Omistaja. Tunnista yrityksessäsi piilevät arvot & voimavarat

19.07.2011 | Sekalaiset | Ville Tolvanen

Omistaja. Tunnista yrityksessäsi piilevät arvot & voimavarat

Kuinka arvokas yrityksemme on? Millaista piilevää arvoa toiminnassa on jota ei ajanpuutteen tai resurssien niukkuuden takia ehditä kapitalisoida? Jokaisella yrityksellä on useita eri arvon määreitä. Myyntiarvo, laskennallinen tuotto, yrityksen eri osien yhteenlaskettu arvo ja Luonnollisesti myös ns. hypoteettinen arvo. Hypoteettisenä maksimina voitaisiin ajatella tuottoa joka syntyisi jos kaikki asiat ehdittäisiin tehdä täydellisesti (Näin ei toki koskaan tulla tekemään). Maksimiarvoon voitaisiin myös laskea tehostamisesta syntyvät resurssit ja voimavarat sekä laskevat kustannukset. Näin saadaan ”vaihtoehto” eli euromääräinen arvo joka kertoo mitä toiminta voisi teoriassa tuottaa.

Luulen että muutamankin miljoonan liikevaihtoa pyörittävä yritys on paljon kiinnostavampi kaikille osapuolille jos se tunnistaa piilevän arvonsa. Markkina-alueet, asiakasryhmät, teknologian uudelleenkäyttö tai käyttöympäristöt jota ei ehditä tehdä tai jotka ovat ”Lillukanvarsia” Merikin syntyy pienistä pisaroista (ainakin luulisin 😉

Laskuharjoituksena kannattaa tutkia myös millä resursseilla työ saataisiin tehtyä jos se aloitettaisiin nyt alusta ja rahaa ei olisi. Paljonko hukkaamme rahaa turhaan joka vuosi?

Kannustan jokaista tekemään kaksi harjoitusta. Kartoittamaan kaiken yritystoimintaan liittyvän piilevän arvon kuvaukseksi ”eko-systeemistä” jossa yritys toimii ja laskemaan todelliset toimintaan tarvittavat kulut.

Sen jälkeen on helpompi pohtia investointia, kasvustrategiaa, erottautumista kilpailijoista ja ennen kaikkea montako euroa tuhlaamme tyhjään konttoriin, raskaaseen hallintoon tai tekemällä asioita itse joita emme todellisuudessa osaa?!

Lomien loputtua on hyvä idea istua suunnittelemaan hetkeksi. Kunnollinen irtautuminen ja helikopteriperspektiivin käyttö antavat lisää puhtia arjen urakointiin.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.