Kuka tuottaisi tulevaisuuden yritykselle?

30.07.2011 | Sekalaiset | Ville Tolvanen

Kuka tuottaisi tulevaisuuden yritykselle?

Seuraava saattaa ärsyttää joitakin. Olen pohtinut paljon omistusten & yritysten tulevaisuuden rakentamista. Kuka siitä ottaisi vastuuta? Tiedän että salamannopea vastaus on yritysten johto – sehän on heidän tehtävä?! Toisaalta Helsingin Sanomat hyvin kirjoittaa kuinka edes omistajat eivät välttämättä pysty vaikuttamaan omistamiensa yritysten johdon palkkoihin. Kuinka omistajat siis voisivat tietää johtaako johto tulevaisuutta, vaikka se on johdon tehtävä?

Johtamisessa on paljolti kysymys vaikuttamisesta, vuorovaikutuksesta, näkemyksestä ja oikeista tekemisistä. (Mieleni hairahtuu legendaarisen Leo V. Ryanin luennoille ”Management is Planning, Organizing, Leading & Controlling all activities of a company” rimpsu joka meidän jokaisen oli opeteltava. Kerta toisensa jälkeen ….) Mutta kun katsotaan erilaista johtajuutta, pääministeriä, rock-tähtiä, vuorineuvoksia & rallikuskeja, huomataan helposti että johtajuus vaatii onnistuakseen ”tuottamista.” Tuottamisella tarkoitan peilaamista, kommentointia, sparrausta, ja tukemista jotka kaikki auttavat huippuyksilöä venymään huippusuoritukseen – juuri siihen mitä pitkäjänteinen menestyminen vaatii.

Kuka auttaisi yritystä tulevaisuuden rakentamisessa? Tutkimalla eri asiantuntijapalveluiden roolia huomataan nopeasti palvelukentän olevan varsin sirpaleinen. Tilintarkastajilla on valtaa yrityksen omistajien ja johdon välissä sekä hallitusvalinnoissa. Johdon konsultit ennakoivat ja tekevät laskelmia mahdollisista tulevaisuuksista. Valmentajat pyrkivät innostamaan ihmiset tekemään jotakin. Pankkiirit ja sijoittavat etsivät transaktioita. Jääkö johtaja kavereidensa varaan?

Olisiko tulevaisuudelle paikka yrityksen hallituksessa? En tarkoita budjetointia tai toimintasuunnitelmia vaan jatkuvaa prosessia joka luotaisi muutoksia toimintaympäristössä, trendejä, kilpailijoiden tekemisiä & omia mahdollisuuksia tai muutoksia talon sisällä. Kuullostaa johtamiselta  – itsestään selvältä? En ole urallani kuullut kenenkään tekevän tulevaisuuden johtamisesta prosessia.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.