ja tosi analyysi. Tuli oikein Mikkoa ikävä. Tarjoan lounaan. Kiitos tästä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pasi Sillanpää
2013-01-08 06:59:12

Ville: en tiedä miksi Risto sanoi sinulle nuo asiat kilpailutekijöinä. Olen ollut seminaarissa, jossa RIsto kertoi että oleellisinta on asettaa asiakkaan odotukset sille tasolle, missä ne voidaan aina ylittää. Hän totesi että Silja on aina laadultaan parempi, mutta Vikingillä on parempi asiakastyytyväisyys. Se johtuu siitä että he ovat asettaneet asiakkaan odotuksen alemmaksi kuin Silja. Silja ei voi kuin epäonnistua, koska odotukset ovat välillä jopa liitoitellun korkealla. (Näin hän sanoi silloin kun Tallink oli juuri ostanut SIljan).

But anyway. Minusta paras markkinointijohtaja on Matti Alahuhta. Hän on ymmärtänyt että markkinointi on kaikkea muutakin kuin myyntiä ja mainontaa. Toki Kone on strategiansa ytimen luonut jo 70 luvulla, mutta silti Alahuhdan kykyä viimeisten vuosien menestyksessä ei sovi vähätellä.

Toinen samaan sarjaan kuuluva johtaja on Vesa Luhtanen. Hän on nostanut Luhdan takaisin kannattavaksi ja kansainväliseksi isoksi yrityksesksi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-08 07:27:30

Hei, En pidä kommenttiasi Riston ajatuksista mitenkään ristiriitaisena. Samaa asiaa yritin kuvata. Onnistuit ehkä jopa paremmin ;) Olen samaa mieltä Alahuhdasta. Jo vuosia sitten Matti halusi "tarinan" joka nostaa konepajayhtiön arvostuken teknoluokkaan. Hyvin taitaa olla onnistunut!

Terkut ja kiitos osallistumisesta. lisää! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Markku Vierula
2013-01-10 23:24:12

Risto Peltola, no doubt. Kokonaisvaltainen markkinoinnillinen käsitys. Hän integroi viestinnän (laajassa mielessä), myynnin, palvelut ja henkilökunnan aina käyttäytymistä myöten asiakkuuksien tarpeiden ympärille. RP osasi luoda suhteet myös pääomistajiin, ja sai sillä tavalla tilaa ja rauhaa töiden tekoon.
Nyttemmin on kovasti puhuttu asiakkaan buying processista (ei siis pipe linesta). Risto näytti minulle jo vuosia, kuinka sunnuntain Hesarin Viking Linen ilmoituksesta asiakkaan reittikartta etenee aina ostopäätökseen asti. Muille välineillä hän oli laatinut omat karttansa. Huimaa!
Minulla oli ilo ja kunnia tehdä hänen/Viking Linen kanssa töitä useamman vuoden ajan. Hän on myös myös minulle henkilökohtaisesti suurin "henkinen guru". Toki hyviä markkinointijohtajia on muitakin. Halusin nostaa Riston nimen toisen kerran valokeilaan, sillä on varmasti paljon jengiä, joka ei miestä ja saavutuksia tunne.
Ville&Pasi, jos joskus törmätään, voin kertoa tarkemmin myös tuosta "mikä oli Viikkarin ydinosaamista" -kysymyksestä.
BTW; teoksessani Suuri Integraatiokirja, markkinointi, myynti ja viestintä, on oma Viking LIne -caseanalyysi. Perustuu Risto Peltolan haastatteluun.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-11 12:23:00

Markku! Kiitos tästä ja edellisestäkin kommentitsta. Arvostan itsekin Olvin työtä ja myös sitä että avoimesti tuodaan näitä keissejä/keskustelua eri aiheista...Nähdään toki sopivalla hetkellä. Olenkin suunnitellu pidempään jonkinlaista kokoontumisajoa alan "avoimesti ajatteleville" ihmisille.

V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.